Η Νο1 συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσετε για υγιείς νεφρούς, σύμφωνα με εξειδικευμένο γιατρό

Θέλετε να μάθετε ποια είναι η κορυφαία συνήθεια για την υγεία των νεφρών σας; Ένας γιατρός που ειδικεύεται στην υγεία των νεφρών, ο Dr. George Hart, MD, δίνει χρήσιμες συμβουλές και εξηγεί τι πρέπει να κάνετε για να έχετε υγιείς νεφρούς.

Οι νεφροί μας διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην αποτοξίνωση του σώματος, την διαχείριση των υγρών και την διατήρηση της υγείας των οστών και των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Ωστόσο, εκτιμάται ότι 36 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από νεφρική νόσο, χωρίς καν να το γνωρίζουν, καθώς συχνά δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στα αρχικά στάδια.

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), η νεφρική νόσος είναι πιο συχνή στις γυναίκες παρά στους άντρες και συνδέεται με παράγοντες κινδύνου όπως:

  • η υψηλή αρτηριακή πίεση,
  • ο διαβήτης,
  • η παχυσαρκία και
  • το οικογενειακό ιστορικό.

Λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία των νεφρών και την συχνότητα εμφάνισης της νεφρικής νόσου, είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε συνήθειες που να τα διατηρούν υγιή. Ο Dr. Hart μοιράζεται τις γνώσεις του για τη λειτουργία των νεφρών, τα σημάδια που δείχνουν πιθανά προβλήματα και την καλύτερη συνήθεια που μπορείτε να υιοθετήσετε για την υγεία των νεφρών σας.

Γιατί οι νεφροί μας είναι τόσο σημαντικοί για την υγεία μας

Οι νεφροί μας είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική μας υγεία επειδή φιλτράρουν το αίμα για να απομακρύνουν τα προϊόντα αποβλήτων, την περίσσεια υγρών και τους ηλεκτρολύτες από το σώμα. Αυτή η διαδικασία βοηθά στη διαχείριση της ισορροπίας νατρίου, καλίου, ασβεστίου και φωσφόρου, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας.

Επιπλέον, ρυθμίζουν την ισορροπία των υγρών του σώματος ελέγχοντας την ποσότητα νερού και αλατιού που διατηρείται ή απομακρύνεται, κάτι που είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, τη λειτουργία των κυττάρων και τη συνολική ενυδάτωση.

Οι νεφροί επίσης απομακρύνουν τα απόβλητα και τις τοξίνες από το σώμα. Αφαιρούν προϊόντα αποβλήτων, όπως η ουρία, η κρεατινίνη και η αμμωνία, από το αίμα και τα αποβάλλουν με τη μορφή ούρων. Βοηθούν επίσης στην αποβολή διαφόρων τοξινών, φαρμάκων και ξένων ουσιών από την κυκλοφορία του αίματος, αποτρέποντας την συγκέντρωσή τους στον οργανισμό.

Η Νο1 συνήθεια για υγιείς νεφρούς

Είτε θέλετε να διατηρήσετε την υγεία των νεφρών σας είτε να τη βελτιώσετε, ο Dr. Hart δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. «Ο περιορισμός της πρόσληψης επεξεργασμένων τροφίμων, του υπερβολικού αλατιού και των ζαχαρούχων ποτών είναι σημαντικός», λέει ο ειδικός. Η αποφυγή αυτών των τροφίμων θα μειώσει τον κίνδυνο για σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και υψηλή αρτηριακή πίεση που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για νεφρική νόσο.

Άλλες συνήθειες για υγιείς νεφρούς

Όσο για άλλες συνήθειες που μπορεί να είναι χρήσιμες, η άσκηση είναι σημαντική. «Η συμμετοχή σε τακτική σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, να ελέγξετε την αρτηριακή πίεση και να βελτιώσετε την κυκλοφορία, τα οποία συμβάλλουν όλα στην υγεία των νεφρών», λέει ο Dr. Hart. «Στόχος να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης την εβδομάδα».

Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει τη συνολική υγεία, λέει, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας των νεφρών. «Εφαρμόστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως διαλογισμό, βαθιές αναπνοές, γιόγκα ή περάστε χρόνο στη φύση».

Επιπλέον, ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να βλάψουν τους νεφρούς σας. «Βεβαιωθείτε ότι μιλάτε με το γιατρό σας εάν χρειάζεστε οποιαδήποτε φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων, εάν λαμβάνονται σε τακτική βάση», εξηγεί ο Dr. Hart. «Οι τακτικοί ιατρικοί έλεγχοι μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν πιθανών προβλημάτων στα νεφρά σε πρώιμο στάδιο».

Σημάδια ότι οι νεφροί σας δεν λειτουργούν όπως θα έπρεπε

Δυστυχώς, η νεφρική νόσος είναι μια σιωπηλή ασθένεια μέχρι τα τελευταία στάδια, επομένως η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο Dr. Hart. «Η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης είναι δύο από τις κύριες αιτίες της νεφρικής νόσου και αν διαγνωστείτε με αυτές τις παθήσεις, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι η λειτουργία των νεφρών σας παρακολουθείται επίσης με μια απλή εξέταση αίματος και ούρων που μπορεί να ζητήσει ο γιατρός σας», εξηγεί.

Σημάδια δυσλειτουργίας των νεφρών

Για τη νεφρική νόσο σε πολύ προχωρημένο στάδιο, ο Dr. Hart λέει ότι ένα από τα σημάδια ότι τα νεφρά σας μπορεί να μην λειτουργούν σωστά είναι οι αλλαγές στην ούρηση. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί όταν ένας ασθενής βιώνει συχνή ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας, αίμα στα ούρα, έντονη ούρηση συχνά ή δυσκολία στην ούρηση».

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους, τα πέλματα ή το πρόσωπο (οίδημα) λόγω της αδυναμίας του σώματος να αποβάλει την περίσσεια υγρών και προϊόντων αποβλήτων. «Η ξαφνική εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, εάν ήταν φυσιολογική πριν, αποτελεί επίσης προειδοποιητικό σημάδι», εξηγεί ο Dr. Hart.

Άλλα σημάδια της νεφρικής νόσου

Άλλα συμπτώματα της νεφρικής νόσου μπορεί επίσης να περιλαμβάνουν:

  • κόπωση,
  • δύσπνοια,
  • μεταλλική γεύση στο στόμα ή
  • πόνο/πίεση στην πλάτη ή στο πλάι όπου βρίσκονται τα νεφρά.

«Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να προκληθούν και από διάφορες άλλες παθήσεις, αλλά εάν παρατηρήσετε επίμονες ή ανησυχητικές αλλαγές στην υγεία σας, ειδικά εάν έχετε παράγοντες κινδύνου όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, συνιστάται να συμβουλευτείτε έναν γιατρό», λέει ο Dr. Hart.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ