Η χειρότερη στάση ύπνου για τον πόνο στην πλάτη, σύμφωνα με χειροπράκτη

Ο πόνος στην πλάτη ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους. Ειδικοί τονίζουν ότι κάποιες στάσεις ύπνου επιδεινώνουν τον πόνο, ενώ άλλες τον ανακουφίζουν. Σύμφωνα με έναν χειροπράκτη, ο ύπνος μπρούμυτα είναι η χειρότερη στάση για την πλάτη σας, ενώ ο ύπνος ανάσκελα θεωρείται πιο ωφέλιμος για την υγεία.

Ο Dr. Tony Nalda, χειροπράκτης και διευθυντής του Scoliosis Reduction Center στη Φλόριντα, αποκαλύπτει ότι ο ύπνος μπρούμυτα (ύπνος με το στομάχι) μπορεί να προκαλέσει:

  • μυϊκή ένταση,
  • φλεγμονή
  • και κατά συνέπεια πόνο στον αυχένα και την πλάτη.

Ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί να προκαλέσει και να επιδεινώσει τον πόνο στην πλάτη και στον αυχένα, επηρεάζοντας αρνητικά την ποιότητα του ύπνου σας. Ο Dr. Nalda δίνει ορισμένες συμβουλές για να σταματήσετε να κοιμάστε μπρούμυτα.

Η χειρότερη στάση ύπνου για τον πόνο στην πλάτη

Η χειρότερη στάση ύπνου για την πλάτη σας είναι ο ύπνος μπρούμυτα. Όταν κοιμόμαστε μπρούμυτα, ο αυχένας και η σπονδυλική μας στήλη επιβαρύνονται με επιπλέον πίεση. Μετά από συνεχή ύπνο σε αυτή τη στάση, είναι σύνηθες να ξυπνάμε με πιασμένο αυχένα και πόνο στο κάτω μέρος της μέσης.

«Ο ύπνος μπρούμυτα εξαφανίζει τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής σας στήλης, η οποία μπορεί να προκαλέσει πόνο στην μέση», εξηγεί η Dr. Nalda. «Εάν έχετε ήδη προβλήματα στον αυχένα και την πλάτη, ο ύπνος σε αυτή τη θέση σίγουρα θα τα επιδεινώσει».

Εκτός από την πιθανή καταπόνηση των σπονδύλων και των γύρω μυών λόγω της επιπλέον πίεσης στη σπονδυλική σας στήλη, ο ύπνος μπρούμυτα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα οξυγόνου σας. Όταν κοιμάστε μπρούμυτα, το διάφραγμά σας συμπιέζεται και δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε βαθιά. Αυτό μπορεί να μειώσει την πρόσληψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, διαταράσσοντας την ποιότητα του ύπνου σας, σύμφωνα με την Dr. Nalda.

Ποια είναι η καλύτερη στάση ύπνου για τον πόνο στην πλάτη

Αναζητάτε ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη κατά τη διάρκεια του ύπνου; Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο ύπνος ανάσκελα είναι η καλύτερη επιλογή για να μειώσετε τον πόνο στην πλάτη, ενώ παράλληλα, το κατάλληλο στρώμα ύπνου θα σας προσφέρει την απαραίτητη υποστήριξη και ανακούφιση από την πίεση.

Η Dr. Nalda εξηγεί: «Ο ύπνος ανάσκελα είναι καλύτερος καθώς διατηρεί τη φυσική καμπύλη της σπονδυλικής στήλης και ελαχιστοποιεί την πίεση στις αρθρώσεις».

Εναλλακτικά, ο ύπνος στο πλάι, μια θέση γνωστή ως εμβρυακή στάση, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα, συνιστάται επίσης. «Ο ύπνος στο πλάι βελτιώνει την υγεία της καρδιάς και μειώνει το ροχαλητό», τονίζει η Dr. Nalda.

Επιλέγοντας ένα από τα καλύτερα στρώματα για πλάγια στήριξη και χρησιμοποιώντας μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα θα βοηθήσετε στην ευθυγράμμιση των ισχίων, μειώνοντας έτσι την πίεση στο κάτω μέρος της πλάτης.

3 τρόποι για να σταματήσετε να κοιμάστε μπρούμυτα

Σύμφωνα με την Dr. Nalda, «έρευνες δείχνουν ότι το 7% έως 17% των ανθρώπων κοιμούνται μπρούμυτα. Αλλάζοντας τις συνήθειές σας στον ύπνο, μπορείτε να βελτιώσετε την υγεία σας και να κοιμάστε καλύτερα κάθε βράδυ».

Ακολουθούν τρεις τρόποι για να σταματήσετε να κοιμάστε μπρούμυτα:

  • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την μέση σας
  • Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας
  • Περικυκλώστε τον εαυτό σας με μαξιλάρια

Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι κάτω από την μέση σας

«Ένα μαξιλάρι σώματος μπορεί να προσφέρει επιπλέον στήριξη στην πλάτη ή στην πλάγια θέση και να σας αποτρέψει από το να γυρίσετε μπρούμυτα», λέει η Dr. Nalda.

Τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας

Τοποθετώντας ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατά σας ενώ κοιμάστε στο πλάι, σας δυσκολεύει να γυρίσετε μπρούμυτα στον ύπνο.

Περιτριγυρίστε τον εαυτό σας με μαξιλάρια

Για ορισμένους, το να περιτριγυρίζονται από ένα “οχυρό” μαξιλαριών μπορεί να τους βοηθήσει να συνηθίσουν να κοιμούνται ανάσκελα, η οποία είναι η καλύτερη θέση για την υγεία της σπονδυλικής στήλης.

Ποιο είναι το καλύτερο στρώμα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα

Εάν έχετε προσπαθήσει (χωρίς επιτυχία) να νιώσετε άνετα σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός από μπρούμυτα, τότε το να κοιμηθείτε σε ένα από τα καλύτερα στρώματα για ύπνο στο στομάχι θα βοηθήσει στη σωστή στήριξη της σπονδυλικής σας στήλης.

Τα καλύτερα στρώματα για όσους κοιμούνται μπρούμυτα είναι πιο σκληρά, γεγονός που εμποδίζει τη σπονδυλική σας στήλη και τους γοφούς σας να βυθίζονται πολύ έξω από την ευθυγράμμιση. Τα πιο μαλακά στρώματα κάνουν τη σπονδυλική σας στήλη να βυθίζεται χαμηλότερα, γεγονός που την επιβαρύνει και οδηγεί σε πόνο στην πλάτη. Αντίστοιχα, το καλύτερο μαξιλάρι για όσους κοιμούνται μπρούμυτα θα πρέπει να έχει χαμηλότερο ύψος. Αυτό επιβαρύνει λιγότερο τον λαιμό σας, μειώνοντας την ένταση.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ