Η Νο1 χειρότερη τροφή για την υψηλή χοληστερίνη, σύμφωνα με διαιτολόγο

Εάν παλεύετε με την υψηλή χοληστερίνη ήρθε η ώρα να αφαιρέσετε μία συγκεκριμένη τροφή από τη διατροφή σας.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναφέρουν πως σχεδόν 94 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν υψηλή χοληστερίνη και σχεδόν οι μισοί δεν λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της.

Διάφοροι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης, όπως:

  • η ηλικία,
  • το βάρος,
  • η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού,
  • ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας και
  • ορισμένα φάρμακα

Εκτός από τα παραπάνω υπάρχει μια παράμετρος που μπορείτε να ελέγξετε για να διατηρήσετε τα επίπεδα χοληστερίνης σας υπό έλεγχο και αυτή είναι η διατροφή σας.

Η Νο1 χειρότερη τροφή για την υψηλή χοληστερίνη, σύμφωνα με διαιτολόγο

Αντιμετωπίζετε αυξημένη χοληστερίνη ή απλά θέλετε να την αποφύγετε; Υπάρχει μια τροφή που πρέπει να αποκλείσετε ή τουλάχιστον να περιορίσετε δραστικά την κατανάλωσή της και αυτή είναι το κόκκινο κρέας.

Η Jinan Banna, PhD, RD, διατροφολόγος και καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Χαβάης στο Manoa, δηλώνει: «Το κόκκινο κρέας είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τη χοληστερίνη του αίματος. Περιέχει τόσο κορεσμένα λιπαρά όσο και χοληστερίνη, τα οποία, όταν καταναλώνονται μαζί σε υπερβολικές ποσότητες, μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερίνη του αίματος. Αυτό αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων».

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά προκαλεί το σώμα σας να παράγει LDL ή “κακή” χοληστερίνη στο αίμα, οδηγώντας σε υψηλή χοληστερίνη. Τα κορεσμένα λιπαρά υπάρχουν φυσικά σε πολλά τρόφιμα – ακόμα και σε φυτικής προέλευσης – αλλά βρίσκονται κυρίως σε προϊόντα κρέατος.

Μειώνοντας την κατανάλωση λιπαρών κρεάτων, μπορεί να δείτε βελτίωση στις τιμές της χοληστερίνης σας. Σύμφωνα με έρευνας που δημοσιεύθηκε στο Cochrane Database of Systematic Reviews, η μείωση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή σας μπορεί όχι μόνο να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης αλλά και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβάντων κατά 17%.

Ειδικές μελέτες έχουν διερευνήσει τη σύνδεση μεταξύ του κόκκινου κρέατος και της χοληστερίνης. Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Food & Function διαπίστωσε ότι άτομα που μείωσαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος στο μισό είδαν σημαντική μείωση στα επίπεδα χοληστερίνης τους, με εκείνους που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα χοληστερίνης στην αρχή της μελέτης να παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βελτίωση.

Άλλη έρευνα μάλιστα δείχνει ότι το λευκό κρέας μπορεί να είναι εξίσου επιβλαβές για τα επίπεδα χοληστερίνης σας όσο το κόκκινο κρέας, εάν τα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών είναι τα ίδια. Όταν οι συμμετέχοντες ακολούθησαν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κρέας με κορεσμένα λιπαρά, έδειξαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα LDL χοληστερίνης μετά από 4 εβδομάδες σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζωικά κορεσμένα λιπαρά.

Ποιες συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση της χοληστερίνης

Η καλύτερη συμβουλή για να μειώσετε με ασφάλεια τα επίπεδα χοληστερίνης σας είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής σας που μπορείτε να υιοθετήσετε, σύμφωνα με έρευνες.

  • Περιορίστε το κόκκινο κρέας
  • Άσκηση για χαμηλότερη χοληστερόλη

Περιορίστε το κόκκινο κρέας

Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συνιστά τη μείωση των κορεσμένων λιπαρών σε λιγότερο από 6% των ημερήσιων θερμίδων σας. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 11 έως 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών την ημέρα. Ένας εύκολος τρόπος για να το πετύχετε αυτό είναι να περιορίσετε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

Άσκηση για χαμηλότερη χοληστερίνη

Σύμφωνα με μελέτη  που δημοσιεύτηκε στο Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology, τόσο το περπάτημα όσο και το τρέξιμο αποδείχθηκαν αποτελεσματικά στη μείωση της χοληστερίνη σε άτομα με υψηλά επίπεδα. Η ενσωμάτωση της μέτριας άσκησης στην καθημερινή σας ρουτίνα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης.

Να θυμάστε

Στην διατροφή και στην άσκηση το ρητό «μέτρον άριστον» χρειάζεται να είναι ο κανόνας σας. Η αποφυγή κατανάλωσης κόκκινου κρέατος μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την χοληστερίνη.

Θα πρέπει να θυμάστε, όμως, ότι δεν χρειάζεται να αποκλείσετε οριστικά το κόκκινο κρέας από την διατροφή σας. Η κατανάλωση του μία φορά την εβδομάδα θεωρείται ιδανική.

Επίσης πρέπει να μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες, όπως αναφέραμε παραπάνω, που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερίνης, όπως η ηλικία, το βάρος, η κατανάλωση αλκοόλ και καπνού, ορισμένα χρόνια προβλήματα υγείας και κάποια φάρμακα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ