Τα 5 ύπουλα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε χαμηλή πίεση, σύμφωνα με ειδικούς
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι λιγότερο συχνή από την υψηλή πίεση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι εξίσου ανησυχητική. Στην πραγματικότητα, το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος των ΗΠΑ (National Heart, Lung and Blood Institute) αναφέρει ότι η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου.
Η υπόταση ή χαμηλή πίεση ορίζεται όταν η μέτρηση της πίεσης είναι κάτω από 90 χιλιοστά υδραργύρου (mmHg) για τη συστολική πίεση και κάτω από 60 mmHg για τη διαστολική πίεση. Ωστόσο, η δυσκολία στη διάγνωση της χαμηλής πίεσης έγκειται στο γεγονός ότι κάποιος μπορεί να μην εμφανίσει καθόλου συμπτώματα παρά τις χαμηλές τιμές στη μέτρηση.
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση είναι μια κατάσταση που μπορεί να απασχολεί πολλούς χωρίς να το γνωρίζουν. Ειδικοί υγείας εξηγούν ποια σημάδια και συμπτώματα μπορεί να δείχνουν ότι έχετε χαμηλή πίεση.
5 ύπουλα σημάδια της χαμηλής αρτηριακής πίεσης που πρέπει να γνωρίζετε, σύμφωνα με τους ειδικούς:
- Συνεχής ζαλάδα
- Πονοκέφαλος και θολή όραση
- Κόπωση και ζαλάδα
- Ταχύς και μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός
- Υπερβολική εφίδρωση
Συνεχής ζαλάδα: Μπορεί να οφείλεται σε χαμηλή αρτηριακή πίεση;
Η συνεχής ζαλάδα αποτελεί ένα από τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσουν άτομα με χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Η γιατρός Angelica Neison, M.D., CCMS, DipABLM, ABOM, επισημαίνει: «Παρατηρώ αύξηση των περιστατικών ασθενών που βιώνουν ζαλάδες λόγω χαμηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία σχετίζεται με τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και υδατανθράκων. Επειδή οι υδατάνθρακες και το νάτριο συμβάλλουν στην κατακράτηση υγρών, ο όγκος του αίματος μειώνεται, προκαλώντας έτσι χαμηλή αρτηριακή πίεση».
Ωστόσο, δεν διατρέχουν όλοι όσοι αλλάζουν τη διατροφή τους αυξημένο κίνδυνο χαμηλής αρτηριακής πίεσης και η Dr. Neison εξηγεί ότι η ζαλάδα μπορεί να έχει και άλλες αιτίες: «Η παρατεταμένη ορθοστασία χωρίς κίνηση ή η πίεση από τους μυς μπορεί να προκαλέσει καθυστερημένη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και να οδηγήσει επίσης σε αίσθημα ζαλάδας».
Πονοκέφαλος και θολή όραση: Μπορεί να σχετίζεται με την υπόταση
Η χαμηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους και θολή όραση, ειδικά σε άτομα που πάσχουν από υπόταση που σχετίζεται με αλλαγές στάσης.
Μια μορφή υπότασης, γνωστή ως ορθοστατική υπόταση, μπορεί να εμφανιστεί όταν ένα άτομο αλλάζει θέση, όπως όταν σηκώνεται από καθιστή θέση σε όρθια, σύμφωνα με το MedlinePlus. H ειδικός Neison εξηγεί, «Αυτό συμβαίνει επειδή η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και τα όργανα του σώματος μπορεί να καθυστερήσει σε ορισμένα άτομα».
Ενώ αυτή η μορφή υπότασης μπορεί να προκαλέσει ζαλάδα και λιποθυμία, εκτός από πονοκεφάλους και θολή όραση που συνήθως υποχωρεί γρήγορα, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί επίσης να προκαλέσει πόνο στον αυχένα.
Εάν αντιμετωπίζετε παρατεταμένο πόνο σε αυτές τις περιοχές, φροντίστε να συμβουλευτείτε γιατρό.
Κόπωση και ζαλάδα: Σύνδρομα που μπορεί να συνδέονται με την πτώση της πίεσης στις γυναίκες
Η κόπωση και η ζαλάδα μπορεί να είναι σημάδια χαμηλής πίεσης του αίματος. Ωστόσο, στις γυναίκες αυτά τα συμπτώματα μπορεί να συγχέονται εύκολα με άλλες καταστάσεις, όπως:
- Υπογλυκαιμία: Ένα συχνό φαινόμενο για τις γυναίκες που δεν προσέχουν τη διατροφή τους.
- Έλλειψη ύπνου: Η μη επαρκής ξεκούραση μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα.
- Ορμονικές αλλαγές: Η περίοδος και άλλες ορμονικές διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν την ενέργεια και τη διάθεση μιας γυναίκας.
Η διατροφική σύμβουλος Melissa Azzaro (The Hormone Dietitian) τονίζει τη σημασία της συνεργασίας με γιατρό ή διατροφολό για να διαπιστωθεί η αιτία της κόπωσης. Ωστόσο, επισημαίνει και κάποιες περιπτώσεις όπου η πτώση της πίεσης είναι πιο συχνή στις γυναίκες:
- Πρώιμη εγκυμοσύνη: Η χαμηλή πίεση είναι σύνηθες φαινόμενο στις αρχές της κύησης και μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμίες.
- Έμμηνος ρύση με έντονη αιμορραγία: Η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του όγκου του αίματος και πτώση της πίεσης, προκαλώντας κόπωση και ζαλάδα.
Γρήγορος ή ασυνήθιστος καρδιακός παλμός και χαμηλή πίεση αίματος
Εκτός από τη χαμηλή ένδειξη του πιεσόμετρου, ένας ακόμα δείκτης χαμηλής πίεσης αίματος μπορεί να είναι οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί.
Η Neison επισημαίνει: «Η ταχυκαρδία, δηλαδή ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, μπορεί επίσης να είναι ο τρόπος του σώματός σας να σας πει ότι η αρτηριακή σας πίεση είναι χαμηλή». Όταν συμβαίνει αυτό, ο οργανισμός σας δυσκολεύεται να μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα στα ζωτικά όργανα. Ως αποτέλεσμα, η καρδιά σας προσπαθεί να το αντισταθμίσει, ανεβάζοντας τον καρδιακό ρυθμό για να διοχετεύσει πιο γρήγορα το απαραίτητο οξυγόνο, οδηγώντας έτσι σε ταχύτερους παλμούς παράλληλα με χαμηλότερη πίεση.
Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε μη φυσιολογικές αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό ή την αρτηριακή σας πίεση, απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό.
Υπερβολική εφίδρωση
Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή σας πίεση. Οι ηλεκτρολύτες είναι σημαντικοί για τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στον οργανισμό σας. Όταν χάνετε πάρα πολύ αλάτι μέσω του ιδρώτα, μπορεί να προκληθεί ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση.
Όπως αναφέρει η Neison: «Το 2023 ήταν το πιο καυτό καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ. Η έξοδος σε περίοδο καύσωνα μπορεί να οδηγήσει σε αγγειοδιαστολή, εφίδρωση, απώλεια νατρίου μέσω του ιδρώτα και χαμηλό όγκο αίματος σε ευάλωτα άτομα. Αυτό, με τη σειρά του, προκαλεί χαμηλή αρτηριακή πίεση».
Τι πρέπει να προσέξετε:
- Ενυδάτωση: Είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την ενυδάτωσή σας, ειδικά κατά τη διάρκεια περιοδού με υψηλές θερμοκρασίες. Πίνετε άφθονο νερό και ηλεκτρολυτικά ποτά για να αναπληρώσετε τα υγρά και τους ηλεκτρολύτες που χάνονται μέσω του ιδρώτα.
- Φάρμακα για την αρτηριακή πίεση: Εάν λαμβάνετε φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας σχετικά με την πιθανή ανάγκη προσαρμογής της δοσολογίας σας, ειδικά εάν ιδρώνετε πολύ.
Συμβουλές για την πρόληψη της χαμηλής αρτηριακής πίεσης
Η υπόταση μπορεί να προκαλέσει ζαλάδες, λιποθυμίες και άλλα δυσάρεστα συμπτώματα. Αντιμετωπίζοντας την χαμηλή αρτηριακή πίεση προληπτικά με υγιεινές συνήθειες, μπορείτε να διατηρήσετε την αρτηριακή σας πίεση σε φυσιολογικά επίπεδα για εσάς.
Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές που προτείνει η Dr. Azzaro:
- Ενυδάτωση
- Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη B12 και φολικό οξύ
- Αύξηση πρόσληψης νατρίου
- Άσκηση
- Συμβουλευτείτε γιατρό
Ενυδάτωση
Η επαρκής ενυδάτωση είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για την καταπολέμηση της υπότασης, καθώς η αφυδάτωση μπορεί να μειώσει την αρτηριακή σας πίεση. Το νερό, τα ροφήματα βοτάνων και ακόμη και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υγρά.
Διατροφή πλούσια σε βιταμίνη B12 και φολικό οξύ
Μια ποικιλία τροφών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιέχουν βιταμίνη Β12 και φολικό οξύ, μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή σας πίεση σε υγιή επίπεδα. Αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά είναι ζωτικής σημασίας για τα ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα σας. Όταν τα κύτταρα σας δεν μπορούν να παραλάβουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο, η αρτηριακή πίεση πέφτει. Μια ανεπάρκεια σε οποιοδήποτε από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.
Μπορείτε να καταναλώσετε:
- άπαχο κρέας,
- πουλερικά,
- γαλακτοκομικά προϊόντα και
- εμπλουτισμένα τρόφιμα για την πρόληψη της αναιμίας.
Αύξηση πρόσληψης νατρίου
Η κατανάλωση νατρίου μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, επομένως τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να την περιορίσουν. Ωστόσο, εάν έχετε υπόταση, η επαρκής πρόσληψη νατρίου μπορεί να τη βοηθήσει να ανέβει. Αντί να καταναλώνετε επεξεργασμένα τρόφιμα, σκεφτείτε να προσθέσετε στα γεύματά σας και στα dressings για τις σαλάτες σας ζυμωμένα τρόφιμα με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νάτριο.
Άσκηση
Η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερής της αρτηριακής σας πίεσης. Όταν ασκείστε, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται καθώς η καρδιά σας ανεβάζει ρυθμό για να διοχετεύσει οξυγόνο σε όλο το σώμα σας, συμβάλλοντας στη διατήρηση υγιών επιπέδων αρτηριακής πίεσης.
Συμβουλευτείτε γιατρό
Είναι σημαντικό να εντοπίσετε την αιτία της υπότασης και να την αντιμετωπίσετε, είτε πρόκειται για υποσιτισμό, αφυδάτωση ή κάποιο φάρμακο που λαμβάνετε. Έτσι, διασφαλίζετε τη μακροπρόθεσμη διαχείριση της υγείας σας.
Η οριακή διαστολική πίεση και η σημασία της για την υγεία
Τι θεωρείται χαμηλή πίεση και πότε χρήζει ιατρικής παρακολούθησης;
Η οριακή διαστολική πίεση δεν είναι ίδια για όλους. Ενώ η τιμή 60mmHg ορίζεται τεχνικά ως χαμηλή διαστολική πίεση, δεν σημαίνει απαραίτητα πως όλοι όσοι έχουν αυτή την τιμή θα εμφανίσουν και συμπτώματα.
Πότε πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό;
Εάν εμφανίζετε συμπτώματα όπως ζαλάδα, κόπωση, αλλαγές στον καρδιακό σας ρυθμό ή άλλα ανησυχητικά σημάδια, καλό είναι να τα καταγράψετε και να επισκεφθείτε το γιατρό σας. Εκείνος θα σας βοηθήσει να εντοπίσετε την αιτία της χαμηλής σας πίεσης και να δημιουργήσετε ένα εξατομικευμένο πλάνο θεραπείας για την αντιμετώπισή της, ανάλογα με τις ανάγκες της υγείας σας.