Η No1 συνήθεια πριν τον ύπνο που μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

Ο ύπνος επηρεάζει σημαντικά την υγεία μας. Ένας καλός ύπνος μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα για την απώλεια βάρους, τη φλεγμονή και το ανοσοποιητικό σύστημα. Μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Northwestern δείχνει ότι ο χώρος στον οποίο κοιμάστε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή σας υγεία και την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο:

  • καρδιοπάθειας,
  • διαβήτη και
  • μεταβολικού συνδρόμου.

Το φως του περιβάλλοντος που εισέρχεται από τις κουρτίνες που δεν κλείνουν καλά, τα ανοιχτά ρολά ή το φως από λάμπα μπορεί να ενεργοποιήσει το αυτόνομο νευρικό σας σύστημα, το οποίο στέλνει σήματα στην καρδιά σας να χτυπάει πιο γρήγορα και να σας κάνει να είστε σε εγρήγορση, ακόμη και στον ύπνο σας. «Αυτό είναι κακό», εξήγησε η συν-επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Daniela Grimaldi, M.D., Ph.D., σε δελτίο τύπου. «Συνήθως, ο καρδιακός σας ρυθμός μαζί με άλλες καρδιαγγειακές παραμέτρους είναι χαμηλότερος τη νύχτα και υψηλότερος κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες εκτέθηκαν σε φωτεινό δωμάτιο, εμφάνισαν αντίσταση στην ινσουλίνη την επόμενη μέρα. Η αντίσταση στην ινσουλίνη συμβαίνει όταν τα κύτταρα δεν ανταποκρίνονται καλά στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη γλυκόζη για ενέργεια με την ίδια αποτελεσματικότητα. Εξαιτίας αυτού, η περίσσεια γλυκόζης παραμένει στην κυκλοφορία του αίμα σας, αυξάνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη.

Ενώ πιθανότατα δεν αφήνετε όλα τα φώτα αναμμένα όταν κοιμάστε, η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα είναι αρκετά συνηθισμένη για ορισμένους ανθρώπους. Εάν ζείτε σε μια πόλη, μπορεί το φως από το δρόμο, τους προβολείς των αυτοκινήτων ή από άλλες πηγές να εισέλθει από τα ανοιχτά ρολά. Και αν κοιμηθείτε με την τηλεόραση ή το φωτιστικό του κομοδίνου αναμμένα, μπορεί να νιώσετε αυτές τις αρνητικές επιπτώσεις.

Αποφύγετε το φως κατά τον ύπνο

Ο καλός ύπνος είναι απαραίτητος για την υγεία μας, όμως το τεχνητό φως μπορεί να διαταράξει τον ύπνο μας. Η Dr. Phyllis Zee, Διευθύντρια Ιατρικής Ύπνου στο Northwestern University Feinberg School of Medicine, μοιράζεται συμβουλές για να αποφύγετε τις αρνητικές επιπτώσεις του φωτός στο περιβάλλον σας.

  • Αποφύγετε να αφήνετε τα φώτα αναμμένα όσο κοιμάστε. Εάν το απόλυτο σκοτάδι σας αγχώνει, χρησιμοποιήστε ένα ή δύο νυχτερινά φώτα για να βλέπετε το πάτωμα.
  • Προτιμήστε φωτισμό με ζεστά χρώματα, όπως πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο, τα οποία διεγείρουν λιγότερο τον εγκέφαλο. Εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε λαμπτήρες με θερμό φωτισμό για τα φώτα που θέλετε να έχετε αναμμένα τη νύχτα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε το κινητό σας στο κρεβάτι, κρατήστε το μακριά από εσάς και τον/την σύντροφό σας. Η χρήση κινητού πριν τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει τον μεταβολισμό σας, σύμφωνα με έρευνες.
  • Εάν δεν μπορείτε να αποφύγετε εντελώς το φως, χρησιμοποιήστε μάσκα ύπνου για να το αποκλείσετε. Αποτελεί μια οικονομική λύση για περίπτωση εισερχόμενου φωτός από παράθυρα.
  • Εναλλακτικά, οι κουρτίνες συσκότισης είναι επίσης αποτελεσματικές.

Οφέλη από τον ύπνο στο σκοτάδι

Η Dr. Zee τονίζει: «Αυτά τα ευρήματα είναι ιδιαίτερα σημαντικά για όσους ζουν σε σύγχρονες κοινωνίες όπου η έκθεση σε τεχνητό φως τη νύχτα είναι όλο και πιο διαδεδομένη. Εάν μπορείτε να δείτε τα πράγματα πολύ καλά στον ύπνο σας, πιθανότατα υπάρχει πολύ φως».

Για πιο ξεκούραστο ύπνο, σβήστε όλα τα φώτα και κλείστε τα ρολά σας πριν πάτε για ύπνο. Εάν δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από όλο το φως στον χώρο ύπνου σας, χρησιμοποιήστε κουρτίνες συσκότισης ή μάσκα ύπνου για να αποφύγετε το υπερβολικό φως του περιβάλλοντος.

Ένα σκοτεινό δωμάτιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη, καθώς το φως μπορεί να αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς και να επηρεάσει τη ρύθμιση της ινσουλίνης. Επιπλέον, θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο βαθιά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ