Οι μαγευτικές «Λυρίδες»: Η πρώτη «βροχή» από τα πεφταστέρια της άνοιξης

Οι Λυρίδες είναι μια βροχή διαττόντων (μετεώρων) που διαρκεί από τις 16 Απριλίου έως τις 26 Απριλίου κάθε χρόνο και η κορύφωση τους παρατηρείται συνήθως γύρω στις 22 Απριλίου.

Το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό Λύρα κοντά στον φωτεινότερο αστέρα αυτού του αστερισμού, τον ο Λύρας (κοινώς Βέγας). Είναι εντυπωσιακό φαινόμενο και καλύτερα να παρατηρηθεί από την ύπαιθρο, όπου δεν υπάρχουν τα πολλά φώτα της πόλης που μειώνουν την ένταση και τη λαμπρότητα του φαινομένου.

Η πηγή της βροχής διαττόντων είναι τα απομεινάρια που προέρχονται από τον μεγάλης περιόδου κομήτη με την ονομασία C /1861 G1 Thacher.

Οι Λυρίδες αποτελούν την ισχυρότερη ετήσια βροχή μετεώρων από χαλάσματα κομήτη μεγάλης περιόδου γεγονός που οφείλεται στο ότι σε σχέση με συγκεκριμένος έχει παρατηρηθεί και άλλους παρόμοιους κομήτες μεγάλης περιόδου 1200-10.000 χρόνια), ο σχετικά μικρή τροχιακή περίοδο περίπου 415 ετών. Οι Λυρίδες έχουν αναφερθεί από το 687 π.Χ. Καμία άλλη μοντέρνα βροχή διαττόντων δεν έχει καταγραφεί τόσο παλιά στο παρελθόν.

Ο μύθος και η ιστορία

Η Λύρα είναι ένας αστερισμός γνωστός από την εποχή του Πτολεμαίου, που είναι αμφιφανής από την Ελλάδα. Είναι μικρός σε έκταση για την ακρίβεια ο 52ος σε μέγεθος μεταξύ των 88 επίσημων αστερισμών. Είναι πλήρως ορατός σε γεωγραφικά πλάτη μεταξύ 90° Βόρεια και 42ο Νότια. Η Λύρα που ξεκινά από το βόρειο πόλο, περιτριγυρίζεται από τους αστερισμούς του Δράκοντα, του Ηρακλή, της Αλώπεκος και του Κύκνου. Η Λύρα μπορεί να είναι μικρός αστερισμός, αλλά ο κύριος αστέρας της, ο Βέγας, είναι ένας από τους λαμπρότερους του ουρανού. Να θυμίσουμε ότι ο Βέγας θα είναι ο βόρειος πολικός αστέρας σε 13727 χρόνια, όταν η απόκλιση του θα είναι +86*14, όπως ήταν και το 12.000 π.Χ., λόγω της μετάπτωσης των ισημεριών.

Η Λύρα πήρε την ονομασία της από το γνωστό έγχορδο μουσικό όργανο, πολύ γνωστό για τη χρήση του κατά την Κλασσική Αρχαιότητα Ονομάστηκαν Λυρίδες επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους βρίσκεται στον αστερισμό της Λύρας που απεικονίζει πάνω στον ουρανό τη Λύρα του μύστη Ορφέα.

Σύμφωνα με την αρχαία ελληνική μυθολογία, ο νεαρός θεός Ερμής δημιούργησε τη λύρα από μεγάλο όστρακο χελώνας, το οποίο το κάλυψε με δέρμα ζώου και κέρατα αντιλόπης. Οι λύρες ταυτίζονταν με τις λεγόμενες απολλώνιες αρετές της μετριοπάθειας και της ψυχικής ισορροπίας, κι έτσι έρχονταν σ’ αντίθεση με τους Διονυσιακούς αυλούς που αντιπροσώπευαν την έκσταση και τους οργιώδεις εορτασμούς.

Το φαινόμενο σήμερα το βράδυ

Η βροχή κορυφώνεται από το βράδυ της 22ας Απριλίου και το πρωί της 23ης Απριλίου. Οι μετρήσεις κυμαίνονται συνήθως από 5 έως 20 μετέωρα ανά ώρα, περίπου 10 κατά μέσο όρο.

Ως αποτέλεσμα της φωτορύπανσης, οι παρατηρητές στην ύπαιθρο μπορούν να δουν περισσότερα από αυτούς σε μια πόλη. Ο ουρανός δεν θα είναι ανοιχτός για να παρακολουθήσετε το φαινόμενο καθώς προβλέπεται συννεφιά.διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ