Γυναίκα έχασε 25 κιλά με 2 απλές αλλαγές στον τρόπο ζωής της – «Νιώθω άλλος άνθρωπος», λέει μετά την συνολική απώλεια 48 κιλών

Η Megan Tjelle κατάφερε να χάσει συνολικά 48 κιλά κάνοντας κάποιες αλλαγές στην καθημερινή της ζωή. Αυτή η ιστορία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, καθώς η Tjelle πάλευε και με αυτή την πάθηση.

Η Tjelle, κουρασμένη από τους περιορισμούς λόγω υπερβολικού βάρους, αποφάσισε να κάνει μια μεγάλη αλλαγή. Καθώς τα κιλά αυξάνονταν με τα χρόνια, αναγκάστηκε να αρνηθεί κοινωνικές εκδηλώσεις και αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Για να υιοθετήσει έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, η Tjelle υιοθέτησε δύο βασικές συνήθειες:

  • Μαγειρεύει σπιτικά γεύματα: Αντικατέστησε το ανθυγιεινό φαγητό απ’ έξω με μια ισορροπημένη διατροφή χαμηλή σε θερμίδες.
  • Άρχισε να περπατάει: Η σταδιακή αύξηση της φυσικής δραστηριότητας έπαιξε σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους.

Αυτές οι απλές αλλαγές την βοήθησαν να χάσει 25 κιλά σε 6 μήνες. Επιπλέον, βελτίωσε την υγεία της γενικότερα, καθώς ο πόνος στην φτέρνα της μειώθηκε σημαντικά.

Στη συνέχεια, η Tjelle χρησιμοποίησε το φάρμακο Wegovy για να χάσει άλλα 50 κιλά. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το Wegovy δεν έχει εγκριθεί από τον FDA για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, ωστόσο ορισμένες γυναίκες έχουν παρατηρήσει βελτίωση των συμπτωμάτων τους με τη χρήση του φαρμάκου.

Η ιστορία της Tjelle αποδεικνύει ότι η απώλεια βάρους είναι εφικτή, ακόμα και με ζητήματα υγείας. Οι μικρές, σταθερές αλλαγές στην διατροφή και η άσκηση μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικά αποτελέσματα. Συμβουλευτείτε πάντα τον γιατρό σας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα ή φαρμακευτική αγωγή.

Ξεκίνησε την προσπάθειά της απλά περπατώντας

Στο παρελθόν, η Tjelle δεν είχε τη σωστή νοοτροπία όταν προσπαθούσε να χάσει βάρος, όπως είπε η ίδια. «Αυτό που ήταν διαφορετικό αυτή τη φορά ήταν ότι ήμουν εντελώς απογοητευμένη, ήξερα ότι ήταν τώρα ή ποτέ, και έπρεπε να αφοσιωθώ πλήρως σε αυτήν την αλλαγή», είπε.

Η Tjelle ήθελε ο νέος της τρόπος ζωής να είναι βιώσιμος, οπότε ξεκίνησε με μικρά βήματα. Δεσμεύτηκε να πηγαίνει στο γυμναστήριο κάθε μέρα, αλλά ξεκίνησε απλά περπατώντας στο διάδρομο για μισή ώρα. Είχε ακούσει για την τάση προπόνησης “12-3-30”, η οποία περιλαμβάνει περπάτημα σε διάδρομο με κλίση 12%, με ταχύτητα 5 χιλιόμετρα την ώρα, για 30 λεπτά. Ήταν πολύ δύσκολο στην αρχή, οπότε ξεκίνησε με κλίση 2% και ανέβασε σταδιακά την ένταση.

Καθώς η Tjelle έχανε βάρος, αποκτούσε αυτοπεποίθηση και ένιωθε πιο γυμνασμένη καθώς μπορούσε να ασκηθεί περισσότερο. «Κοιτάζοντας πίσω, ήταν πολύ δύσκολο για μένα να μπω στο τμήμα με τα βάρη», είπε. «Ήμουν τόσο νευρική, φοβόμουν ότι όλοι θα με κοιτούσαν». Με τον καιρό, η Tjelle προχώρησε σε μηχανήματα αντίστασης και τρέξιμο – τώρα έχει τρέξει σε ημιμαραθώνιο και μπορεί να κάνει Tjelleχωρίς βοήθεια.

Αντικατέστησε το ανθυγιεινό φαγητό σε πακέτο με υγιεινά έτοιμα γεύματα

Όταν η Tjelle αποφάσισε να σταματήσει το take-out, στράφηκε σε μια τοπική υπηρεσία παράδοσης γευμάτων ονόματι Seattle Sutton, η οποία της παρείχε τρία διατροφικά ισορροπημένα γεύματα την ημέρα, τα οποία την έθεταν σε ένα ήπιο έλλειμμα θερμίδων, απαραίτητο για την απώλεια λίπους. Παρόλο που δεν ήταν φθηνό, η Tjelle ανέφερε πως ξόδευε τόσα πολλά χρήματα σε φαγητό απ’ έξω που τελικά πιστεύει ότι εξοικονόμησε χρήματα.

Η Tjelle σταμάτησε επίσης να τρώει αργά τη νύχτα και άρχισε να πίνει μαύρο καφέ με λίγο γάλα αντί για τις κρεμώδεις, ζαχαρούχες εκδοχές. «Η διακοπή των ζαχαρούχων ποτών ήταν τεράστια αλλαγή για μένα», είπε. «Δεν συνειδητοποιούσα πραγματικά πόσες θερμίδες κατανάλωνα».
Δεν ήταν εύκολο να αναπτύξει νέες συνήθειες, αλλά ήταν τόσο αποφασισμένη να χάσει βάρος, να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή της και να βελτιώσει την υγεία της που συνέχισε.

Ο «θόρυβος του φαγητού» την οδήγησε να στραφεί σε αλλαγές στον τρόπο ζωής της

Αλλά η Tjelle ακόμα πάλευε με τον “θόρυβο του φαγητού”, που σημαίνει ότι σκεφτόταν συνεχώς το φαγητό – ένα σύνηθες παράπονο των ανθρώπων που στρέφονται σε φάρμακα που καταστέλλουν την όρεξη.

«Είναι πολύ δύσκολο να διατηρείς έλλειμμα θερμίδων όταν έχεις σχεδόν ανεξέλεγκτες λιγούρες και ο θόρυβος του φαγητού είναι συνεχής στο μυαλό σου», είπε η Tjelle. Ήταν αυτή η φωνή στο κεφάλι της που την έκανε να ανησυχεί ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει να χάνει βάρος με φυσικό τρόπο, θα ξαναέπαιρνε τα κιλά. Άλλωστε, η έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος δυσκολεύονται να τη διατηρήσουν μακροπρόθεσμα.

Η Tjelle άκουσε ότι το φάρμακο για την απώλεια βάρους Wegovy, το οποίο περιέχει το ίδιο συστατικό με το Ozempic, τείνει να αντιμετωπίζει τον θόρυβο του φαγητού και έχει συνδεθεί με τη μείωση των συμπτωμάτων του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών. Ο γιατρός της συμφώνησε ότι θα έπρεπε να το δοκιμάσει. «Ο θόρυβος του φαγητού εξαφανίστηκε αμέσως», είπε η Tjelle.

Ξεκίνησε με χαμηλή δόση και την αύξησε σταδιακά. Αργότερα εμφάνισε ναυτία – μια συχνή παρενέργεια κατά τους πρώτους μήνες, η οποία όμως εξασθένησε με τον καιρό. Αν και η όρεξή της μειώθηκε, συνέχισε να τρώει υγιεινά γεύματα και φρόντιζε να καταναλώνει αρκετή πρωτεΐνη για να διατηρήσει τους μυς της ενώ έχανε λίπος. Οι ασθενείς με GLP-1 οφείλουν να τρώνε υγιεινά και να ασκούνται όταν λαμβάνουν αυτά τα φάρμακα.

Έχασε 48 κιλά και συνέχισε με ένα πρόγραμμα για να διατηρήσει το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα

Χάνοντας 24 κιλά σε οκτώ μήνες, η Tjelle αποφάσισε να περάσει σε ένα πρόγραμμα συντήρησης με Wegovy. Εξακολουθεί να κάνει μια ένεση την εβδομάδα, αλλά σε χαμηλότερη δόση, και σκοπεύει να συνεχίσει να το κάνει για όσο καιρό το καλύπτει η ασφάλειά της. «Νιώθω άλλος άνθρωπος με αυτό», είπε η Tjelle.

Η Tjelle δεν παραγγέλνει πλέον έτοιμα γεύματα, αλλά στοχεύει να τρώει την σωστή ποσότητα για να διατηρήσει το βάρος της.

«Συνέχισα όλες τις υγιεινές συνήθειες» είπε. «Δεν μετράω τις θερμίδες μου, αλλά τρώω υγιεινά τις περισσότερες φορές. Εξακολουθώ να επιτρέπω στον εαυτό μου να έχει μερικά διαφορετικά φαγητά με μέτρο, αν βγω για φαγητό ή αν υπάρχει γλυκό. Άρα δεν περιορίζω τον εαυτό μου γιατί το έχω κάνει στο παρελθόν και θέλω ακόμα να απολαμβάνω τη ζωή».

Οι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν διαφορετικά τώρα

Η Tjelle έχει σοκαραστεί που οι άνθρωποι την αντιμετωπίζουν καλύτερα τώρα που είναι πιο αδύνατη. «Οι άνθρωποι είναι πιο ευγενικοί μαζί σου όταν βρίσκεσαι σε ένα μικρότερο σώμα», είπε. «Απλά νιώθω ότι οι άνθρωποι προσφέρονται να κάνουν πράγματα για μένα περισσότερο, κρατάνε την πόρτα, προσφέρονται να μου κρατήσουν πράγματα». Αυτό είναι το λεγόμενο “προνόμιο του αδύνατου” και το επισημαίνουν συχνά άτομα που χάνουν βάρος.

Η Tjelle λαμβάνει επίσης περισσότερη προσοχή από τους άντρες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν ενδιαφέρονταν προηγουμένως. «Άντρες με τους οποίους έχω βγει ραντεβού στο παρελθόν, όταν ήμουν πιο υπέρβαρη, επικοινώνησαν ξανά μαζί μου», είπε. «Άνθρωποι που με απέφευγαν ή δεν ήθελαν να βγουν για δεύτερο ραντεβού, ξαφνικά προσπαθούν να μου μιλήσουν».

Αλλά το κύριο συμπέρασμα της Tjelle είναι ότι είναι πιο ικανή από όσο νόμιζε. «Νομίζω ότι πάντα ήξερα ότι είχα τη δύναμη μέσα μου, αλλά ποτέ δεν πίστεψα πραγματικά στον εαυτό μου», είπε. «Δεν μπορώ να βάλω όρια στον εαυτό μου γιατί νιώθω ότι τώρα που έχασα αυτά τα 48 κιλά, μπορώ να πετύχω οτιδήποτε βάλω στο μυαλό μου».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ