Φωτιά στην Ιεράπετρα: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Δύο χιλιάδες στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στο Μαύρο Κόλυμπο στην Iεράπετρα, όπως καταγράφονται απ’ το Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης (https://rslab.gr/) του ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας), μέχρι τις πρώτες μεσημεριανές ώρες του Σαββάτου, 06/04/2024, με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων Sentinel-2.

Στις δορυφορικές εικόνες που ακολουθούν, σύμφωνα με το radiolasithi, απεικονίζεται η περιοχή πριν και μετά την πυρκαγιά, στα χρώματα του ορατού και του κοντινού υπέρυθρου. Επίσης με κόκκινο χρώμα εμφανίζεται η έως το μεσημέρι καμένη έκταση, ενώ με έντονο ροζ οι έως τότε ενεργές εστίες που κινούνταν προς το
δασάκι του Κουτσουρά.

Αυτή την ώρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, υπάρχουν ακόμα ενεργές εστίες στην περιοχή και έντονες πυροσβεστικές δυνάμεις, ενώ η φωτιά δεν έχει εισέλθει στο δασάκι.

Από το μεσημέρι και έπειτα η πυρκαγιά έχει επεκταθεί ανατολικότερα στην κορυφογραμμή πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά.

Το μεσημέρι του Σαββάτου το μέτωπο έχει επικεντρωθεί σε ορεινά, αδιάβατα, σημεία μακριά από κατοικημένες περιοχές και απειλεί δασικές εκτάσεις τόσο προς την περιοχή του Κουτσουρά αλλά και πίσω από την κορυφογραμμή που είναι ορατή από τους νότιους οικισμούς.

Kαλύτερη η εικόνα της πυρκαγιάς πριν πέσει η νύχτα – Πώς εξελίχθηκε το μέτωπο

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν πολύ ισχυροί και για το λόγο αυτό τα ελικόπτερα που πηγαινοέρχονται από το πρωί δεν μπορούσαν μέχρι τις 3 το μεσημέρι να επιχειρήσουν έχοντας κάνει μόλις μια ρίψη νερού. Σύμφωνα με το διοικητή της ΠΥ Ιεράπετρας κ. Καλιοντζή δεν αναμένεται περαιτέρω ενίσχυση με εναέρια μέσα και έτσι αν δεν κοπάσουν οι άνεμοι η κατάσταση η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Μετά τις 3 το μεσημέρι η ένταση των ανέμων μειώθηκε και ένα ελικόπτερο κατάφερε να κάνει αρκετές ρίψεις μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η παρέμβαση του ελικοπτέρου αποδείχθηκε καθοριστική στο να βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα του μετώπου. Οι ρίψεις του ελικοπτέρου σταμάτησαν περίπου στις 6 το απόγευμα και περίπου μια ώρα αργότερα δύο ακόμα ελικόπτερα βρέθηκαν στην περιοχή για να ελέγξουν το μέτωπο.

Για την κατάσβεση και εποπτεία του μετώπου επιστρατεύτηκαν πολύ μεγάλες δυνάμεις της Πυροσβεστικής με περισσότερα από 30 οχήματα και 12ο Πυροσβέστες, ενώ στο σημείο βρίσκεται σύσσωμη η ηγεσία των Πυροσβεστικών Δυνάμεων Κρήτης και Νοτίου Αιγαίου και επιτηρούν την περιοχή με ελικόπτερο Super Puma αλλά και drone της Πυροσβεστικής. Πάρα πολύ μεγάλος είναι και ο αριθμός των εθελοντών και κατοίκων που προσπαθούν να συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια των αρχών.

Θυμίζουμε πως νωρίτερα εντολή του Δήμου Ιεράπετρας ο οικισμός του Μαύρου Κόλυμπου εκκενώθηκε ενώ με μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι των οικισμών Μαύρου Κόλυμπου, Αχλιών, Αγιάς Φωτιάς και Γαλήνης έλαβαν οδηγία να κατευθυνθούν ανατολικότερα προς την περιοχή του Κουτσουρά.

Ένας άνδρας 74 ετών έχει τραυματιστεί πολύ σοβαρά προσπαθώντας να σώσει την περιουσία του και νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά εγκαύματα στη ΜΕΘ του Βενιζελείου Νοσοκομείου στο Ηράκλειο.

Η εικόνα του μετώπου στις 16:30

Eικόνα τραβηγμένη από το Μακρύ Γιαλό που δείχνει το πύρινο μέτωπο να έχει περάσει στη βόρεια πλευρά της βουνοκορφής πάνω από το δασάκι του Κουτσουρά.

Η εικόνα του μετώπου στις 16:00

Δήμαρχος Ιεράπετρας: Στόχος να σωθεί το δασάκι του Κουτσουρά

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, Μανώλης Φραγκούλης βρίσκεται από το πρωί στο σημείο της πυρκαγιάς. Μιλώντας στο μεσημέρι στο Ράδιο Λασίθι ανέφερε πως πλέον ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στο ενδεχόμενο να επεκταθεί η πυρκαγιά στο δασάκι του Κουτσουρά και εκεί έχει πέσει όλο το βάρος της κατάσβεσης και του καθαρισμού δρόμων που λειτουργούν ως αντιπυρικές ζώνες.

Ακούστε παρακάτω:

Η εικόνα του μετώπου στις 15:30

To κεντρικό μέτωπο βρίσκεται στον Απηγανιά σε σημείο βόρεια από το δασάκι του Κουτσουρά και κινείται ανατολικά. Λίγο μετά τις 15:00 ένα μικρό ελικόπτερο κατάφερε για πρώτη φορά από το πρωί να κάνει συνεχόμενες ρίψεις νερού.

Η εικόνα του μετώπου στις 14:00

Η εικόνα του μετώπου στις 15:30

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ