Μενδώνη: «Το αρχαιολογικό μουσείο της Νισύρου θα λειτουργήσει το καλοκαίρι»

«Νομίζω, πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας πολίτης που να μην καταδικάζει απερίφραστα αυτές τις ασελγείς και αποτρόπαιες πράξεις, εφόσον τα πράγματα είναι έτσι, όπως καταγγέλλονται. Αυτός ήταν και ο λόγος άλλωστε, που όταν ήρθε η καταγγελία στο Υπουργείο, στις 18 Απριλίου 2024, προχθές, δηλαδή, ο συγκεκριμένος αρχαιοφύλακας ετέθη σε αναστολή καθηκόντων και εγώ διέταξα αμέσως ΕΔΕ από την αρμόδια γενική διευθύντρια.

Η καταγγελία της 18ης Απριλίου ήταν η πρώτη καταγγελία που έρχεται στο Υπουργείο Πολιτισμού. Διότι σήμερα διαβάζω διάφορα: Ότι υπήρχαν καταγγελίες, ότι δεν τις έλαβε κανείς υπόψη και λοιπά. Αυτοί οι οποίοι τα γράφουν θα βρεθούν στα ποινικά και στα αστικά δικαστήρια από μένα. Και αυτό το ξεκαθαρίζω», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχε σήμερα εκτός κοινοβουλευτικής διαδικασίας με τον βουλευτή Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Νικητιάδη.

Και η υπουργός συνέχισε: «Και εμένα με ενδιαφέρει η Νίσυρος να μην βρεθεί το καλοκαίρι χωρίς φύλακα και να μείνει κλειστό το αρχαιολογικό μουσείο. Γι’ αυτό έχουν ήδη δοθεί οι απαραίτητες εντολές και διευκολύνσεις στον αρμόδιο έφορο αρχαιοτήτων, ώστε να βρεθεί ο φύλακας ή οι φύλακες οι οποίοι θα μπορέσουν να λειτουργήσουν το μουσείο της Νισύρου, γιατί δεν πρέπει να μείνει κλειστό, εξαιτίας της συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου, που, σε κάθε περίπτωση, είναι καταδικαστέα».

Όπως ενημερώνει σχετική ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, κατά τη σημερινή συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτού Δωδεκανήσων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Γ. Νικητιάδη με θέμα «Στο Χαράκι της Ρόδου οι ιδιοκτήτες ακινήτων βρίσκονται δέσμιοι της γραφειοκρατίας και των παθογενειών των αρχαιολογικών υπηρεσιών αδυνατώντας να αξιοποιήσουν την περιουσία τους», ο κ. Νικητιάδης ανέφερε προς την υπουργό: «Καθ΄ υπέρβαση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, θέλω κυρία υπουργέ, επειδή κατάγομαι από τη Νίσυρο να εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για ό,τι ακούμε ότι συμβαίνει στο νησί. Θεωρώ, ότι με όσα έχουν ακουστεί, βεβαίως μηδένα δικάσεις, αλλά έχει πάρει τον δρόμο του στη Δικαιοσύνη η υπόθεση. Εκτιμώ όμως ότι αυτός ο άνθρωπος δεν πρόκειται να επανέλθει ποτέ στη Ρόδο, ακόμη και αν εξελιχθούν τα πράγματα όπως ο ίδιος θα ήθελε. Άρα, να επαναφέρω εκείνο που σας είχα πει και στην τοποθέτησή μου κατά τη συζήτηση του τελευταίου νομοσχεδίου, φροντίστε να καλύψουμε το κενό με ένα αρχαιοφύλακα, να μην μείνει κλειστό το μουσείο της Νισύρου».

Προσφεύγει στη Δικαιοσύνη Μενδώνη

Την ίδια ώρα, έγινε γνωστό ότι η Υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, προσφεύγει στη δικαιοσύνη για δημοσίευμα εφημερίδας σχετικά με την υπόθεση του 50χρονου αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο.

«Για το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατία”, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προσφεύγει στα αστικά και ποινικά δικαστήρια», αναφέρει σήμερα (Δευτέρα, 22/4) σε δήλωσή της η κ. Μενδώνη.

Το δημοσίευμα

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «δημοκρατία», κάτοικοι της Νισύρου έχουν στείλει έγγραφη καταγγελία για τον συγκεκριμένο αρχαιοφύλακα, από τον Ιούλιο του 2021, στην προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου. Στην έγγραφη καταγγελία, που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, μεταξύ πολλών άλλων, φωτιζόταν με σαφήνεια το γεγονός ότι ο αρχαιοφύλακας είχε αναπτύξει ανησυχητική εγγύτητα με ανήλικα αγόρια, κυρίως ευάλωτων οικογενειών, αναφέρεται.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, η επιστολή του 2021 «έφτασε πράγματι στο e-mail της Εφορείας Αρχαιοτήτων και έγινε αντικείμενο συζητήσεων. Η επιτυχής αποστολή επιβεβαιώθηκε από πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν», αναφέρεται. «Ωστόσο, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για μαγική… εξαφάνισή της στη συνέχεια. Ετσι, έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση πως επιχειρήθηκε από την επικεφαλής της Εφορείας προσπάθεια συγκάλυψης όσων καταγγέλλονταν», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η εφημερίδα τονίζει, επίσης, ότι παραμένει άγνωστο εάν για τη συγκεκριμένη καταγγελία ενημερώθηκαν το Υπουργείο Πολιτισμού και η Υπουργός, Λίνα Μενδώνη. Ωστόσο, πληροφορίες που επικαλείται το δημοσίευμα, αναφέρουν ότι «η προϊσταμένη της Εφορείας, η οποία έχει συνταξιοδοτηθεί εδώ και λίγους μήνες, αποτελεί άνθρωπο του στενού φιλικού περιβάλλοντος της υπουργού».

Μεταξύ, άλλων, στο επίμαχο e-mail, οι κάτοικοι ανέφεραν πως ο αρχαιοφύλακας είχε γίνει «τοξικός για την κοινωνία» του νησιού. Είχαν επισυνάψει, παράλληλα, φωτογραφίες των αγοριών, «στις οποίες εμφανίζονται ημίγυμνα στον αύλειο χώρο του υπογείου του μουσείου, το οποίο ο αρχαιοφύλακας είχε μετατρέψει σε σπίτι, να έχουν στήσει… γλέντι καθώς ψήνουν, προφανώς με τον εξοπλισμό του αρχαιοφύλακα, ενώ κρατούν στα χέρια τους και μπίρες», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

11 καταγγελίες σε βάρος του αρχαιοφύλακα

Όπως μετέδωσε χθες η ΕΡΤ Ν. Αιγαίου, πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν κατατεθεί 11 καταγγελίες σε βάρος του αρχαιοφύλακα στην εισαγγελέα Κω για σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση παιδιών, ηλικίας 10 έως 15 ετών.

Ήδη οι γονείς έξι παιδιών έχουν υποβάλλει καταγγελίες και έχουν δώσει καταθέσεις, ενώ σε εξέλιξη είναι ακόμα πέντε καταγγελίες.

Σε καταθέσεις προχωρούν και τα παιδιά μετά την εξέταση τους από ψυχολόγο του Νοσοκομείου Ρόδου.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα ύστερα από καταγγελία πατέρα 10χρονου παιδιού, πρόσφυγα κατοίκου του νησιού, ο οποίος μάλιστα κινδύνευσε να απελαθεί λόγω έλλειψης εγγράφων.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη (18/4) το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι διέταξε Ένορκη Διοικητική Έρευνα κατά υπάλληλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου για τον οποίο υπάρχουν δημοσιεύματα και αναφορές που κάνουν λόγο για ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες πράξεις. Επιπλέον, το Υπουργείο προχώρησε και στην αναστολή των καθηκόντων του εν λόγω υπαλλήλου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ανακοίνωση του ΥΠΠΟ, «σε συνέχεια δημοσιευμάτων του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, στα οποία γίνεται αναφορά σε ποινικά κολάσιμες και πειθαρχικά ελεγκτέες συμπεριφορές υπαλλήλου της ΕΦΑ Δωδεκανήσου, δόθηκε εντολή στην αρμόδια Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διενέργεια διοικητικής έρευνας. Επιπλέον, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, ο ανωτέρω υπάλληλος τίθεται σε αναστολή καθηκόντων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ