Η Νο1 τροφή για τη βελτίωση της ακοής, σύμφωνα με ειδικούς

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην υγεία των ματιών, αλλά η σχέση μεταξύ διατροφής και ακοής αναφέρεται λιγότερο συχνά. Ωστόσο, γεγονός είναι ότι η επιστημονική έρευνα έχει δείξει μια σαφή σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της υγιούς ακοής, ιδιαίτερα της απώλειας ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το 5% των ενηλίκων ηλικίας 45 έως 54 ετών έχουν σημαντική απώλεια ακοής, ποσοστό που αυξάνεται στο 10% για τους ενήλικες ηλικίας 55 έως 64 ετών. Περισσότερο από το μισό του ενήλικου πληθυσμού άνω των 75 ετών έχει σημαντική απώλεια ακοής.

Θέλετε να προστατέψετε την ακοή σας όσο το δυνατόν καλύτερα μέσω της διατροφής σας; Ανακαλύψτε ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η σύνδεση μεταξύ της υγιεινής διατροφής και του τρόπου ζωής με την ακοή

Η Katie Koebel, M.A., ακοολόγος και Διευθύντρια του Ακοολογικού Τμήματος στην HearingLife Canada, εξηγεί ότι η σύνδεση μεταξύ διατροφής και ακοής οφείλεται σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην προστασία από την απώλεια ακοής. «Έρευνες δείχνουν ότι το κάλιο, ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο έχουν ιδιότητες που βοηθούν σε διαφορετικά συμπτώματα που σχετίζονται με την απώλεια ακοής», αναφέρει.

«Το εσωτερικό αυτί είναι ένα ευαίσθητο σύστημα οργάνων που είναι ευάλωτο σε βλάβες από την γήρανση, την έκθεση σε θόρυβο και τη μειωμένη ροή του αίματος. Με την πάροδο του χρόνου, η βλάβη στο εσωτερικό αυτί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ακοής ή εμβοές, που είναι το βουητό στα αυτιά», εξηγεί η Dr. Jenn Schumacher, AuD, ακοολόγος και Διευθύντρια Ιατρικών Επικοινωνιών στην GN/ReSound.

Ενώ η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία, η Dr. Schumacher δηλώνει ότι ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσετε τα αυτιά σας είναι να αποφύγετε τους επικίνδυνα δυνατούς ήχους ή να χρησιμοποιείτε ωτοασπίδες όταν αυτό δεν είναι δυνατό. Αναφέρει επίσης ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε το κάπνισμα, το οποίο έχει επίσης συνδεθεί επιστημονικά με την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία.

«Υγιεινές συνήθειες, όπως η διακοπή του καπνίσματος, η άσκηση και η υγιεινή διατροφή υποστηρίζουν τα αυτιά σας», λέει η Dr. Schumacher. Μια μελέτη δείχνει ότι οι ενήλικες που ανέφεραν ότι ακολουθούσαν διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πρωτεΐνες και βιταμίνη D ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυσκολίες στην ακοή τους, ενώ μια διατροφή με υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και βιταμίνη Β12 (φυλλικό οξύ) συσχετίστηκε με μειωμένη πιθανότητα εμβοών.

Η Νο1 τροφή για υγιή ακοή, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η ακοή μας είναι μια πολύτιμη αίσθηση και όπως όλα τα όργανα του σώματός μας, χρειάζεται την κατάλληλη φροντίδα. Πολλοί αναρωτιούνται ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην διατήρηση της υγιούς ακοής.

Η Amy Koebel, ειδικός ακοολογίας, τονίζει ότι οι μπανάνες είναι πολύ καλές για την ακοή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε κάλιο. «Το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση των υγρών του εσωτερικού αυτιού, τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Αυτή η μείωση μας κάνει πιο ευάλωτους στην απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία», εξηγεί.

Δεν είστε fan της μπανάνας; Η Koebel προτείνει ως εξαιρετικές πηγές καλίου:

  • το σπανάκι και
  • τα αβοκάντο

Επιπλέον, οι μπανάνες περιέχουν ψευδάργυρο, ένα άλλο σημαντικό θρεπτικό συστατικό για την ακοή. «Ο ψευδάργυρος βοηθά στη ρύθμιση της κυτταρικής δραστηριότητας στο αυτί. Οι αλλοιώσεις σε αυτή τη δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσουν την εμβοή (βούισμα στα αυτιά), η οποία συνδέεται στενά με την απώλεια ακοής», αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο ψευδάργυρος έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, μειώνοντας αυτά τα συμπτώματα.

Άλλες πηγές ψευδαργύρου είναι:

  • τα στρείδια,
  • το βόειο κρέας,
  • οι σπόροι κολοκύθας,
  • η γαλοπούλα,
  • το τυρί,
  • οι φακές και
  • το καστανό ρύζι.

Όπως ανέφερε η Koebel, το μαγνήσιο είναι επίσης σημαντικό για την υγιή ακοή και βρίσκεται και στις μπανάνες. «Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο, καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες στα μιτοχόνδρια των κυττάρων του αυτιού», εξηγεί.

Ενώ η τακτική κατανάλωση μπανάνας μπορεί να υποστηρίξει την ακοή, η Dr. Schumacher τονίζει τη σημασία μιας ισορροπημένης διατροφής. Με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός σας (συμπεριλαμβανομένων των αυτιών σας) λαμβάνει την ποικιλία των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά.

Όπως έδειξε η επιστημονική μελέτη, είναι επίσης σημαντική η επαρκής πρόσληψη:

  • πρωτεΐνης,
  • βιταμίνης D και
  • βιταμίνης Β12.

Εάν ήδη ακολουθείτε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, σημαίνει ότι κάνετε το καλύτερο για να προστατευτείτε από την απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία. Αν όχι, αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να ξεκινήσετε.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ