Η Νο1 ομάδα φρούτων που πρέπει να τρώτε για την υγεία του προστάτη

Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά βοηθά στη διατήρηση της υγείας των οργάνων μας, συμπεριλαμβανομένων των αναπαραγωγικών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο αριθμός των νέων περιστατικών καρκίνου του προστάτη έχει αυξηθεί κατά περίπου 3% ετησίως από το 2014. Ωστόσο, η κατανάλωση μιας συγκεκριμένης ομάδας φρούτων μπορεί να προσφέρει κάποιο βαθμό προστασίας έναντι του καρκίνου του προστάτη, καθώς και άλλων παθήσεων που τον επηρεάζουν.

Ο προστάτης, βάρους περίπου 30 γραμμαρίων, βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη και παίζει σημαντικό ρόλο στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα, σύμφωνα με το InformedHealth.org (μέσω της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ιατρικής). Σε συνεργασία με τους όρχεις και άλλους αδένες, ο προστάτης παράγει σπερματοζωάρια και άλλα υγρά, δημιουργώντας το σπέρμα.

Η Νο1 ομάδα φρούτων που πρέπει να τρώτε για την υγεία του προστάτη

Οι συσπάσεις των μυών του οργάνου διευκολύνουν επίσης την κίνηση του σπέρματος προς την ουρήθρα κατά την εκσπερμάτιση. Όπως και κάθε άλλο όργανο στο σώμα, ο προστάτης είναι ευάλωτος σε ασθένειες. Παρόλο που οι ειδικοί δεν μπορούν να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία του καρκίνου του προστάτη, η κατανάλωση εσπεριδοειδών μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του αναπαραγωγικού αυτού οργάνου.

Οι αντικαρκινικές ιδιότητες των εσπεριδοειδών μπορεί να οφείλονται στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή. Τα φλαβονοειδή  είναι φυσικές ενώσεις που μειώνουν τη φλεγμονή και προστατεύουν από την καταστροφή των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες, δύο παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου, εξηγεί η Cleveland Clinic.

Οι φλούδες των εσπεριδοειδών είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε φλαβονοειδή. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Food & Function, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ποντίκια για να εξετάσουν τις επιδράσεις του εκχυλίσματος φλούδας εσπεριδοειδών σε ανθρώπινα κύτταρα όγκου του προστάτη.

Παρατηρήθηκε μείωση στο μέγεθος και στον όγκο του όγκου σε σχέση με τη χρήση του εκχυλίσματος όταν αυτό χορηγήθηκε από το στόμα. Η ερευνητική ομάδα θεώρησε το εκχύλισμα, που ονομάζεται Gold Lotion (GL), ως δυνητικά βιώσιμο αντικαρκινικό παράγοντα στη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη.

Τι ισχύει όμως για τους ανθρώπους;

Ερευνητές σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 42.400 Ιάπωνες ενήλικες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που έτρωγαν εσπεριδοειδή καθημερινά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνους, ιδιαίτερα για καρκίνο του παγκρέατος και του προστάτη.

Η μείωση του συνολικού κινδύνου καρκίνου ήταν ιδιαίτερα εμφανής σε ενήλικες που κατανάλωναν τακτικά εσπεριδοειδή καθώς και 1 ή περισσότερα φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά.

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να βοηθήσουν στην προφύλαξη από την προστατίτιδα

Προσθέστε στη διατροφή σας λεμόνια, λάιμ και φρέσκο χυμό πορτοκάλι. Ειδικοί του Urology of Greater Atlanta (UGA) σημειώνουν ότι τα εσπεριδοειδή, εκτός από την πιθανή προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη, μπορεί επίσης να αποτρέψουν άλλες παθήσεις του προστάτη, όπως την προστατίτιδα.

Η προστατίτιδα, που επηρεάζει κυρίως άνδρες ηλικίας 30 έως 50 ετών, προκαλεί στους πάσχοντες μια επώδυνη φλεγμονή του προστάτη. Η πάθηση μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορες μορφές, όπως:

  • οξεία προστατίτιδα,
  • χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα και
  • εξάρσεις προστατίτιδας.

Ενώ το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση, οι τροφές με φυτικές ίνες και εκείνες που περιέχουν υγιεινά λίπη μπορούν να προσφέρουν προστασία στον προστάτη.

Τα εσπεριδοειδή μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της προστατίτιδας επειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, ιδιαίτερα:

  • τα πορτοκάλια,
  • τα λεμόνια,
  • τα λάιμ και
  • τα γκρέιπφρουτ

Τι πρέπει να ρωτήσετε τον γιατρό σας

Εκτός από την κατανάλωση τροφών που υποστηρίζουν την υγεία του προστάτη, φροντίστε να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το ποια ηλικία είναι η καλύτερη προκειμένου να ξεκινήσετε τις τακτικές εξετάσεις για καρκίνο του προστάτη.

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή Johns Hopkins, για τους περισσότερους άνδρες, οι εξετάσεις αυτές συνιστώνται να ξεκινούν από την ηλικία των 55 ετών. Ωστόσο, ανάλογα με το επίπεδο κινδύνου, οι εξετάσεις μπορεί να προταθούν ακόμη και από την ηλικία των 40 ετών.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ