ΔΟΥ Χαλκίδας: 17 επιχειρηματίες στα «νύχια» της εγκληματικής οργάνωσης – Το «ghost phone» της διευθύντριας και η διαδρομή του χρήματος

Τουλάχιστον 17 επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής της Χαλκίδας είχαν πέσει θύματα της εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε με «ορμητήριο» τη ΔΟΥ της περιοχής. Ανάμεσα στους 7 συλληφθέντες είναι και η διευθύντρια της Εφορίας, η οποία τοποθετήθηκε στη θέση αυτή τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, όταν συνελήφθη και οδηγήθηκε στα γραφεία των Eσωτερικών Yποθέσεων, η διευθύντρια της ΔΟΥ παραδέχθηκε προφορικά τη δράση της, ρίχνοντας τις ευθύνες ταυτόχρονα και στους υπόλοιπους υπαλλήλους που συνελήφθησαν μαζί της, λέγοντας χαρακτηριστικά στους αστυνομικούς: «Εγώ βρήκα μία στρωμένη κατάσταση εκεί και απλά την συνέχισα. Τι να έκανα; Οι υπόλοιποι με μπλέξανε».

Ωστόσο, όταν ήρθε η ώρα της απολογίας, η διευθύντρια αρνήθηκε να πει το οτιδήποτε και δεν υπέγραψε την κατάθεση.

Όπως έγραψε χθες το enikos.gr η διευθύντρια της ΔΟΥ Χαλκίδας είχε προμηθευτεί τηλέφωνο με αλβανικό νούμερο και αλβανικό όνομα, θεωρώντας έτσι ότι δεν θα μπορεί να την εντοπίσει κανείς από τις αρχές και δεν θα κινδυνεύσει. Οι αστυνομικοί όμως μπορούσαν και την παρακολουθούσαν μέσω των νόμιμων επισυνδέσεων και την άκουγαν να κλείνει όλες τις «δουλειές» της.

Έρευνα των Αρχών σε βάθος χρόνου

Οι Αρχές αναμένεται να ψάξουν τη δράση της σε βάθος χρόνου, ακόμη και προτού γίνει διευθύντρια της υπηρεσίας, όπως άλλωστε και άλλων διευθυντών που πέρασαν από εκεί. Επίσης θα πραγματοποιήσουν έρευνα και για το παρελθόν των υπολοίπων υπαλλήλων.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ακόμη ο υποδιευθυντής, τρία στελέχη της τοπικής εφορίας και δύο ιδιώτες– μία διεκπεραιώτρια και ένας λογιστής- που ουσιαστικά εντόπιζαν τα υποψήφια θύματα, ειδικά όσους είχαν φορολογικές εκκρεμότητες ώστε να μπορέσουν στη συνέχεια να απαιτήσουν χρήματα.

Οι συλληφθέντες έχουν πάρει προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, Παρασκευή.

Δείτε ΒΙΝΤΕΟ από το evima.gr:

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση των εφοριακών

Για μια «ιεραρχικά δομημένη, εγκληματική οργάνωση, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους», που δρούσε τουλάχιστον από τα τέλη Νοεμβρίου, κάνουν λόγο αστυνομικές πηγές στο enikos.gr.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα ξεκίνησαν περί τα τέλη Νοεμβρίου του περασμένου έτους, όταν άγνωστος άνδρας τηλεφώνησε στην Αστυνομία και κατήγγειλε μια υπάλληλο της ΔΟΥ Χαλκίδας, η οποία σε συνεργασία με την προϊστάμενη της απαιτούσαν να λαμβάνουν μεγάλα χρηματικά ποσά για να μην μπλοκάρουν τις επιστροφές, τις οποίες δικαιούταν να εισπράττει ο άνδρας.

Μάλιστα, ο καταγγέλλων ανέφερε ότι και ο ίδιος παρέδωσε το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ για να απεγκλωβιστεί από τον εκβιασμό τους, επισημαίνοντας ότι οι συνεννοήσεις έγιναν στο γραφείο της υπαλλήλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την προκαταρκτική εξέταση που διατάχθηκε από την Αντιεισαγγελέα Εφετών Αθηνών, διαπιστώθηκε η δράση μίας, ιεραρχικά δομημένης, εγκληματικής οργάνωσης, με επιχειρησιακή δομή και διακριτούς ρόλους, η οποία προέβαινε σε διευκολύνσεις, παραλείψεις ή πράξεις διαδικασιών εφοριακής αρμοδιότητας που αντίκειται στα υπηρεσιακά καθήκοντα των εμπλεκόμενων υπαλλήλων καθώς και στις εκβιάσεις επιχειρηματιών εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους, απαιτώντας είτε στο πλαίσιο αμοιβαίας συμφωνίας είτε εκβιαστικά, χρηματικά ποσά ως αντίτιμο. Τα μέλη της υπό έρευνα οργάνωσης αποτελούσαν υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας (Προϊστάμενοι γραφείων και λοιποί) και ιδιώτες (λογιστές/διεκπεραιωτές).

Η διαδρομή του χρήματος

Η δράση της δε ήταν διαρκής, τουλάχιστον από αρχές του μήνα Νοεμβρίου του 2023, με σκοπό την αποκόμιση παράνομων χρηματικών ποσών για τα μέλη της, αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο enikos.gr.

Οι ενέργειες – διευκολύνσεις στις οποίες προέβαινε ως «υπηρεσία» η εγκληματική οργάνωση, απαιτώντας το ανάλογο αντίτιμο, λάμβαναν χώρα κατ’ εντολή, γνώση και έγκριση της Προϊσταμένης της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας. Τα χρηματικά ποσά που αποκόμιζε η εγκληματική οργάνωση, παραλάμβανε είτε η προϊστάμενη είτε κάποιο σημαίνον μέλος της Οργάνωσης, ενώ η διανομή αυτών στα λοιπά μέλη – υπαλλήλους της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας γίνονταν αποκλειστικά από την προϊστάμενη.

Επιπλέον, όπως προέκυψε από την έρευνα, η προϊστάμενη επικοινωνούσε με ιδιώτη, η οποία όντας διεκπεραιώτρια, παρείχε πληθώρα πληροφοριών σχετικά με εταιρείες. Την ίδια στιγμή, οι Αρχές εντόπισαν και μια υποομάδα με την οποία η προϊστάμενη επικοινωνούσε αποκλειστικά με επιχειρησιακή τηλεφωνική σύνδεση (ghost phone) υπό στοιχεία ανύπαρκτου αλλοδαπού, προκειμένου να εξαλείψει πιθανότητα εντοπισμού από Διωκτικές Αρχές. Τα μέλη της υποομάδας είχαν την εμπιστοσύνη της Προϊσταμένης, το οποίο, αναδεικνύεται από τις μεταξύ τους συνομιλίες για την τοποθέτηση των «σωστών» υπαλλήλων στις καίριες θέσεις της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας και την ίδρυση «στεγανών» για την προστασία της λειτουργίας της Οργάνωσης.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από εφοριακούς υπαλλήλους και ιδιώτες, που δραστηριοποιούνταν σε διευκολύνσεις, πράξεις ή παραλείψεις διαδικασιών, εφοριακής αρμοδιότητας, καθώς και σε εκβιάσεις επιχειρηματιών, προκειμένου να λαμβάνουν χρηματικά ποσά.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, εντοπίστηκε πολίτης που εισήλθε σε κτήριο Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), κρατώντας φάκελο, ο οποίος βρέθηκε στην κατοχή υπαλλήλου και περιείχε το ποσό των 10.000 ευρώ.

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε αστυνομική επιχείρηση την Τρίτη 21 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν συνολικά –7- μέλη της, εκ των οποίων -5- υπάλληλοι και -2- ιδιώτες, ενώ στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα -6- άτομα.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.

Σε επακόλουθες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, οχήματα, καθώς και στην κατοχή των κατηγορουμένων, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • το συνολικό χρηματικό ποσό των -78.795- ευρώ,
  • -10- κινητές τηλεφωνικές συσκευές,
  • -4- σημειωματάρια με χειρόγραφες σημειώσεις,
  • πλήθος φωτοαντιγράφων εφοριακών υποθέσεων και
    δίκαννο κυνηγετικό όπλο, για το οποίο δεν υπήρχε άδεια κατοχής.

Από τις έως τώρα έρευνες, έχουν εξιχνιαστεί -17- περιπτώσεις εκβιασμών, από τις οποίες η οργάνωση αποκόμισε παράνομο όφελος ύψους -95.600- ευρώ, σε διάστημα τριών μηνών.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ