«Αντιμετώπισα το Αλτσχάιμερ με 3 απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής μου» – Ασθενής ισχυρίζεται ότι είδε τα συμπτώματα της νόσου να «αντιστρέφονται»

Δύο πάσχοντες από Αλτσχάιμερ ισχυρίζονται ότι έχουν νικήσει τη θανατηφόρα ασθένεια υιοθετώντας κάποιες απλές αλλά αυστηρές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Ένα ντοκιμαντέρ του CNN με τίτλο “The Last Alzheimer’s Patient” (Ο Τελευταίος Ασθενής με Αλτσχάιμερ), παρουσιάζει την Cici Zerbe, η οποία ανέφερε ότι αισθάνεται “πολύ καλύτερα” αφού υιοθέτησε μια φυτική διατροφή και ξεκίνησε ένα αυστηρό πρόγραμμα άσκησης και ευεξίας.

Η Cici Zerbe είδε τα συμπτώματά της να «αντιστρέφονται» μετά από μια σειρά αλλαγών στον τρόπο ζωής της. Η ίδια ομολόγησε ότι της λείπουν τα αγαπημένα της μοσχαρίσια μπιφτέκια και δεν έχει φάει το αγαπημένο της φαγητό εδώ και πέντε χρόνια. Όμως, απέδωσε την θεραπεία των συμπτωμάτων της στον διαλογισμό, στην άσκηση και στην διατροφή που αποφάσισε να υιοθετήσει.

Η Zerbe συμμετέχει σε μια κλινική δοκιμή με επικεφαλής τον Dr. Dean Ornish, που ερευνά τις επιπτώσεις σημαντικών αλλαγών στον τρόπο ζωής στην πρώιμη άνοια και στην ήπια γνωστική εξασθένηση λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ.

Ανάμεσα στους συμμετέχοντες στη μελέτη, ήταν και ο Simon Nicholls, ο οποίος μοιράστηκε τη δική του, παρόμοια εμπειρία. Έχοντας δύο αντίγραφα του γονιδίου APOE4, το οποίο είναι γνωστό ότι αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, ο 55χρονος είδε θεαματικές βελτιώσεις αφού έκανε τις αλλαγές στον τρόπο ζωής του.

«Ανησυχούσα πολύ», είπε ο Nicholls στον Dr. Sanjay Gupta. «Έχω έναν γιο τριών ετών και έναν γιο οκτώ ετών. Είναι πολύ σημαντικό για μένα, καθώς μεγαλώνω, να προσπαθήσω να είμαι εκεί για εκείνους στο μέλλον. Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να ωθήσετε τη νόσο προς τα πίσω και να δώσετε στον εαυτό σας περισσότερο χρόνο, μέχρι να βρεθεί η θεραπεία», είπε.

Ο Nicholls φαίνεται να βρήκε το θάρρος από την προηγούμενη εμπειρία του με τη νόσο Αλτσχάιμερ στην οικογένειά του, καθώς η μητέρα του πέθανε σε ηλικία 70 ετών από αυτή τη νόσο. «Τα τελευταία 10 χρόνια της ζωής της, απλά καθόταν σε μια καρέκλα, κουνιόταν, ενώ έπαιρνε περίπου 14 φάρμακα. Θα προτιμούσα να είμαι υγιής για περισσότερο διάστημα», είπε.

Ο νευρολόγος Dr. Richard Isaacson είπε ότι τον εξέπληξε το γεγονός ότι οι βιοδείκτες του Nicholls για το Αλτσχάιμερ εξαφανίστηκαν σε λίγο περισσότερο από ένα χρόνο. Η θεραπεία ξεκίνησε με συνταγή για τιρζεπτιδή, που βρίσκεται σε δύο δημοφιλή φάρμακα, τα οποία εγκρίθηκαν από τον FDA για διαβήτη τύπου 2 και απώλεια βάρους αντίστοιχα. Εκτός από τις ενέσεις και τους νέους διατροφικούς περιορισμούς – εξάλειψη ζάχαρης και υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων, στροφή σε φυτική διατροφή – ο Nicholls υιοθέτησε επίσης ένα σοβαρό πρόγραμμα άσκησης, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης ενδυνάμωσης. Τα πρωινά του ξεκινούσαν με συνδυασμό περπατήματος, τζόκινγκ και ποδηλασίας.

«Όταν είδα για πρώτη φορά τον Simon, είχε λίγο κοιλιά, όπως οι περισσότεροι άντρες στα 50 τους. Όταν τον ξαναείδα μετά από 9 εβδομάδες ήταν πολύ γυμνασμένος και γραμμωμένος», είπε ο Dr. Isaacson.

«Λατρεύω να κάνω έναν περίπατο κάθε πρωί με την ανατολή του ηλίου για μιάμιση ώρα με ένα podcast. Κάνω 10.000 βήματα ή και περισσότερα κάθε μέρα. Είμαι πολύ συνεπής», αποκάλυψε ο Nicholls. «Κάνω επίσης μια πολύ αργή προπόνηση όλου του σώματος με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα για μια ώρα».

«Μέσα σε αυτές τις εννέα εβδομάδες, είχε χάσει 9,5 κιλά, περίπου το 80% του λίπους και είχε αποκτήσει μυική μάζα, κάτι που ήταν εξαιρετικό», θυμήθηκε ο Isaacson. «Σχεδόν δεν τον αναγνώρισα».

Ο Isaacson είπε ότι αποφεύγει να χρησιμοποιεί τον όρο «αντιστροφή» αλλά τόνισε τον ενθουσιασμό γύρω από τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που παρατηρήθηκαν στον Nicholls και σε άλλους ασθενείς. «Δεν χρησιμοποιώ τον όρο “αντιστρέφω”. Δεν ξέρω τι σημαίνει η αντιστροφή στον τομέα της νόσου Αλτσχάιμερ», είπε ο Isaacson. «Αλλά τα αποτελέσματα που έχουμε δει με τον Simon και ορισμένους άλλους ασθενείς στην έρευνά μας είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ