Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ, εάν έχετε αρθρίτιδα
Οι ρευματολόγοι συμφωνούν ότι αυτή η συνήθεια επιδεινώνει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, αντί να τα βελτιώνει. Ενώ η αρθρίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας, είναι μια πάθηση που γίνεται πιο συχνή με την πάροδο του χρόνου. Περίπου το 47% των ατόμων άνω των 65 ετών έχουν διαγνωστεί με αρθρίτιδα.
Η διάγνωση της αρθρίτιδας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε απογοήτευση: ήδη βιώνετε σωματικό πόνο και αναρωτιέστε πιθανώς αν θα υποχωρήσει ποτέ και ανησυχείτε ότι μπορεί να σας εμποδίσει να κάνετε τα πράγματα που αγαπάτε στο μέλλον.
Αυτές είναι λογικές ανησυχίες, αλλά οι ρευματολόγοι επισημαίνουν επίσης ότι μπορούν να οδηγήσουν άτομα με αρθρίτιδα να κάνουν ένα λάθος που μπορεί στην πραγματικότητα να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους, αντί να τη βελτιώσει.
Πώς να καταλάβετε αν έχετε αρθρίτιδα
Η αρθρίτιδα είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα παθήσεων των αρθρώσεων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι αρθρίτιδας, με διαφορετικές αιτίες και συμπτώματα.
Ο πιο συχνός τύπος αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο των αρθρώσεων, η οποία επηρεάζει συνήθως:
- τα χέρια,
- τους γοφούς και
- τα γόνατα.
Ο κίνδυνος οστεοαρθρίτιδας αυξάνεται με την ηλικία και μπορεί να προκληθεί από τραυματισμό ή υπερκόπωση των αρθρώσεων. Η οστεοαρθρίτιδα διαφέρει από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία είναι αυτοάνοσο νόσημα με φλεγμονώδη εξέλιξη.
Συμπτώματα οστεοαρθρίτιδας:
- Πόνος στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα μετά από παρατεταμένη δραστηριότητα ή προς το τέλος της ημέρας.
- Δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ειδικά μετά από ακινησία.
- Πρήξιμο στις αρθρώσεις.
- Αίσθημα αστάθειας κατά το περπάτημα.
- Δυσκολία στην κίνηση των αρθρώσεων.
Διάγνωση οστεοαρθρίτιδας:
Για τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, ο γιατρός θα πραγματοποιήσει μια σειρά εξετάσεων, όπως:
- Κλινική εξέταση: Ο γιατρός θα εξετάσει τις αρθρώσεις σας για ευαισθησία, πρήξιμο και εύρος κίνησης.
- Εργαστηριακές εξετάσεις αίματος: Οι εξετάσεις αίματος βοηθούν στον αποκλεισμό άλλων παθήσεων με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ουρική αρθρίτιδα ή η ρευματοειδής αρθρίτιδα.
- Ακτινογραφίες: Οι ακτινογραφίες μπορούν να δείξουν στένωση του μεσάρθριου διαστήματος ή οστεόφυτα (αγκάθια στα οστά), τα οποία υποστηρίζουν τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας.
Θεραπεία οστεοαρθρίτιδας:
Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία για την οστεοαρθρίτιδα, υπάρχουν τρόποι διαχείρισης των συμπτωμάτων και βελτίωσης της ποιότητας ζωής. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Μείωση βάρους: Το υπερβολικό βάρος μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας.
- Άσκηση: Η ήπια άσκηση μπορεί να ενδυναμώσει τους μυς γύρω από τις αρθρώσεις και να βελτιώσει την κινητικότητα.
- Φαρμακευτική αγωγή: Ο γιατρός σας μπορεί να σας χορηγήσει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου και της φλεγμονής.
- Φυσικοθεραπεία: Ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας διδάξει ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών και τη βελτίωση της ευλυγισίας.
Τι να αποφύγετε αν έχετε οστεοαρθρίτιδα
Ένα συχνό λάθος που κάνουν πολλοί άνθρωποι μετά τη διάγνωση της οστεοαρθρίτιδας, σύμφωνα με την Dr. Wright, είναι να σταματούν κάθε είδους σωματική δραστηριότητα. «Οι αρθρώσεις είναι χώροι μεταξύ των οστών που υποστηρίζονται από μύες, τένοντες και συνδέσμους. Όταν οι μύες αποδυναμώνονται, δεν υπάρχει στήριξη γύρω από την άρθρωση. Γι’ αυτό η άσκηση είναι σημαντική. Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσετε να ασκείστε, γιατί μόλις χάσετε τη μυϊκή δύναμη, δεν υπάρχει τίποτα που να υποστηρίζει την άρθρωση», εξηγεί.
Και οι δύο γιατροί τονίζουν ότι το κλειδί είναι να γνωρίζετε πώς να ασκείστε με ασφάλεια, με τρόπο που να υποστηρίζει την υγεία των αρθρώσεων. Η Dr. Faroqui προειδοποιεί: «Ένα άτομο με οστεοαρθρίτιδα πρέπει να αποφεύγει δραστηριότητες με υψηλό κίνδυνο τραυματισμού, καθώς και εκείνες που απαιτούν υπερβολική πίεση ή στροφικές κινήσεις των αρθρώσεων. Τέτοιες δραστηριότητες μπορεί να περιλαμβάνουν:
- τρέξιμο σε ανώμαλο έδαφος,
- ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης και
- άρση βαρέων αντικειμένων».
Προσθέτει ότι οι ασκήσεις υψηλής πρόσκρουσης μπορούν να επιδεινώσουν την οστεοαρθρίτιδα στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος, όπως τα γόνατα και τους γοφούς. «Αυτό περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως τένις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο ή αμερικάνικο ποδόσφαιρο», λέει, εξηγώντας ότι η αποφυγή αυτού του είδους ασκήσεων μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού του χόνδρου και την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, οδηγώντας σε λιγότερο πόνο.
Ωστόσο, η πλήρης απουσία άσκησης έχει συνδεθεί με την επιδείνωση της οστεοαρθρίτιδας, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση ακόμα και για 1 έως 2 ώρες την εβδομάδα βελτιώνει τα συμπτώματα. Άρα, ποιο είδος άσκησης πρέπει να κάνει κάποιος με οστεοαρθρίτιδα; Η Dr. Wright αναφέρει ότι οι ασκήσεις ενδυνάμωσης του κορμού είναι ευεργετικές επειδή βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυών της πλάτης, οι οποίοι στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη – ένα μέρος του σώματος που επηρεάζεται συχνά από την οστεοαρθρίτιδα.
Μορφές κίνησης που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οστεοαρθρίτιδας:
- το περπάτημα,
- το τρέξιμο (σε επίπεδο έδαφος),
- η ποδηλασία,
- η γιόγκα και
- η κηπουρική
Η διάγνωση της αρθρίτιδας δεν σημαίνει το τέλος της κίνησης του σώματός σας. Αντιθέτως, συζητήστε με το γιατρό σας για τα είδη άσκησης που είναι πιο κατάλληλα για εσάς, καθώς και για άλλες θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν τα συμπτώματα σας.