Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες και αφρικανική σκόνη για αύριο Τρίτη – Τί λένε οι μετεωρολόγοι για τα ακραία φαινόμενα

Ο Απρίλιος κάνει ποδαρικό με καλοκαιρινή διάθεση. Η ακραία θερμή εισβολή για την εποχή, φαίνεται ότι κορυφώθηκε σήμερα Δευτέρα, με θερμοκρασίες που συνήθως σημειώνονται τον Ιούνιο.

Την Τρίτη, αν και στα δυτικά οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες αναμένεται να σημειώσουν πτώση στους 23 βαθμούς το μεσημέρι, θα παραμείνουν υψηλές για την εποχή. Και θα φτάσει τους 26-28 στις υπόλοιπες περιοχές, τοπικά 30 στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Κρήτη. Προβλέπονται τοπικές συννεφιές, με διαστήματα με ήλιο και σκόνη από την Αφρική. Βορειοδυτικοί οι άνεμοι στο Ιόνιο 3-5, στο Αιγαίο νότιοι έως και 6 μποφόρ, το βράδυ θα στραφούν σταδιακά σε βορειοδυτικούς.

Την Τετάρτη η θερμή αέρια μάζα θα υποχωρήσει, παίρνοντας μαζί και ένα μεγάλο μέρος της Αφρικανικής σκόνης. Θα φτάσει το θερμόμετρο έως 23-25 στα ηπειρωτικά και στους 27 στο νότιο Αιγαίο, παραμένοντας και πάλι σε υψηλότερα από τα φυσιολογικά επίπεδα. Γενικά περιμένουμε τοπικές νεφώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, με διαστήματα με ήλιο, αλλά χωρίς βροχές… οι οποίες βροχές φαίνεται ότι θα απουσιάσουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τη χώρα μας. Βοριάδες στα πελάγη 3-5, το πρωί στο Αιγαίο και 6 μποφόρ.

Αναλυτικά ο καιρός της Τρίτης (2/4)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ αναμένονται αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές στα βόρεια.
Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη τις πρωινές ώρες στα βόρεια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα οπότε θα σχηματιστούν ομίχλες.

Οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης. Βαθμιαία η σκόνη θα περιοριστεί στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι νοτιοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ και μόνο στα Δωδεκάνησα θα είναι βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ. Βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία, παρόλο που θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά όπου θα φτάσει τους 21 με 24 βαθμούς, θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα ανατολικά τους 26 με 29 βαθμούς και κατά τόπους στα ηπειρωτικά τους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες πιο πυκνές. Από το απόγευμα γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις κατά τόπους και κατά διαστήματα πιο πυκνές. Από το απόγευμα βαθμιαία γενικά αίθριος. Η ορατότητα θα είναι τοπικά περιορισμένη στα θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα τις πρωινές ώρες και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι με την ίδια ένταση. Από τις μεσημβρινές ώρες και από τα δυτικά βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές στα βόρεια.
Άνεμοι: Νότιοι 3 με 5 μποφόρ και βαθμιαία δυτικοί βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 30 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στις Κυκλάδες έως 6 μποφόρ. Τη νύχτα θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 και στην Κρήτη έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Στα βόρεια νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ, με εξασθένηση το βράδυ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 26 με 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις.
Άνεμοι: Νοτιοδυτικοί 3 με 4 και βαθμιαία από τις μεσημβρινές ώρες δυτικοί βορειοδυτικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 04-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός. Από τις μεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα αναπτυχθόυν νεφώσεις και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως στα ορεινά, με σταδιακή βελτίωση από το βράδυ.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 05-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά 3 με 5 και στα ανατολικά 4 με 6 και από το απόγευμα στα νότια τοπικά έως 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 06-04-2024
Γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4, στα πελάγη τοπικά 5 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο έως 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Πέπλο αφρικανικής σκόνης πάνω από την Ελλάδα

Το φαινόμενο της αφρικανικής σκόνης αναμένεται να διαρκέσει, καθώς αναμένονται διαδοχικά κύματα μέχρι και το τέλος Μαΐου, σύμφωνα με τον καθηγητή- πρόεδρο του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Α. Καζαντζίδη που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Meteo: Υψηλές θερμοκρασίες και αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία πάνω από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, θα ευνοήσει τη μεταφορά θερμών αέριων μαζών από την Αφρική προς τα Βαλκάνια και τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη μεταφορά σημαντικής ποσότητας Σαχαριανής σκόνης, το διήμερο Δευτέρας 01/04 και Τρίτης 02/04/2024.

Όπως διακρίνεται στον παρακάτω Χάρτη 1, η θερμοκρασία στο επίπεδο των *850 hPa (περίπου 1500 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) τις μεσημεριανές ώρες της Δευτέρας 01/04 στα Βαλκάνια θα είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ εστιάζοντας στη χώρα μας θα είναι έως 10-11 βαθμούς υψηλότερες.

Τοξικό το μίγμα στον αέρα – Κινδυνεύουμε από αυτό που εισπνέουμε;

Αλλά πόσο επικίνδυνο είναι αυτό που εισπνέουμε; Η καθηγήτρια Θεοδώρα Ψαλτοπούλου εξηγεί στο Live News «με την αυξημένη θερμοκρασία επιμολύνεται».

Το τοξικό αυτό μίγμα στον αέρα σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ευρώπη δημιουργούν ασφυκτική ατμόσφαιρα.

Η θερμοκρασία σήμερα το μεσημέρι στα Βαλκάνια είναι 12-13 βαθμούς υψηλότερη από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, ενώ στην Ελλάδα η θερμοκρασία θα είναι κατά 10-11 βαθμούς υψηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή.

Οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό των μετακινήσεων τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και τη χρήση μάσκας ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Οι ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα διαρκέσουν μέχρι και την Τρίτη, ενώ η μεταφορά της αφρικανικής σκόνης θα αρχίσει να υποχωρεί από Τετάρτη.

Προβλήματα και στις πτήσεις λόγω σκόνης

Λόγω των καιρικών συνθηκών άργησε να πετάξει αεροπλάνο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη ενώ ακυρώθηκε και μια πτήση από Κωνσταντινούπολη.

«Πνίγηκε» στη σκόνη και η Θεσσαλονίκη

Ένα κοκτέιλ υγρασίας και σκόνης έχει δημιουργηθεί και στην ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον Δρ. Μαθηματικό – Μετεωρολόγο και μέλος του Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού του ΑΠΘ Δημήτριο Μπαμπζέλη, η σκόνη προέρχεται από τα βάθη της Σαχάρας, ενώ μετακινείται ανάλογα με τα καιρικά συστήματα και την κυκλοφορία του ανέμου στην ανώτερη ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως την άνοιξη και προσθέτει: «Όταν φυσάει νοτιάς, έχουμε αυξημένη υγρασία στην περιοχή μας. Επειδή υπάρχει άπνοια στην επιφάνεια της θάλασσας τις τελευταίες μέρες, έχουμε και αυξημένη σχετική υγρασία με αποτέλεσμα σε όλο τον Θερμαϊκό Κόλπο να δημιουργείται έντονο στρώμα ομίχλης. Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραθαλάσσια πόλη, επηρεάζεται από όλη αυτή την ομίχλη, η οποία διαλύεται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι εντελώς. Ακόμη και τώρα, όλος ο Θερμαϊκός Κόλπος μέχρι και τις παρυφές του Πηλίου είναι καλυμμένος από ομίχλη και σκόνη».

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, 227 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες θερμοκρασίες άνω των 25 °C, ενώ η υψηλότερη μέγιστη θερμοκρασία καταγράφτηκε στη Λιβαδειά με 31 °C.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 31 Μαρτίου ο αριθμός των μετεωρολογικών σταθμών που κατέγραψαν θερμοκρασίες άνω των 25 °C, ήταν 148.

Καιρός: Έως και αύριο Τρίτη (2/4) οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, Γιάννη Καλλιάνο, στους 28-30°C έως και αύριο Τρίτη θα είναι η θερμοκρασία με επικράτηση νοτιάδων και σκόνη από την Αφρική.

Από την Τετάρτη θα «καθαρίσει» η ατμόσφαιρα από τη σκόνη. Οι θερμοκρασίες θα είναι πιο υψηλές από την εποχή στους 24-26°C τουλάχιστον έως και στις 10 Απριλίου.

Τρεις φορές πάνω από το κανονικό η ποσότητας της σκόνης στην ατμόσφαιρα

Ο Ευάγγελος Γερασόπουλος, διευθυντής ερευνών περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου, ερωτηθείς ποια είναι τα αποτελέσματα της σημερινή μέτρησης της σκόνης στην Αθήνα απάντησε:

«Από χθες και σήμερα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονται από 80 – 120 µg/m³, όταν το θεσμοθετημένο όριο είναι στα 50 µg/m³ και η νέα πρόταση που θα υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα είναι στα 45µg/m³. Άρα μιλάμε για τρεις φορές πάνω».

Όσον αφορά τη σκόνη ο ειδικός επεσήμανε ότι δύο πράγματα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν: πρώτον πόση σκόνη βγαίνει στην ατμόσφαιρα και μεταφέρεται και δεύτερον πόση σκόνη φθάνει στο έδαφος, γιατί εν τέλει αυτό έχει σημασία για την υγεία του ανθρώπου.

Καιρός – Καθηγητής Ζερεφός: «Έρχονται ακραία φαινόμενα»

«Οδεύουμε σε μία περίοδο υπερθέρμανσης η οποία έχει οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση του κλίματος», σημείωσε ο Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο OPEN.

«Ο Μάρτιος ήταν ένας μήνας, ο οποίος είχε θερμοκρασίες πάνω από τις κανονικές τιμές σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Σε κάποιες ήταν ο πιο θερμός τουλάχιστον των 15, 20 ετών», ανέφερε από την πλευρά του ο Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και συνέχισε: «Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι οι μέσοι όροι , ότι βλέπουμε ότι για πολλούς μήνες, ουσιαστικά από τον Ιούλιο πέρσι μέχρι και τον Μάρτιο η θερμοκρασία στη χώρα μας συνεχώς είναι αρκετά πάνω από τα κανονικά».

Οι ζέστες θα συνεχιστούν

Οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα συνεχιστούν και ο Απρίλιος θα μπει με τον υδράργυρο να φτάνει ακόμη και τους 30 βαθμούς κελσίου. Με την αφρικανική σκόνη μάλιστα να επιστρέφει στην Ελλάδα.

«Την 1η και την 2η Απριλίου θα έχουμε μια σοβαρή θερμή εισβολή. Μιλάμε για μια ακραία συμπεριφορά», πρόσθεσε ο κύριος Λαγουβάρδος.

«Ο χειμώνας έχει συρρικνωθεί, είναι πιο ήπιος δεν έχει βροχές δεν έχει χιόνια όλα αυτά οδηγούν σε καταστάσεις αφύπνισης και πρέπει να είμαστε έτοιμοι κι εμείς και οι διοικούντες, η πολιτεία για να αντιμετωπίσουμε ακραία φαινόμενα», υποστήριξε ο κ. Ζερεφός εν συνεχεία.

Καιρός – Μαρουσάκης: Απρίλιος όπως… Ιούνιος

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη, οι θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της χώρας προσεγγίζουν εκείνες του Ιουνίου (!), σκηνικό το οποίο θα συνεχιστεί και την Τρίτη.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο κύριος Μαρουσάκης, η κατάσταση με την αφρικανική σκόνη και τις υψηλές θερμοκρασίες θα ομαλοποιηθεί από την Τετάρτη, με τον υδράργυρο να παραμένει σε επίπεδα πάνω από την εποχή.

Καιρός – Σάκης Αρναούτογλου: Νέα θερμή εισβολή το Σάββατο

Παραμένει η καλοκαιρία σε ολόκληρη την χώρα, με τον Σάκη Αρναούτογλου να υπογραμμίζει ότι το θερμόμετρο «θα τραβήξει την ανηφόρα».

Ειδικότερα, από το πρωί της Τρίτης θα έχουμε θολούρα λόγω αφρικανικής σκόνης και παντού ηλιοφάνεια, ενώ η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 βαθμούς στα κεντρικά τους 29 με 30 στην Κρήτη και στα βόρεια τους 22 με 26. Στα δυτικά η θερμοκρασία θα αγγίξει τους 23 και στα ανατολικά νησιωτικά τους 26.

Στην Αττική, θα έχουμε λίγες συννεφιές και ηλιοφάνεια το πρωί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 13 έως 30 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη, θα έχουμε λίγες συννεφιές το πρωί και θολούρα το μεσημέρι. Η θερμοκρασία από 12 έως 24 βαθμούς.

Την Τετάρτη, θα έχουμε στην χώρα λίγες αραιές συννεφιές και οι άνεμοι θα είναι βόρειοι εντάσεως 4-5 μποφόρ.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο καιρός θα είναι ηλιόλουστος. Τέλος, το Σάββατο θα έχουμε επίσης ηλιοφάνεια και καθόλου βροχές στην χώρα, ενώ η θερμοκρασία θα εκτιναχθεί εκ νέου.

Δείτε live την πορεία του καιρού στο windy.com

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ