Φάρμακα στο σπίτι: Όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα διανομής κατ’ οίκον – Ποιους αφορά

Ανοίγει για όλους τους δικαιούχους το πρόγραμμα διανομής κατ’οίκον. Ποιοι ασθενείς θα έχουν τη δυνατότητα να παραγγέλνουν τα φάρμακα που χρειάζονται χωρίς να επισκέπτονται τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Του ΣΠΥΡΟΥ ΜΟΥΡΕΛΑΤΟΥ – ΠΗΓΗ: Realnews

Ενώ το πολιτικό σκηνικό βρίσκεται μέσα σε ένα περιβάλλον οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς πλησιάζουμε στο κρίσιμο ορόσημο των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή σε υπουργούς και στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη να μην… αφήσουν τα μολύβια και να προχωρήσουν κανονικά με την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου. Άλλωστε, τα απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την υλοποίηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων αποτελούν σημαντικό όπλο στην προεκλογική φαρέτρα του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο διακηρυγμένος στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη κυβερνητική του θητεία είναι η σύγκρουση με χρόνιες και βαθιά ριζωμένες παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους, με τελικό σκοπό την απλοποίηση και την ουσιαστική βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών – ιδιαίτερα των πλέον ευάλωτων. Ένα από τα κύρια κυβερνητικά προτάγματα της τρέχουσας τετραετίας δεν είναι άλλο από την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο άντεξε στην πρόκληση της αντιμετώπισης της πανδημίας, αλλά αποκάλυψε τα όρια των αντοχών του όπως και την αναγκαιότητα να υπάρξουν άμεσα σημαντικές αλλαγές. Ούτως ή άλλως, τις σχετικές δράσεις επιβλέπει ο εσχάτως αναβαθμισμένος και επιφορτισμένος με σημαντικό κομμάτι του στρατηγικού σχεδιασμού, υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη και την αναπληρώτρια υπουργό Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο, κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν πόσο μεγάλη είναι η σημασία της επέκτασης του πιλοτικού προγράμματος «κατ’ οίκον» του ΕΟΠΥΥ, το οποίο αφορά την αποστολή φαρμάκων στα σπίτια των ασθενών που το επιθυμούν, στο σύνολο των δικαιούχων του Οργανισμού. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα «κατ’ οίκον» θα καλύπτει γύρω στους 120.000 ασφαλισμένους έως το τέλος του 2024, όπου τοποθετείται το χρονοδιάγραμμα για πλήρη επέκταση. Η διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, επισημαίνει στη Realnews ότι το «κατ’ οίκον» αποτελεί βασικό κομμάτι των στοχευμένων υπηρεσιών που αφορούν συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων και υπηρεσιών, ενώ υπενθυμίζει ότι πάγια δέσμευση του Οργανισμού είναι η διαθεσιμότητα, η πρόσβαση και η προσιτότητα φαρμάκων και υπηρεσιών στους ασθενείς.

Οι ασθενείς και τα φάρμακα

Το πρόγραμμα «κατ’ οίκον» ξεκίνησε πιλοτικά στις 28 Μαρτίου και απευθυνόταν αρχικά σε μια ομάδα 2.000 ασθενών. Στην πιλοτική του φάση αφορούσε φάρμακα κατά βάση υψηλού κόστους, που δεν απαιτούν ψυγείο κατά τη μεταφορά τους, και για συγκεκριμένες παθήσεις, όπως η κυστική ίνωση, η θαλασσαιμία, η πνευμονική υπέρταση, η νόσος κινητικού νευρώνα και η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Ο ΕΟΠΥΥ άλλωστε είχε ήδη την εμπειρία, αφού διαθέτει το πρόσφατο, πλην όμως πολύ σημαντικό, ιστορικό αποστολής φαρμάκων σε ασθενείς κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Έτσι, ο Οργανισμός το 2023 υποστήριξε 56.377 αποστολές αντιικών φαρμάκων κατ’ οίκον, ενώ έναν χρόνο νωρίτερα, το 2022, πραγματοποίησε 82 αποστολές κατ’ οίκον κυρίως σε μεταμοσχευμένους και χρόνιους ασθενείς που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν ότι το επόμενο βήμα, του οποίου ο σχεδιασμός ολοκληρώνεται, είναι η αποστολή φαρμάκων «ψυχρής αλυσίδας». Πρόκειται για φάρμακα για τα οποία, από τη στιγμή της παραγωγής μέχρι τη στιγμή της χρήσης, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές (μεταφορείς και έμποροι) πρέπει να φροντίζουν για τη διατήρηση της ίδιας χαμηλής θερμοκρασίας, δημιουργώντας μια «ψυχρή αλυσίδα» σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή. Το «πλαίσιο της ζωής» αυτών των φαρμάκων κυμαίνεται από 2 έως και 8 βαθμούς Κελσίου. Αν η αλυσίδα σπάσει, το φάρμακο είναι πολύ πιθανό να χάσει το σύνολο ή μέρος της θεραπευτικής του αξίας, με μεγάλο χρηματικό κόστος και ενδεχομένως κόστος και σε ανθρώπινες ζωές.

Αυτά τα φάρμακα αποτελούν την πλειονότητα των φαρμάκων που διακινούνται σήμερα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ. Σήμερα, οι ασθενείς και οι εξουσιοδοτημένοι συγγενείς τους θα πρέπει να προσέρχονται εφοδιασμένοι με παγοκύστη και να περιμένουν αρκετή ώρα στην ουρά για να τα παραλάβουν. Η διακίνηση των φαρμάκων αυτών κατ’ οίκον μετά από παραγγελία του ασθενούς προϋποθέτει την ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες που έχει εκδώσει η Ε.Ε., την εξέλιξη των σχετικών ψηφιακών διαδικασιών αλλά και τη διασφάλιση της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας κατ’ οίκον και για τους 120.000 δικαιούχους. Αυτό το στάδιο υλοποιεί στην πράξη σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, με τη φιλοδοξία να μπορεί να καλύπτει πλήρως τις ανάγκες των 120.000 ασθενών έως το τέλος του έτους.

Μάλιστα, για την ψηφιακή υποστήριξη του εγχειρήματος έχουν διασυνδεθεί τρία ψηφιακά συστήματα: το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το σύστημα φαρμακείων ΕΟΠΥΥ και το σύστημα της εταιρείας ταχυμεταφοράς. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα έκδοσης ηλεκτρονικής νοσοκομειακής γνωμάτευσης, που μπορεί να συνοδεύει τις συγκεκριμένες συνταγές φαρμάκων, εφόσον απαιτείται, ενώ ο ασθενής θα μπορεί να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την αποστολή του φαρμάκου του. Κατά το ίδιο πρότυπο, η επαλήθευση των στοιχείων της συνταγής με τα στοιχεία της αποστολής γίνεται με αυτοματοποιημένο τρόπο. Στελέχη του Μαξίμου προαναγγέλλουν, δε, ότι στο αμέσως προσεχές διάστημα θα «τρέξει» και επικοινωνιακή καμπάνια, προκειμένου το συγκεκριμένο πρόγραμμα να γίνει γνωστό στους ενδιαφερόμενους ασθενείς.

Σε τρία βήματα

Κατά την έκδοση της ιατρικής συνταγής στο ΗΔΙΚΑ, ο ιατρός ενημερώνεται για τα φάρμακα που πληρούν τα κριτήρια για αποστολή κατ’ οίκον. Σε περίπτωση που ο ασθενής δηλώσει ότι επιθυμεί την παραλαβή των φαρμάκων κατ’ οίκον, ο ιατρός επισημαίνει στο ΗΔΙΚΑ το σχετικό πεδίο «αποστολή κατ’ οίκον». Ακολούθως, ο δικαιούχος εισέρχεται στην ειδική ενότητα στο site του ΕΟΠΥΥ για την αποστολή φαρμάκων κατ’ οίκον (https://fyk.eopyy.gov.gr/) και οφείλει να παράσχει τις απαραίτητες συναινέσεις και τις αναγκαίες πληροφορίες για την αποστολή των φαρμάκων. Τέλος, η παρακολούθηση της αποστολής είναι δυνατή από τον δικαιούχο και η παράδοση στον παραλήπτη θα ολοκληρώνεται μέσω κωδικού επιβεβαίωσης παραλαβής, που θα έχει αποσταλεί ηλεκτρονικά στον παραλήπτη. Όπως επισημαίνεται από αρμόδια στελέχη του ΕΟΠΥΥ, η «κατ’ οίκον» υπηρεσία στοχεύει κατά κύριο λόγο στη διευκόλυνση τόσο των πασχόντων όσο και των φροντιστών τους και συμβάλλει στην ενίσχυση της προστασίας ασθενών που πρέπει να διαφυλάσσονται λόγω ανοσοκαταστολής, καθώς και ασθενών που είναι δύσκολο να μετακινηθούν. Στους στόχους της επέκτασης της κατ’ οίκον παράδοσης των φαρμάκων περιλαμβάνεται επίσης η καλύτερη συμμόρφωση στη λήψη της θεραπείας λόγω καλύτερου προγραμματισμού, ενώ υπολογίζεται ότι θα μειωθεί και η αναμονή στα φαρμακεία ΕΟΠΥΥ.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ