Καρκίνος της μύτης: Το ασυνήθιστο σύμπτωμα της σπάνιας νόσου που μπορεί να εμφανιστεί στα μάτια

Ο καρκίνος της μύτης και των ρινικών κόλπων είναι μια σπάνια μορφή της πάθησης, με μόλις 460 περιπτώσεις να διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Αλλά μόνο και μόνο επειδή η ασθένεια είναι πιο σπάνια από άλλες μορφές δεν σημαίνει ότι πρέπει να την αγνοήσουμε, καθώς η έγκαιρη διάγνωση σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί νωρίτερα, γεγονός που συχνά αυξάνει τις πιθανότητές σας για πλήρη αποκατάσταση.

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου της μύτης

Πολλά συμπτώματα του καρκίνου της μύτης είναι δύσκολο να εντοπιστούν καθώς μπορεί να φαίνονται σαν σημάδια κοινού κρυολογήματος, αλλά καθώς ο καρκίνος εξελίσσεται, μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται πιο σοβαρά και διακριτά συμπτώματα. Αυτό περιλαμβάνει ένα περίεργο σύμπτωμα που μπορεί να παρατηρήσετε στα μάτια σας -καθώς μπορεί να αρχίσουν να «διογκώνονται».

Σύμφωνα με το NHS, τα πιο κοινά συμπτώματα του πρώιμου καρκίνου της μύτης περιλαμβάνουν βουλωμένη μύτη που συνήθως επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά και δεν υποχωρεί, ρινορραγίες, μειωμένη αίσθηση όσφρησης και βλέννα που μπορεί να συνοδεύεται ή όχι από αίμα.

Ωστόσο, πιθανότατα έχετε βιώσει τα περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα ως αποτέλεσμα κρυολογήματος ή ιγμορίτιδας, επομένως μπορεί να μην παρατηρήσετε ότι κάτι δεν πάει καλά μέχρι να εμφανίσετε πιο σοβαρά συμπτώματα.

Συμπτώματα του τελευταίου σταδίου

Τα συμπτώματα του ρινικού καρκίνου στο τελευταίο στάδιο περιλαμβάνουν:

  • πόνο ή μούδιασμα στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στο άνω μάγουλο, που δεν υποχωρεί
  • πρησμένους αδένες στο λαιμό
  • μερική απώλεια όρασης ή διπλή όραση
  • ένα διογκωμένο μάτι
  • ένα μάτι που τρέχει και δεν υποχωρεί
  • πόνο ή πίεση στο ένα αυτί
  • ένα επίμονο εξόγκωμα ή ανάπτυξη στο πρόσωπο, τη μύτη ή την οροφή του στόματος

Πώς να ελεγχθείτε και τι να κάνετε εάν διαγνωστείτε

Ο έλεγχος για καρκίνο της μύτης και των ρινικών κόλπων γίνεται συχνά με μια ρινική ενδοσκόπηση, γνωστή και ως ρινοενδοσκόπηση, στην οποία ένας μακρύς, λεπτός, εύκαμπτος σωλήνας με κάμερα και φως στην άκρη του εισάγεται στη μύτη σας για να εξετάσει την περιοχή. Αυτό μπορεί να είναι άβολο, αλλά μπορείτε να ζητήσετε από τον γιατρό να ψεκάσει ένα αναισθητικό στο πίσω μέρος του λαιμού σας για να κάνετε την αίσθηση πιο υποφερτή.

Εάν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο της μύτης ή του κόλπου, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση οποιουδήποτε όγκου μπορεί να έχετε ή μπορεί να χρειαστείτε ακτινοθεραπεία ή χημειοθεραπεία για τον θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Ο ιστότοπος του NHS αναφέρει: «Εάν καπνίζετε, είναι σημαντικό να το σταματήσετε. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου και μπορεί να σας προκαλέσει περισσότερες παρενέργειες από τη θεραπεία».

Πηγή: oloygeia.gr

Πώς η όρασή σας μπορεί να προβλέψει την άνοια 12 χρόνια πριν διαγνωστεί – Νέα μελέτη

Άσκηση: Τι ώρα πρέπει να γυμνάζεστε για να έχετε τα περισσότερα οφέλη – Ειδικά αν έχετε πλεονάζον βάρος

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ