«Αυτός ο τρόπος διατροφής με έσωσε από το αναπηρικό καροτσάκι και παράλληλα έχασα 55 κιλά» – Γυναίκα περιγράφει την εκπληκτική ιστορία της

Οι γιατροί συμφωνούν: Ο περιορισμός του φαγητού σε συγκεκριμένα “χρονικά παράθυρα” προσφέρει τεράστια οφέλη για την υγεία. Πιθανότατα έχετε ακούσει για τη διαλειμματική νηστεία, μία από τις πιο δημοφιλείς τάσεις μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να χάσουν βάρος και να βελτιώσουν την υγεία τους. Ο όρος αναφέρεται στο να περιορίσετε το διατροφικό σας παράθυρο σε ορισμένες ώρες την ημέρα. Είναι όμως η διαλειμματική νηστεία καλή επιλογή για τους ηλικιωμένους;

Όλο και περισσότερες έρευνες σε άτομα άνω των 60 ετών δείχνουν ότι η προσέγγιση αυτή είναι πιο εύκολη στην εφαρμογή της και λειτουργεί εξίσου καλά ή και καλύτερα από τις παραδοσιακές δίαιτες. Η διαλειμματική νηστεία μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη και ακόμη και στην αντιστροφή προβλημάτων υγείας που γίνονται όλο και πιο συχνά καθώς μεγαλώνουμε, όπως:

  • ο πόνος στην αρθρίτιδα,
  • ο διαβήτης,
  • η υψηλή χοληστερόλη και άλλα.

Η 71χρονη Debby Rose, από την πολιτεία της Washington, δηλώνει ότι είναι η ζωντανή απόδειξη του τρόπου με τον οποίο η στρατηγική αυτή στη διατροφή κάνει θαύματα.

Η στιγμή της αλήθειας για την Debbie και το βάρος της

«Δεν είστε υποψήφια για αντικατάσταση γόνατος. Με το βάρος σας, το σώμα σας δεν θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην αποκατάσταση», είπε ο γιατρός της Debbie, καθώς έγραφε σημειώσεις στον φάκελό της. «Αν δεν χάσετε βάρος, θα καταλήξετε σε αναπηρικό καροτσάκι όλο το 24ωρο». Έκανε μια παύση, δίνοντας της χρόνο να αφομοιώσει αυτά που είπε. Η Debbie είχε μείνει άφωνη. Δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η υγεία της είχε χειροτερέψει τόσο πολύ. «Debbie, μπορείς να το κάνεις αυτό. Ξέρω ότι μπορείς», πρόσθεσε ο γιατρός με πιο γλυκό τόνο. «Βρες ένα πλάνο που πιστεύεις ότι μπορείς να ακολουθήσεις και θα το συζητήσουμε».

Καθώς ο σύζυγός της, Lewis, οδηγούσε για το σπίτι μετά το ραντεβού, η Debbie προσπάθησε να σκέφτεται θετικά. «Έχω αντιμετωπίσει χειρότερα πράγματα από αυτό και τα κατάφερα», του είπε. Και ήταν όντως έτσι: Πριν από δεκαετίες, μετά από μια επέμβαση απώλειας βάρους που θα έπρεπε να αλλάξει τη ζωή της, μια μυστηριώδης πάθηση την έκανε σιγά σιγά να χάσει την ακοή της. Όταν τελικά έχασε εντελώς την ακοή της, τρόμαξε από έναν κόσμο που δεν μπορούσε πλέον να ακούσει. Η Debbie έβγαινε σπάνια από το σπίτι και τσιμπολογούσε συνεχώς για να ηρεμήσει τα νεύρα της. Σιγά σιγά, κατέληξε να ζυγίζει 135 κιλά με ύψος 1.52 μέτρα. Είχε συνεχείς πόνους και χρειαζόταν περιπατητήρα για να κυκλοφορεί.

«Τότε είχε γίνει το θαύμα», θυμήθηκε η Debbie. Οι συσκευές που ονομάζονται κοχλιακά εμφυτεύματα την βοήθησαν τελικά να αποκαταστήσει την ακοή της. Ήταν έτοιμη να επανενταχθεί στον κόσμο. «Θέλω να αναπληρώσω τον χαμένο χρόνο», είπε. «Απλά θέλω να το κάνω χωρίς περιπατητήρα ή αναπηρικό καροτσάκι».

Πώς η Debbie ανακάλυψε τη διαλειμματική νηστεία για ηλικιωμένους

Λίγο καιρό μετά, η Debbie καθόταν στην αναπαυτική πολυθρόνα της και έβλεπε το τηλεοπτικό πρόγραμμα «Today With Hoda & Jenna». Οι παρουσιαστές ετοιμάζονταν να ζυγιστούν ζωντανά στην τηλεόραση. «Ξεκινάμε διαλειμματική νηστεία», είπε η Hoda. Η Debbie είχε ακούσει πρόσφατα τον όρο από την κόρη της, την Tammy, η οποία της είχε πει ότι ίσως την βοηθήσει.

«Δεν υπάρχουν κανόνες γιατί δεν είναι δίαιτα», εξήγησε η προσκεκλημένη ειδικός Dr. Natalie Azar, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής ιατρικής στο NYU Langone Medical Center. «Αφορά το πότε τρώτε, όχι το τι τρώτε». Η Dr. Azar εξήγησε ότι μεταφέρετε τα γεύματά σας – είτε είναι υγιεινά είτε όχι – στο ίδιο χρονικό διάστημα των 8 ωρών κάθε μέρα. Στη συνέχεια, πίνετε μόνο σκέτο νερό, καφέ ή τσάι το υπόλοιπο διάστημα. Αυτό αρκεί για να πυροδοτήσει αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να κάψετε λίπος και να καταπολεμήσετε επίσης αμέτρητες ασθένειες.

Νικήστε το λίπος μετά τα 50: Η ιστορία της Debbie

Η Debbie έψαχνε απεγνωσμένα έναν τρόπο για να χάσει βάρος. Με την έγκριση του γιατρού της, αποφάσισε να ακολουθήσει τις οδηγίες από το βιβλίο “Fast. Feast. Repeat.” της συγγραφέως Gin Stephens. Η Gin έχασε κιλά και βοηθά πολλές γυναίκες άνω των 50 να πετύχουν το ίδιο. Το βιβλίο πρότεινε στη Debbie να τρώει λιγότερο συχνά και να κάνει πιο υγιεινές επιλογές, χωρίς να χρειαστεί να αγοράσει κάτι ιδιαίτερο.

Την επόμενη μέρα, η Debbie δεν δυσκολεύτηκε να αντικαταστήσει το πρωινό της με μαύρο καφέ. Στις 11 το πρωί, έφτιαξε μια ομελέτα με λαχανικά και τυρί, μαζί με μπέικον. Αργότερα, σέρβιρε ένα υγιεινό δείπνο με κοτόπουλο. Η Debbie σταμάτησε να τρώει στις 6 μ.μ. και ένιωθε χορτάτη μέχρι το βράδυ. Καθώς περνούσε η εβδομάδα, η παλιά της λαχτάρα για τσιμπολόγημα την ταλαιπωρούσε. Αλλά η ζυγαριά την κρατούσε σε εγρήγορση: Έχανε μισό κιλό κάθε μέρα.

«Μπορώ ακόμα να τρώω όλα όσα αγαπώ!»

Μετά τις πρώτες 30 ημέρες, η Debbie είχε μπει σε ένα καλό πρόγραμμα. Ο έλεγχος της πείνας της ήταν εφικτός και η νέα της συνήθεια να πίνει καφέ και να τρώει δύο γεύματα την ημέρα της φαινόταν εύκολη. Για να διασφαλίσει ότι μπορούσε να συνεχίσει μακροπρόθεσμα, η διατροφολόγος της πρότεινε να συμπεριλάβει αγαπημένα φαγητά στα γεύματά της, ακόμα κι αν δεν ήταν τόσο θρεπτικά.

Έτσι, η Debbie υιοθέτησε με προσοχή τον κανόνα “80/20” – αυτό σήμαινε ότι το 80% των όσων έτρωγε ήταν υγιεινά και το 20% ό,τι της άρεσε εκείνη τη στιγμή. Μπορεί να έτρωγε βουτυρένιο σκόρδο ψωμί με ένα πιάτο σπαγγέτι κολοκυθάκια. Ή θα παρήγγειλε ένα σάντουιτς τυλιγμένο σε μαρούλι, προσθέτοντας και ένα γλυκό στο πλάι.

Ο δείκτης της ζυγαριάς συνέχισε να κατεβαίνει. «Μπορώ να τρώω τρόφιμα με υψηλούς υδατάνθρακες όπως ζυμαρικά και μπισκότα χωρίς να παίρνω βάρος», είπε στην Τάμι. «Μπορώ ακόμα να τρώω όλα όσα αγαπώ!» Είχε ήδη αντικαταστήσει το περιπατητήρα της με ένα μπαστούνι. Σύντομα, εξαφανίστηκε και το μπαστούνι – και το βάρος της ήταν κάτω από τα 90 κιλά για πρώτη φορά από τα νεανικά της χρόνια. Το γιόρτασε με ένα γεύμα στο Olive Garden.

Η Debbie στα 71 της: 55 κιλά πιο αδύνατη και συνεχίζει

Η Debbie έχει ήδη χάσει 55 κιλά και συνεχίζει. «Είμαι αυστηρή στο να μην τρώω μετά τις 7 μ.μ., αλλά κατά τα άλλα, κυρίως ακούω το σώμα μου. Τρώω όταν πεινάω. Δεν υπάρχει λίστα με πράγματα που μπορώ ή δεν μπορώ να φάω», μοιράζεται. Αυτή η προσέγγιση της επιτρέπει να απολαμβάνει οικογενειακά γεύματα και φαγητό σε εστιατόρια. «Αφού απέτυχα σε όλες τις δίαιτες, μου αρέσει που δεν κάνω δίαιτα τώρα. Δεν τα πήγαινα καλά με τις δίαιτες. Αλλά τα καταφέρνω πολύ καλά με αυτό!»

Στα 71 της, η Debbie έχει σταματήσει τα φάρμακα για την πίεση και δεν χρειάζεται πια μηχανή CPAP για υπνική άπνοια. Οι γιατροί μπόρεσαν ακόμη και να λύσουν το μυστήριο της απώλειας ακοής της. «Έκανα μια εξέταση και βρήκαν μια γενετική ανωμαλία που δεν μπορούσαν να δουν πριν επειδή η περιοχή ήταν γεμάτη λίπος. Υποθέτω ότι ακόμα και μέσα στο κεφάλι μου είμαι πιο λεπτή τώρα». Το καλύτερο κομμάτι, προσθέτει: «Νιώθω ατρόμητη και ελεύθερη!»

Διαλειμματική νηστεία: Ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσετε

Η διαλειμματική νηστεία είναι ένας δημοφιλής τρόπος διατροφής που κερδίζει όλο και περισσότερους οπαδούς. Αλλά πώς να ξεκινήσετε; Η Debby και η Stephens είναι και οι δύο φανατικές οπαδούς ενός τύπου διαλειμματικής νηστείας που ονομάζεται “διατροφή με περιορισμένο χρόνο”, η οποία απλά σημαίνει ότι καταναλώνετε θερμίδες μόνο κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου χρονικού παραθύρου κάθε μέρα. Πολλές γυναίκες χρησιμοποιούν ένα παράθυρο 8 ωρών, που τους επιτρέπει να τρώνε, για παράδειγμα, από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. κάθε μέρα. Για τις υπόλοιπες 16 ώρες της ημέρας, καταναλώνουν μόνο νερό, ανθρακούχο νερό και/ή άγλυκο καφέ και τσάι.

Είναι η διαλειμματική νηστεία πιο αποτελεσματική από τη μέτρηση θερμίδων;

Το να τρώτε λιγότερο συχνά είναι ένας τρόπος για να μειώσετε την πρόσληψη θερμίδων, ο οποίος συνήθως φαίνεται λιγότερο περιοριστικός από μια παραδοσιακή δίαιτα χαμηλών θερμίδων, σύμφωνα με ειδικούς όπως η Dr. Krista Varady, καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο και μία από τις κορυφαίες ερευνήτριες διαλειμματικής νηστείας στον κόσμο.

Αλλά υπάρχουν και άλλα πιθανά οφέλη πέρα από τη μείωση της πρόσληψης θερμίδων. Μελέτες δείχνουν ότι τα μεγαλύτερα διαλείμματα μεταξύ δείπνου και πρωινού μπορούν να πυροδοτήσουν βιοχημικές αλλαγές στο σώμα μας, οι οποίες αποτελούν έναν από τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα και τα επίπεδα της ινσουλίνης, της ορμόνης αποθήκευσης λίπους. «Κατεβάστε την ινσουλίνη και το βάρος μειώνεται αυτόματα», σημειώνει ο Dr. Jason Fung, ειδικός στη νηστεία και συγγραφέας του διεθνούς μπεστσέλερ “The Obesity Code”.

Ο Dr. Fung προσθέτει ότι η συγκεκριμένη τακτική βοηθά επίσης στην ενεργοποίηση μιας ειδικής διαδικασίας επιδιόρθωσης των κυττάρων, η οποία κάνει όλα τα μέρη του σώματός μας να λειτουργούν καλύτερα, βοηθώντας συχνά στην αντιστροφή της φθοράς του χρόνου στα συστήματά μας. Σε ορισμένες μελέτες, άτομα άνω των 60 ετών που έπαιρναν τις περισσότερες θερμίδες τους σε δύο γεύματα είδαν σημαντική βελτίωση στην πείνα, τις λιγούρες και το σάκχαρο στο αίμα. Επίσης, αδυνάτισαν πιο γρήγορα από μια ομάδα που έπαιρνε ακριβώς τις ίδιες θερμίδες σε έξι γεύματα.

Είναι η διαλειμματική νηστεία ασφαλής για τους ηλικιωμένους;

«Ναι, η διαλειμματική νηστεία είναι ασφαλής για τους ηλικιωμένους. Πρόκειται για μια εντελώς φυσική διαδικασία κατά την οποία απλά χρησιμοποιούμε τις θερμίδες που έχουμε αποθηκεύσει στο σώμα μας ως ενέργεια», λέει ο Dr. Fung. «Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε είναι ότι η νηστεία είναι απλά το χρονικό διάστημα που δεν τρώτε, το οποίο περιλαμβάνει και τον ύπνο. Έτσι, αν σταματήσετε να τρώτε στις 7 μ.μ. και δεν φάτε ξανά μέχρι τις 9 π.μ., αυτή είναι μια περίοδος νηστείας 14 ωρών». Σας προτείνει να βρείτε το πρόγραμμα που σας ταιριάζει καλύτερα. Σας συνιστά επίσης ότι κατά τη διάρκεια του διατροφικού σας παραθύρου, να επιλέγετε υγιεινές τροφές όπως άπαχη πρωτεΐνη, λαχανικά, καλά λιπαρά και φρούτα όποτε είναι δυνατόν.

Όπως πάντα, είναι συνετό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε νέα διατροφική στρατηγική – ειδικά εάν έχετε προβλήματα υγείας και ιδιαίτερα εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα που πρέπει να λαμβάνονται με φαγητό, συμβουλεύει ο Dr. Fung.

Ποια είναι τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας για τους ηλικιωμένους;

Η απώλεια βάρους είναι μόνο ένα από τα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι ηλικιωμένοι από τη διαλειμματική νηστεία. Η έρευνα δείχνει ότι η νηστεία μπορεί να βελτιώσει πολλές καταστάσεις που είναι πιο συχνές καθώς μεγαλώνουμε, όπως το υψηλό σάκχαρο στο αίμα, η υψηλή χοληστερόλη, η κακή καρδιακή υγεία, ο αργός μεταβολισμός και ακόμη και η άνοια.

Άλλες μελέτες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και ορισμένων τύπων καρκίνου. Και τέλος, υπάρχουν στοιχεία από το Ινστιτούτο Γήρανσης του Πανεπιστημίου της Φλόριντα που δείχνουν ότι αυτός ο τρόπος διατροφής μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης και ακόμη και να βοηθήσει τους ανθρώπους να φτάσουν ένα υγιέστερο βάρος χωρίς να χάσουν μυς – και οι μύες είναι το κλειδί για τη διατήρηση της δύναμης, της αντοχής και της ανεξαρτησίας καθώς περνούν τα χρόνια.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ