Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα την Τετάρτη: Ποιοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις – Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Σε απεργιακό «πυρετό» η χώρα αύριο, Τετάρτη 17 Απριλίου στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και στις οποίες θα συμμετάσχουν και πολλοί άλλοι κλάδοι και φορείς.

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε την απεργία με βασικά αιτήματα τις αυξήσεις στους μισθούς, την επαναφορά των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια.

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθούν τα δρομολόγια αύριο. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση:

«H απεργία της ΠΝΟ θα ξεκινήσει στις 00.01 της Τετάρτης 17 Απριλίου και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας, με αίτημα την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη διασφάλιση των κατάλληλων εκείνων συνθηκών για ένα αξιοπρεπές επίπεδο».

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν

Στις αυριανές απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν τα πρωτοβάθμια σωματεία και οι Ομοσπονδίες.

Καλέσματα συμμετοχής έχουν απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνουν επίσης η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αποστράτων.

Στην απεργία το «παρών» θα δώσει και η ΕΙΝΑΠ που εκπροσωπεί τους γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει πως: «Το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ προκηρύσσει 24ωρη απεργία στις 17/04/24, μέρα γενικής απεργίας των σωματείων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Διεκδικούμε:

  • Να σταματήσει η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων.
  • Διπλασιασμός μισθών.
  • Διπλασιασμός προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων.
  • Διπλασιασμός της χρηματοδότησης των νοσοκομείων.
  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.
  • Καλούμε την ΑΔΕΔΥ και την ΟΕΝΓΕ να προκηρύξει 24ωρη απεργία στις 17/04/24».

Απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και θα συμμετάσχει και αυτή με την σειρά της στην απεργία της ΓΣΕΕ στις 17 Απριλίου αλλά και την 1η Μαΐου.

Στην ανακοίνωση του αναφέρουν μεταξύ άλλων:  Η μεγάλη απεργία στις 28 Φλεβάρη εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Έστειλε αγωνιστικό μήνυμα σε εργοδοσία και κυβέρνηση, ότι η ζωή μας αξίζει! Ότι δεν ανεχόμαστε να θυσιάζονται οι ανάγκες των εργαζόμενων, της νεολαίας, του λαού, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων!».

Στην απεργία θα συμμετάσχουν και τα σωματεία συνταξιούχων που έχουν δώσει «ραντεβού» το πρωί της Τετάρτης έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ).

Τρίωρες στάσεις εργασίας από την ΟΛΜΕ

Ομόφωνα αποφάσισαν τη συνέχιση της απεργίας και αποχής των εκπαιδευτικών από την αξιολόγηση, οι πρόεδροι των ΕΛΜΕ στη Γενική Συνέλευση, που έλαβε χώρα στις 30/3 στην Αθήνα, ύστερα από σχετική εισήγηση του ΔΣ της ΟΛΜΕ.

Συγκεκριμένα, από την 1η Απριλίου έως και τις 26 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται τρίωρες στάσεις εργασίας, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη βάρδια των εκπαιδευτικών, ως αντίδραση στην παρουσία αξιολογητή. Επιπλέον, προαναγγέλλουν την κατάθεση νέου εξώδικου για κήρυξη απεργίας-αποχής από την αξιολόγηση όλων των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

Πώς θα κινηθούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς – Τι ισχύει για τα ταξί

Μετρό (Γραμμές 1,2 και 3)

Το ΣΕΛΜΑ (Σωματείο Εργαζομένων Λειτουργίας Μετρό Αθηνών) αποφάσισε τη συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία που προκήρυξε η ΓΣΕΕ, για αύριο, Τετάρτη 17 Απριλίου.

Τρένα

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών και Μέσων Σταθερής Τροχιάς, αποφάσισε ομόφωνα τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της  ΓΣΕΕ.

Η Hellenic Train σε ανακοίνωσή της αναφέρει τα ακόλουθα: Λόγω της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η Γ.Σ.Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών (Π.Ο.Σ.), την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024, θα υπάρξουν αναστολές και τροποποιήσεις στα δρομολόγια σε όλο το δίκτυο, συμπεριλαμβανομένου και του Προαστιακού.

Ωστόσο, για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, η Hellenic Train θα πραγματοποιήσει τα παρακάτω δρομολόγια με προσωπικό ασφαλείας:

  • Στο τμήμα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Αθήνα: 52,53,56 και 57
  • Στο τμήμα Λάρισα – Θεσσαλονίκη – Λάρισας: 1591,1592,2593,2594,1597 και 1598
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Κιάτο – Πειραιάς: 1300,1305,1318,1323,1326 και 2301
  • Στο τμήμα Πειραιάς – Αεροδρόμιο – Πειραιάς: 1206,1207,1222,1223,1230 και 1231
  • Στο τμήμα Αθήνα – Χαλκίδα – Αθήνα: 1532,1535,1550,1553,2530 και 2533

Επίσης, λόγω της απεργίας τροποποιούνται τα παρακάτω δρομολόγια:

Στο τμήμα Πειραιάς-Κιάτο-Πειραιάς:

Σήμερα, Τρίτη 16.04.2024 οι αμαξοστοιχίες 2302 και 2304 θα πραγματοποιήσουν το δρομολόγιο τους από Πειραιά προς Άνω Λιόσια με τρένο και στο τμήμα Άνω Λιόσια – Κιάτο θα υποκατασταθεί με λεωφορεία.

Στο τμήμα Αθήνα-Χαλκίδα-Αθήνα:

Σήμερα, Τρίτη 16.04.2024 η αμαξοστοιχία 2534 θα εκτελεστεί από Αθήνα προς Αφίδναι με τρένο και στο τμήμα Αφίδναι – Χαλκίδα θα υποκατασταθεί με λεωφορείο. Επίσης, η αμαξοστοιχία 2539 στο τμήμα Χαλκίδα – Οινόη θα υποκατασταθεί με λεωφορείο.

ΟΣΜΕ – Φορτηγά και Λοιπές Μεταφορές

Η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (Ο.Σ.Μ.Ε) συμμετέχει στην 24ωρη Γενική πανελλαδική απεργία, η οποία έχει εξαγγελθεί από τη Γ.Σ.Ε.Ε.

Λεωφορεία

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας αύριο, Τετάρτη, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας.

Το Σωματείο Τεχνικών κι Εργαζομένων ΟΑΣΑ ΟΣΥ κήρυξε  στάση εργασίας από τις 10:30 έως τις 17:30 – ωστόσο αυτός ο κλάδος δεν επηρεάζει την κυκλοφορία).

Λεωφορεία ΟΑΣΘ

Το Συνδικάτο Εργαζομένων στην Αστική Συγκοινωνία Θεσσαλονίκης, συμμετέχει στην 24ωρη Γενική Πανελλαδική Απεργία, η οποία έχει εξαγγελθεί από την Γ.Σ.Ε.Ε. για αύριο.

Τρόλεϊ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ αποφάσισε για αύριο,  Τετάρτη στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας με προσυγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί.

Τραμ

Σε 24ωρη απεργία προσανατολίζονται και οι εργαζόμενοι στο Τραμ, αν και αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις εντός της ημέρας.

Ταξί

Στάση εργασίας, από τις 5 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι αύριο Τετάρτη 17 Απριλίου 2024 και συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΓΣΕΕ ανακοίνωσε και το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ΣΑΤΑ. Θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στα γραφεία του ΣΑΤΑ στις 10.00 π.μ.

Τα “ραντεβού” για τις πορείες της Τετάρτης

Στις 9:30 π.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις για την απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα αύριο και έχουν οριστεί στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος: Ομοσπονδίες, Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ομόνοια: Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, Σωματεία και Ενώσεις Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων, Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, Σύλλογοι και Ομάδες Γυναικών, Μαζικοί φορείς των δήμων της Αττικής.

Προπύλαια: Ομοσπονδίες και Σωματεία εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, Σύλλογοι Φοιτητών, Σύλλογοι στην επαγγελματική κατάρτιση

Οι ομοσπονδίες και τα σωματεία των συνταξιούχων έχουν συγκέντρωση στις 9 το πρωί έξω από το κτίριο του Συμβουλίου της Επικρατείας και από εκεί θα μεταβούν με πορεία στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ διοργανώνουν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στον ΗΣΑΠ του Πειραιά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ