Ένταση σε πορεία στο κέντρο της Αθήνας – Καταγγελίες για την στάση της αστυνομίας – ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ

Πορεία στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήσαν το βράδυ της Τετάρτης για τη γυναικοκτονία της Κυριακής έξω από το αστυνομικό τμήμα στους Αγίους Αναργύρους.

Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια υπό στενό αστυνομικό κλοιό με διμοιρίες των ΜΑΤ να περιορίζουν τους διαδηλωτές σε μία λωρίδα κυκλοφορίας.

«Σε κάθε μας πορεία έχει αστυνομία, κανένας σας δεν βρέθηκε στη γυναικοκτονία» ήταν μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν οι γυναίκες που συμμετείχαν στην πορεία.

Καταγγελία του ΜέΡΑ25 για επίθεση των ΜΑΤ

Σε καταγγελία για την απρόκλητη χρήση βίας από την αστυνομία εναντίον της διαδήλωσης της Τετάρτης κατά των γυναικοκτονιών και της πατριαρχίας προχωρά το ΜέΡΑ25. «Η αστυνομία του κύριου Χρυσοχοΐδη αποδεικνύει πως η βασική της μέριμνα είναι να δέρνει τον κόσμο και να επιτρέπει να γίνονται γυναικοκτονίες έξω από αστυνομικά τμήματα, αντί να προστατεύει γυναίκες που ζητούν βοήθεια, όπως η Κυριακή Γρίβα» τονίζεται σχετικά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση – καταγγελία:

«Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε μαζική φεμινιστική διαμαρτυρία για την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα, έξω από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. Το κράτος και σήμερα φάνηκε αδιόρθωτο αφού εκτός από την αδιαφορία του για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, κατέστειλε την διαδήλωση που καλούσαν γυναικείες και φεμινιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες.

Ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ περιόρισαν τον όγκο της συγκέντρωσης σε μονοδρόμηση και σε όλη την διάρκεια προκαλούσαν με ύβρεις και εριστικές εκφράσεις. Λίγο πριν το τέλος της διαδήλωσης αστυνομικοί όρμησαν απρόκλητα στη διαδήλωση κάνοντας χρήση χημικών και χτυπώντας το πανό των φοιτητικών συλλόγων και το μπλοκ του ΜέΡΑ25.

Καταγγέλλουμε την αστυνομική επίθεση στη σημερινή διαδήλωση. Για άλλη μία φορά η αστυνομία του κύριου Χρυσοχοΐδη αποδεικνύει πως η βασική της μέριμνα είναι να δέρνει τον κόσμο και να επιτρέπει να γίνονται γυναικοκτονιες έξω από ΑΤ, αντί να προστατεύει γυναίκες που ζητούν βοήθεια, όπως η Κυριακή.

Ως ΜέΡΑ25 επαναλαμβάνουμε το αίτημα για νομική κατοχύρωση του όρου της γυναικοκτονίας, ως μίνιμουμ μέτρο ύστερα από τα δεκάδες θύματα γυναικοκτονιών. Ζητάμε, εδώ και τώρα, δημιουργία σοβαρών δομών υποστήριξης θυμάτων για την αποτροπή και την πρόληψη.

Είναι αδιανόητο ύστερα από την 5η γυναικοκτονία μόνο για φέτος, και όπως μάθαμε, για τις καταγγελίες ενδοοικογενειακής βίας κάθε 45 λεπτά, το κράτος να συνεχίζει να σφυρίζει αδιάφορο. Εάν δεν προχωρήσει στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων επιβαρύνει την θέση του.

Την Κυριακή Γρίβα την σκότωσε μία φορά ο γυναικοκτόνος της, και άλλη μία το κράτος. Για πόσο ακόμη άραγε;».

Την ίδια ώρα, τον γύρο του διαδικτύου κάνουν βίντεο και φωτογραφίες που δείχνουν αστυνομικούς των ΜΑΤ να βρίζουν και να κάνουν χειρονομίες.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεοδιαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ