Η συνήθεια που συνδέεται με 71% χαμηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, σύμφωνα με μια νέα μελέτη
Ο ύπνος είναι ένας από τους πυλώνες της καλής υγείας. Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με σημαντικά χαμηλότερο κίνδυνο αϋπνίας, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Epidemiology. Η συνέπεια στον τρόπο ζωής είναι το «κλειδί» για την αποφυγή προβλημάτων μακροπρόθεσμα.
Ο επαρκής ποιοτικός ύπνος συνδέεται με:
- υγιή καρδιά,
- λαμπερό δέρμα και
- υγιές βάρος.
Η μακροχρόνια στέρηση ποιοτικού ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως:
- ο διαβήτης,
- η παχυσαρκία,
- η υψηλή αρτηριακή πίεση,
- οι καρδιακές παθήσεις,
- το εγκεφαλικό επεισόδιο και
- η κακή ψυχική υγεία.
Ενώ ο καλός ύπνος μπορεί να φαίνεται δύσκολος, μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Epidemiology προσφέρει μια πιθανή λύση για πιο ξεκούραστο ύπνο.
Πώς διεξήχθη η μελέτη
Οι ερευνητές άντλησαν τα δεδομένα τους από την European Community Respiratory Health Survey, μια διεθνή, βασισμένη στον πληθυσμό μελέτη για το άσθμα και τις αλλεργικές παθήσεις, η οποία πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1990. Οι έρευνες που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκεκριμένη μελέτη διήρκεσαν 10 χρόνια.
Οι ερευνητές αναζητούσαν συσχετίσεις μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της αϋπνίας, του χρόνου ύπνου και της υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Συμμετείχαν 4.339 άτομα, με περίπου τους μισούς να είναι άνδρες και τις μισές γυναίκες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, το οποίο περιλάμβανε ερωτήσεις σχετικά με τον τρόπο ζωής, τα αναπνευστικά συμπτώματα, το ιστορικό καπνίσματος και τη γενική υγεία. Μετρήθηκε επίσης το ύψος και το βάρος τους και υπολογίστηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος.
Οι συμμετέχοντες που ανέφεραν ότι ασκούνταν τουλάχιστον δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, για τουλάχιστον μία ώρα την εβδομάδα, κατηγοριοποιήθηκαν ως σωματικά δραστήριοι – οτιδήποτε λιγότερο θεωρήθηκε μη δραστήριο.
Οι ερευνητές ανέπτυξαν τέσσερις ομάδες ταξινόμησης για την κατάσταση δραστηριότητας στις οποίες τοποθετήθηκαν οι συμμετέχοντες καθώς εξετάστηκαν τα δεδομένα τους για τα 10 χρόνια. Οι αλλαγές στην κατάσταση δραστηριότητας κατηγοριοποιήθηκαν σε τέσσερις ομάδες:
- επίμονα μη ενεργές,
- έγιναν ανενεργές,
- έγιναν ενεργές και
- επίμονα ενεργές.
Επιπλέον, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον ύπνο τους, συμπεριλαμβανομένης της συχνότητας της αϋπνίας. Η υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας αξιολογήθηκε χρησιμοποιώντας μια έγκυρη κλίμακα υπνηλίας που μετρά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας με βάση την πιθανότητα να κοιμηθεί κανείς σε οκτώ διαφορετικές καταστάσεις. Τέλος, ρωτήθηκαν πόσο κοιμόντουσαν κάθε βράδυ.
Τι δείχνει η μελέτη – Ο ισχυρότερος σύμμαχος για έναν καλό ύπνο
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες με σταθερή φυσική δραστηριότητα ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν δύο ή τρία συμπτώματα αϋπνίας. Συγκεκριμένα, εκείνοι που παρέμειναν συνεχώς δραστήριοι σε όλη τη διάρκεια των 10 ετών, είχαν 71% περισσότερες πιθανότητες να έχουν φυσιολογικό ύπνο.
Με άλλα λόγια, οι συμμετέχοντες που ανέφεραν σωματική δραστηριότητα στην αρχή και στο τέλος της 10ετούς μελέτης, ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα αϋπνίας κατά την παρακολούθηση. Επίσης, διαπιστώθηκε ότι όσοι ήταν συνεχώς δραστήριοι, ήταν πιο πιθανό να κοιμούνται τις συνιστώμενες 6 έως 9 ώρες τη νύχτα.
Ακόμα και όταν τα δεδομένα προσαρμόστηκαν σε ορισμένα δημογραφικά στοιχεία – όπως: η ηλικία, το φύλο, ο ΔΜΣ και το ιστορικό καπνίσματος – για να μειωθεί η πιθανότητα προκατάληψης, τα αποτελέσματα παρέμειναν τα ίδια. Αυτό ενισχύει τη σχέση μεταξύ της σωματικής δραστηριότητας και της ποιότητας του ύπνου.
Είναι ενδιαφέρον ότι εκείνοι που ανέφεραν σωματική δραστηριότητα στην αρχή της μελέτης αλλά έγιναν ανενεργοί στο τέλος, δεν ωφελήθηκαν από την προηγούμενη δραστηριότητα τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους δεν ήταν σωματικά δραστήριοι στην αρχή της μελέτης αλλά τελικά έγιναν δραστήριοι. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία της διατήρησης της σταθερής σωματικής δραστηριότητας σε βάθος χρόνου.
Γιατί έχει σημασία ο καλός ύπνος
Βελτιωμένος ύπνος για καλύτερη υγεία
Προηγουμένως, αναφέραμε τη σχέση μεταξύ ύπνου και φλεγμονής και τον τρόπο με τον οποίο αυτή επηρεάζει διάφορες πτυχές της υγείας μας, όπως το ανοσοποιητικό σύστημα, την κατάθλιψη και τον έλεγχο του βάρους. Επιπλέον, όταν είστε εξαντλημένοι, είναι λιγότερο πιθανό να ασκηθείτε. Επηρεάζει επίσης τις ορμόνες που ευθύνονται για την πείνα και τον κορεσμό, οι οποίες μπορεί να σας ωθήσουν στην υπερφαγία.
Άσκηση και καλύτερος ύπνος
Αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι η τακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια συσχέτιση μεταξύ άλλων συνηθειών υγείας – όπως μιας ισορροπημένης διατροφής – και της τακτικής άσκησης. Με άλλα λόγια, εκείνοι που ασκούνται τείνουν να υιοθετούν υγιεινές συνήθειες, οι οποίες συμβάλουν στην επίτευξη ενός καλού ύπνου.
Συμβουλές για βελτίωση του ύπνου
Εάν γυμνάζεστε τακτικά και διαπιστώνετε ότι συνήθως σας λείπει ο ποιοτικός ύπνος, εξετάστε άλλους παράγοντες. Πώς είναι το περιβάλλον ύπνου σας; Είναι χαοτικό ή ευνοϊκό για τον ύπνο; Ποια είναι η ρουτίνα ύπνου σας; Αποφεύγετε τις ηλεκτρονικές συσκευές πριν από τον ύπνο και μειώστε το φως στο οποίο εκτίθεστε;
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο
Τι ώρα τρώτε βραδινό; Το να τρώτε ένα μεγάλο γεύμα πριν τον ύπνο, να πίνετε καφεΐνη πολύ αργά μέσα στην ημέρα ή να καταναλώνετε αλκοόλ κοντά στον ύπνο, όλα αυτά μπορούν επίσης να εμποδίσουν τον ύπνο.
Η υπνική άπνοια μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο και σχετίζεται έντονα με καρδιακά προβλήματα. Εάν κάνετε τα πάντα για να κοιμηθείτε καλά -ειδικά αν ξέρετε ότι ροχαλίζετε- και εξακολουθείτε να είστε εξαντλημένοι, ίσως αξίζει να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.
Παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο
- Πλούσια γεύματα πριν από τον ύπνο
- Κατανάλωση καφεΐνης αργά το απόγευμα
- Κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο
- Υπνική άπνοια
Ο ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή και χαρούμενη ζωή. Μελέτη έδειξε συσχέτιση μεταξύ της διατήρησης της σωματικής δραστηριότητας και του μειωμένου κινδύνου αϋπνίας. Πολλοί άλλοι παράγοντες συμβάλλουν στον ποιοτικό ύπνο, όπως η διατροφή, το άγχος, το αλκοόλ, η ρουτίνα πριν από τον ύπνο – ακόμη και οι συνήθειες ύπνου του συντρόφου σας. Εξετάστε ποιες συνήθειες μπορείτε να τροποποιήσετε για να έχετε καλύτερο ύπνο και να τις διατηρήσετε σταθερά για μεγάλο χρονικό διάστημα.