Ο No1 εχθρός του καλού ύπνου για τα παιδιά

Σύμφωνα με μια έρευνα της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου (AASM), τα βιντεοπαιχνίδια και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κρατούν τα παιδιά ξύπνια τα βράδια.

Εκτός όμως από αυτές τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, ακόμη και οι πιο “εποικοδομητικές” ασχολίες, όπως οι σχολικές εργασίες και οι εξωσχολικές δραστηριότητες, μπορούν να διαταράξουν τη ρουτίνα ύπνου των παιδιών, ειδικά στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Ο Νο1 εχθρός του ποιοτικού ύπνου για τα παιδιά

«Ο επαρκής ύπνος είναι εξίσου σημαντικός με τη διατροφή και την άσκηση για τη γενική υγεία και ευεξία ενός παιδιού», δήλωσε η Dr. Anne Marie Morse, παιδίατρος και εκπρόσωπος της AASM.

«Όταν ένα παιδί κοιμάται καλά, είναι πιο πιθανό να αισθάνεται και να αποδίδει καλύτερα, τόσο στο σχολείο όσο και στις εξωσχολικές δραστηριότητές του», είπε η Dr. Morse σε δελτίο τύπου της ακαδημίας.

Σύμφωνα με την έρευνα της AASM, οι μισοί από τους γονείς κατηγορούν τα βιντεοπαιχνίδια για την διατάραξη του ύπνου των παιδιών τους. Περίπου το 44% κατηγορεί τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το 34% τις σχολικές εργασίες και το 28% τις εξωσχολικές δραστηριότητες.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών, ειδικά πριν τον ύπνο, αποτελούν τον μεγαλύτερο εχθρό του ποιοτικού ύπνου για τα παιδιά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής του Ύπνου δίνει μερικές συμβουλές για να αντισταθμίσει τους παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο των παιδιών:

  • Αποφύγετε την καφεΐνη μετά το σχολείο: Αναψυκτικά, καφές και ενεργειακά ποτά περιέχουν καφεΐνη, η οποία μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο το βράδυ.
  • Περιορίστε τον χρόνο μπροστά από τις οθόνες πριν τον ύπνο: Η AASM συνιστά να αποσυνδέονται τα παιδιά από όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές 30 με 60 λεπτά πριν τον ύπνο. Αυτό θα τα βοηθήσει να χαλαρώσουν και να προετοιμαστούν για ύπνο.
  • Κρατήστε τις ηλεκτρονικές συσκευές εκτός υπνοδωματίου: Αποφύγετε να μπουν τα παιδιά στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους όταν ξυπνήσουν. Χρησιμοποιήστε ξεχωριστό ρολόι για αφύπνιση.
  • Δημιουργήστε μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου: Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση ημερολογίου, το διάβασμα ή ένα ζεστό μπάνιο.
  • Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο ήσυχο και δροσερό.
  • Τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών χρειάζονται 9-12 ώρες ύπνου τη νύχτα. Οι έφηβοι χρειάζονται 8-10 ώρες ύπνου.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ