Η συνήθεια στον ύπνο που αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι άνοιας

Η άνοια είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ομάδα συμπτωμάτων που σχετίζονται με μια σταδιακή επιδείνωση της γνωστικής λειτουργίας. Αυτή η πάθηση εκδηλώνεται με διάφορες μορφές, με την άνοια με σωμάτια Lewy (Lewy Body) να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μετά τη νόσο Alzheimer, σε ό,τι αφορά την συχνότητα εμφάνισης.

Η άνοια με σωμάτια Λούι (dementia with Lewy bodies, DLB) προκαλείται από τη συσσώρευση πρωτεϊνικών αποθέσεων στα νευρικά κύτταρα των περιοχών του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη σκέψη, τη μνήμη και την κίνηση.

Το σύμπτωμα στον ύπνο που συνδέεται με κίνδυνο για άνοια

Όλοι μας δυσκολευόμαστε κάποιες φορές να κοιμηθούμε, είτε λόγω άγχους είτε επειδή ξυπνήσαμε στη μέση της νύχτας από κάποιο εφιάλτη. Ωστόσο, εάν ο σύντροφός σας ή οι συγκάτοικοι σας παραπονιούνται συχνά ότι κλωτσάτε ή φωνάζετε στον ύπνο σας, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει προειδοποιητικό σημάδι άνοιας.

Γιατί κλωτσούν και φωνάζουν στον ύπνο τους άτομα με άνοια;

Αναρωτιέστε γιατί κάποιοι άνθρωποι με άνοια κλωτσούν και φωνάζουν στον ύπνο τους; Η απώλεια μνήμης και η γνωστική εξασθένηση που συνδέονται με την εξέλιξη της νόσου, μπορεί να δυσκολεύουν αυτά τα άτομα να ερμηνεύσουν σύνθετα συναισθήματα ή εμπειρίες από προηγούμενα γεγονότα.

Καθώς αυτές οι μνήμες γίνονται πιο έντονες κατά τη διάρκεια των φάσεων του ύπνου, όπως ο ύπνος REM, όταν τα όνειρα συμβαίνουν πιο συχνά, τα άτομα αυτά μπορεί να προσπαθήσουν να επικοινωνήσουν σωματικά παρά λεκτικά.

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM

Ο ύπνος REM, ένα από τα πέντε στάδια του ύπνου, ξεκινά συνήθως 90 λεπτά αφού αποκοιμηθείτε. Σε αντίθεση με τα άλλα στάδια, ο ύπνος REM δεν είναι τόσο βαθύς, καθώς η εγκεφαλική δραστηριότητα αυξάνεται ξανά σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης.

Τα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τον ύπνο REM είναι μάλιστα παρόμοια με αυτά που έχετε όταν είστε ξύπνιοι. Εξαιτίας αυτής της έντονης εγκεφαλικής δραστηριότητας, ο ύπνος REM είναι το στάδιο όπου βλέπουμε τα πιο ζωντανά, περιπετειώδη ή ακόμα και παράξενα όνειρα.

Σύνδεση ύπνου και άνοιας

Ενώ οι διαταραχές του ύπνου είναι συχνές στους ηλικιωμένους, τα άτομα με άνοια τις βιώνουν πολύ πιο έντονα. Έρευνες δείχνουν ότι έως και το 25% των ατόμων με ήπια προς μέτρια άνοια και το 50% των ατόμων με σοβαρή άνοια μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές στον ύπνο. Επιπλέον, καθώς η άνοια επιδεινώνεται, τείνουν να χειροτερεύουν και τα προβλήματα ύπνου.

Η Mayo Clinic αναφέρει ότι η άνοια με σωμάτια Lewy μπορεί να προκαλέσει διαταραχή συμπεριφοράς ύπνου REM (Rapid Eye Movement). Αυτή η διαταραχή κάνει τους ασθενείς να φωνάζουν και να κάνουν έντονες κινήσεις κατά τη διάρκεια των ονείρων τους, τα οποία συνήθως είναι έντονα και δυσάρεστα.

Με απλά λόγια, οι ασθενείς με άνοια μπορεί να μιλούν δυνατά στον ύπνο τους ή να κινούνται σαν να συμμετέχουν σε κάποια δραστηριότητα που βλέπουν στο όνειρό τους. Για το λόγο αυτό η συγκεκριμένη διαταραχή ύπνου έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας.

Έλλειψη ύπνου και ψυχική υγεία: Πώς συνδέονται;

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική μας υγεία. Μελέτες δείχνουν ότι ο ανεπαρκής ή ο κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών.

Επιπλέον, η αϋπνία μπορεί να είναι σημάδι ψυχιατρικών διαταραχών, όπως το άγχος και η κατάθλιψη.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ