Γιάννης Φέρτης: Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» στον μεγάλο θεατράνθρωπο

Σε κλίμα οδύνης πραγματοποιήθηκε σήμερα (16/04) η κηδεία του σπουδαίου Έλληνα ηθοποιού Γιάννη Φέρτη το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών. Συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοί του είπαν το τελευταίο «αντίο» σε έναν από τους πιο σημαντικούς και αγαπητούς ηθοποιούς της γενιάς του, ο οποίος διέγραψε μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο της υποκριτικής.

Τραγική φιγούρα η σύζυγος του ηθοποιού, Μαρίνα Ψάλτη, με την οποία ο Γιάννης Φέρτης ήταν παντρεμένος από το 2001.

Πλήθος ηθοποιών και καλλιτεχνών παρέστη στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, για να πει το ύστατο χαίρε στον επιτυχημένο ηθοποιό. Μεταξύ αυτών: η Μαρινέλλα, ο Σταμάτης Φασουλής, η Μίρκα Παπακωνσταντίνου, ο Γρηγόρης Βαλτινός, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Τάνια Τσανακλίδου, ο Κώστας Αρζόγλου, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, ο Κώστας Φαλελάκης, η Ναταλία Τσαλίκη, η Κατερίνα Λέχου, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, ο Σπύρος Μπιμπίλας, η Ηρώ Μανέ, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Θοδωρής Κατσαφάδος, ο Στέλιος Μάινας και η Παναγιώτα Βλαντή.

Στην κηδεία το «παρών» έδωσαν και η Ξένια Καλογεροπούλου, αλλά και η Μιμή Ντενίση, οι οποίες στο παρελθόν υπήρξαν παντρεμένες με τον Γιάννη Φέρτη.

Ποιος ήταν ο Γιάννης Φέρτης

Ο Γιάννης Φέρτης γεννήθηκε στις 21 Απριλίου του 1938 στην Αθήνα, και καταγόταν από το ορεινό χωριό Δάφνη του Νομού Φθιώτιδας. Θέλοντας να ακολουθήσει το όνειρό του και να γίνει ηθοποιός, σπούδασε στη σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολου Κουν, από την οποία αποφοίτησε το 1958.

«Ήθελα να παίζω Ήμουν ψωνισμένος με το θέατρο, γι’ αυτό έγινα ηθοποιός. Ούτε ήθελα να κάνω ταινίες, συνεντεύξεις. Όλα τα υπόλοιπα προέκυψαν. Στο θέατρο έχω νιώσει πολλές συγκινήσεις. Βέβαια από τότε που ασχολήθηκα, δεν ένιωσα ποτέ ξανά τη συγκίνηση που είχα όταν στα 16 μου περίμενα μια εβδομάδα να πάω να δω μια παράσταση. Τότε μάζευα τα προγράμματα, έψαχνα τις κριτικές στις εφημερίδες», είχε πει σε συνέντευξή του στο περιοδικό “ΕΓΩ”.

Η σπουδαία καριέρα

Έκανε το θεατρικό του ντεμπούτο το 1959 στο έργο “Η ηλικία της νύχτας” του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Κατά την διάρκεια της καριέρας του στην υποκριτική έπαιξε σε δεκάδες επιτυχημένες θεατρικές παραστάσεις, μεταξύ αυτών: “Όρνιθες”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Άσκηση πέντε δακτύλων”, “Πεγκ, καρδούλα μου”, “Ένας μήνας στην εξοχή”, “Η μάνα του Μπέρτολτ Μπρεχτ”, “Ο γλάρος”, “Ο σοβαρός κύριος Ερνέστος”, “Οι πεταλούδες είναι ελεύθερες”, “Φτωχέ φονιά”, “Ο δάσκαλος του Μπέρτολτ Μπρεχτ”, “Βρικόλακες”, “Νυφικό κρεβάτι”, “Γλυκό πουλί της νιότης”, “Ξενοδοχείο ο παράδεισος”, “Άμλετ, “Δον Ζουάν”, “Ο θαυματοποιός”, “Τρεις αδελφές”, “Ο θεός της σφαγής”, “Ηλέκτρα”, “Πέρσες” και “Άλκηστις”.

Σημαντική ήταν η παρουσία του και στην μεγάλη οθόνη, αλλά και στην τηλεόραση. Δείγμα της δουλειάς του στην μεγάλη οθόνη, είναι οι ταινίες: “Ποια είναι η Μαργαρίτα”, “Ο ανήφορος”, “Εγκατάλειψη”, “Ο μεγάλος διχασμός”, “Αυτοί που μίλησαν με το θάνατο”, “Αντάρτες των πόλεων”, “Αδιόρθωτη Έλσα’ και “Σκλάβοι στα δεσμά τους”.

Μεταξύ άλλων, έχει συμμετάσχει στις σειρές: “Ο συμβολαιογράφος”, “Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια”, “Το τυχερό μου αστέρι”, “Σκιές πάνω από την πόλη”, “Προδοσία”, “Βίος ανθόσπαρτος”, “Μου λείπεις” και “Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα”.

Έχει κερδίσει το Βραβείο Ερμηνείας Αιμίλιος Βεάκης για την ερμηνεία του στην παράσταση “Ο θαυματοποιός” του Μπράιαν Φρίελ, στην οποία πρωταγωνίστησε την περίοδο 2000-2001. Ακόμα, έχει τιμηθεί με το Θεατρικό Βραβείο Κοινού για την ερμηνεία του στην παράσταση “Επιστροφή” του Τζόζεφ Κόνραντ, στην οποία πρωταγωνίστησε το 2007.

Οι τρεις γάμοι

Υπήρξε παντρεμένος από το 1963 έως το 1972 με την ηθοποιό Ξένια Καλογεροπούλου. Το 1981 παντρεύτηκε με την ηθοποιό Μιμή Ντενίση, με την οποία χώρισαν το 1988.

Από το 2001 μέχρι και το τέλος της ζωής του ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Μαρίνα Ψάλτη. Σε συνέντευξή της στο περιοδικό “Λοιπόν” το 2018, η Μαρίνα Ψάλτη είχε μιλήσει για τον Γιάννη Φέρτη.

Κηδεία Γιάννη Φέρτη

«Ο Γιάννης Φέρτης είναι τεράστιο «σχολείο», έχω γίνει καλύτερη δίπλα στον Γιάννη. Είναι ένας υγιής, ισορροπημένος άνθρωπος, εξαιρετικά δίκαιος, καθόλου «ψώνιο, είναι ένας κανονικός άντρας. Εγώ ήθελα άντρα, δεν ήθελα πρωταγωνιστή στη ζωή μου.

Στη σκηνή θέλω πρωταγωνιστή. Στη ζωή μου θέλω έναν κανονικό άντρα, που να βλέπει ποδόσφαιρο, κι έτσι είναι ο Γιάννης. Φέρεται κανονικά στη γυναίκα που έχει δίπλα του και δεν παίζει κανένα ρόλο στο σπίτι. Το ότι είμαστε μαζί με τον Γιάννη 25 χρόνια είναι εκρηκτικό και για τους δυο μας. Τόσα χρόνια σχέσης είναι πρώτη φορά και για εκείνον και για εμένα», είχε αναφέρει.

«Ξέρω ότι πλησιάζει το τέλος»

Ο Γιάννης Φέρτης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών, έχοντας ζήσει μία κινηματογραφική ζωή και έχοντας προσφέρει πολλά στον χώρο του Πολιτισμού.

«Έχω φτάσει σε μια ηλικία που έζησα αρκετά καλά στη ζωή μου. Μια χαρά από όλες τις πλευρές. Δεν μπορώ να πω. Είμαι σε μια ηλικία που ξέρω ότι πλησιάζει το τέλος και σε αυτή τη δουλειά που κάνω και στη ζωή», είχε δηλώσει.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ