Η κακή συνήθεια ύπνου που συνδέεται με παχυσαρκία, σύμφωνα με ειδικό – «Επηρεάζει άμεσα το βάρος σας»

Ο καλός ύπνος μπορεί να είναι το μυστικό για αποτελεσματική απώλεια βάρους, σύμφωνα με έναν ειδικό. Ένας υγιεινό πρόγραμμα ύπνου έχει πολλά οφέλη. Από τη μείωση του στρες έως τη μείωση του κινδύνου για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις, ο καλός ύπνος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για τη συνολική σας ευεξία.

Η καλλιέργεια μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου είναι επίσης απαραίτητη για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους. Ένας σύμβουλος ύπνου δήλωσε ότι οι άνθρωποι που θέλουν να αδυνατίσουν πρέπει να αποφεύγουν την κακή συνήθεια του να μην κοιμούνται αρκετά.

Η Alison Cullen, η οποία εργάζεται ως σύμβουλος ύπνου και διατροφολόγος, δήλωσε: «Έχει αποδειχθεί επανειλημμένα ότι ο ανεπαρκής ύπνος σχετίζεται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία».

Από την άλλη πλευρά, «η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο επαρκής είναι ο χρόνος ύπνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η επιτυχία των παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση, στην αντιμετώπιση του υπερβολικού βάρους».

Όσο για το πόσο ύπνο χρειάζονται οι άνθρωποι τη νύχτα, το ίδρυμα ύπνου Sleep Foundation αναφέρει ότι οι ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω θα πρέπει να στοχεύουν σε 7 ώρες ή περισσότερο.

Η Cullen συνέχισε: «Παρόλο που μπορούμε να επιβιώσουμε και να λειτουργήσουμε με λιγότερο από τον ιδανικό χρόνο ύπνου, το βάρος μας μπορεί να επηρεαστεί πολύ γρήγορα. Από την άλλη πλευρά, έχει αποδειχθεί ότι η αύξηση της διάρκειας του ύπνου μειώνει την επιθυμία για ζάχαρη και την κατανάλωση λιπαρών τροφών».

Στέρηση ύπνου και αύξηση βάρους: Γιατί ο ανεπαρκής ύπνος σας κάνει να λιγουρεύεστε ανθυγιεινές τροφές

Η ειδικός στον ύπνο υποστηρίζει ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας κάνει πιο επιρρεπείς στα ανθυγιεινά σνακ. «Οι ερευνητές έχουν βρει μειωμένη δραστηριότητα στον μετωπιαίο λοβό του εγκεφάλου όταν κάποιος στερείται ύπνου. Αυτή η περιοχή είναι υπεύθυνη για τη λήψη σύνθετων αποφάσεων».

«Αντιθέτως, παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα σε βαθύτερα εγκεφαλικά κέντρα που ανταποκρίνονται σε ‘ανταμοιβές’ όπως τα ανθυγιεινά σνακ και το junk food όταν κάποιος δεν κοιμάται αρκετά».

«Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι ακόμη και η μέτρια στέρηση ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε πιο παρορμητική συμπεριφορά, περισσότερα λάθη και αυξημένες πιθανότητες να πάρετε κακές αποφάσεις. Αυτό από μόνο του μπορεί να δυσκολεύσει την τήρηση των στόχων απώλειας βάρους και ενός υγιεινού διατροφικού πλάνου».

Εκτός από τον έλεγχο του βάρους, ο επαρκής ύπνος έχει πολλά οφέλη για την υγεία

Ο οργανισμός μας χρειάζεται ποιοτικό ύπνο για την υγεία της καρδιάς. Όπως εξηγούν οι ειδικοί του Sleep Foundation: «Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται και η αρτηριακή πίεση μειώνεται. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια του ύπνου, η καρδιά και το αγγειακό σύστημα ξεκουράζονται».

«Ωστόσο, ο ανεπαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου για ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά προβλήματα. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί στην διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε υψηλά επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας τον κίνδυνο:

  • καρδιακής νόσου,
  • καρδιακής προσβολής και
  • καρδιακής ανεπάρκειας».

Άλλα οφέλη του ύπνου περιλαμβάνουν:

  • τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα,
  • τη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας,
  • την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος,
  • την καλύτερη αθλητική απόδοση,
  • την ανακούφιση από το στρες και
  • τη βελτίωση της διάθεσης.

Εκτός από τον ποιοτικό ύπνο, στους ανθρώπους που θέλουν να αδυνατίσουν συνιστάται να αποφεύγουν τα ροφήματα με πολλές θερμίδες. Αντικαταστήστε τα με πιο υγιεινές επιλογές.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ