Τι είναι το «situationship» και ποιον βολεύει τελικά;

Από την αρχή των πάντων (πιθανόν από την εποχή που η Εύα γνώρισε τον Αδάμ), οι εφήμερες σχέσεις ήταν κομμάτι της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Παλιότερα το ονομάζαμε φλερτ, αργότερα μπήκε στη ζωή μας το ‘friends with benefits’, μετά το ‘booty call’ και στη συνέχεια διάφοροί άλλοι ευφάνταστοι όροι που επινοούμε για αυτή τη γκρι ζώνη των ερωτικών σχέσεων.

Σε περίπτωση λοιπόν που δεν γνωρίζεις τον όρο ‘situationship’πρόκειται για μια κατάσταση που ακροβατεί ανάμεσα στην ερωτική σχέση και τη φιλία, χωρίς όμως να είναι τίποτα από τα δυο. Πιο απλά, είναι μια ερωτική σχέση χωρίς ταμπέλες που συνήθως γεννιέται στην αρχή όταν ακόμα δυο άνθρωποι δεν γνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Ωστόσο μπορεί να είναι και αυτό που χαρακτηρίζει μια πιο μακροχρόνια σχέση στην οποία δεν υπάρχει η έννοια της δέσμευσης και άλλες παράμετροι που δημιουργούν απαιτήσεις. Αν ακόμα δεν έχεις καταλάβει, θα σου δώσω ένα παράδειγμα.

Ας υποθέσουμε ότι γνωρίζεις κάποιον ο οποίος δεν είναι διαθέσιμος συναισθηματικά, δεν είναι σε φάση να κάνει σχέση, φοβάται τη δέσμευση και άλλα δεινά. Ωστόσο, όταν είστε μαζί νιώθεις ακριβώς το αντίθετο, αφού κοιμάστε μαζί, ξυπνάτε μαζί, περνάτε χρόνο σαν ένα φυσιολογικό ζευγάρι, ενώ καθώς περνάει ο καιρός, την ίδια εντύπωση έχουν και οι γύρω σας. Την ίδια στιγμή μιλάτε για τη ζωή σας, την καθημερινότητα και τα προβλήματα σας και βγάζετε τα εσώψυχα σας ο ένας στον άλλον όπως δεν κάνετε ούτε με τους καλύτερους σας φίλους. Μέχρι εδώ καλά. Εκεί που τα πράγματα μπερδεύονται είναι η στιγμή που ένας από τους δυο θα αρχίσει να έχει απαιτήσεις από τον άλλον και συγκεκριμένα την πιο παράλογη από όλες, αυτή της αποκλειστικότητας!

Πως ξέρεις αν αυτός ο όρος ταιριάζει στη σχέση σου; Δώσε βάση στις παρακάτω λεπτομέρειες;

  • Τα σχέδια που κάνετε δεν είναι ποτέ μακροπρόθεσμα και συχνά ακυρώνονται
  • Δεν υπάρχει σταθερότητα στην καθημερινότητα της σχέσης
  • Υπάρχει τρίτο πρόσωπο (και πολλά άλλα)
  • Δεν βλέπεις εξέλιξη ή βήματα προς κάτι πιο σοβαρό
  • Σου λέει και σου δείχνει πως δεν είναι για κάτι πιο σοβαρό
  • Νιώθεις ανασφάλεια στη σχέση
  • Βρίσκει δικαιολογίες για να μην περνάτε χρόνο μαζί

Τι κάνεις όμως όταν θες να φύγεις από αυτή τη κατάσταση που δεν σε εξυπηρετεί πλέον; Η συζήτηση, ένα τηλεφώνημα ή έστω ένα μήνυμα είναι αρκετό για να εκφράσεις αυτό που θέλεις. Το να εξαφανιστείς δεν είναι η λύση. Μπορείς να πεις ότι θέλετε διαφορετικά πράγματα και να το λήξεις εκεί.

Οι σχέσεις είναι εκ των πραγμάτων δύσκολες σήμερα και η επικοινωνία γίνεται ακόμα δυσκολότερη, ιδίως όταν πρόκειται για τα συναισθήματα μας. Σε ένα κόσμο που τα dating apps έχουν αναλάβει το ρόλο της προξενήτρας, η σταθερότητα και η ασφάλεια είναι πλέον τόσο δυσεύρετα που σε κάνουν να σηκώνεις τα χέρια ψηλά και να συμβιβάζεσαι με λιγότερα. Καλό είναι να μπαίνεις σε μια κατάσταση με όλες σου τις αισθήσεις σε εγρήγορση και να μην διαιωνίζεις εκείνες που σε κρατούν πίσω. Δώσε χώρο και ενέργεια σε κάτι πιο υγιές και κυρίως στον ίδιο σου τον εαυτό!

Φωτογραφίες: iStock

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ