Ενδοοικογενειακή βία: «Ο αστυνομικός δεν μπήκε στο σπίτι γιατί ήξερε τον πατέρα μου» – Νέες ανατριχιαστικές μαρτυρίες θυμάτων
Νέες ανατριχιαστικές περιγραφές γυναικών, που έπεσαν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με φόντο την γυναικοκτονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Αστυνομικό Τμήμα των Αγίων Αναργύρων.
Ο ψυχίατρος, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής, μίλησε στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» για το φαινόμενο. Όπως εξήγησε, «υπάρχει συσχέτιση της καραντίνας με την ενδοοικογενειακή βία. Δεν είναι όμως η μοναδική αιτία. Άνθρωποι τοξικοί και μεγαλωμένοι στο πατριαρχικό πρότυπο έγιναν ακόμα πιο βίαιοι. Αυτοί οι άνθρωποι έχουν και στο παρελθόν σχέση με τη βία. Μπορεί να σπάει πράγματα στο σπίτι ή να ασκεί λεκτική βία. Ο σημαντικότερος λόγος που δεν φεύγουν οι γυναίκες είναι λόγω οικονομικών γιατί είναι εξαρτημένες από τον σύζυγο και πόσο μάλλον εάν έχουν παιδιά. Πολλές γυναίκες φοβούνται πως εάν μιλήσουν, θα γυρίσουν στο σπίτι και θα γίνουν χειρότερα».
Γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας μίλησαν στην εκπομπή για τα όσα βίωσαν στις κακοποιητικές τους σχέσεις.
«Ο Γολγοθάς μου ξεκίνησε όταν με κακοποιούσε η μαμά μου από μικρή. Πήγα να χάσω το παιδί. Δεν μίλησα γιατί δεν είχα υποστήριξη. Λόγω της εγκυμοσύνης, η μητέρα μου μου είπε πως πρέπει να τιμωρηθώ και να δεχτώ την επιλογή μου. Όταν ήμουν έγκυος, με χτύπησε και είπα πως έπεσα από τις σκάλες. Όταν πήγα στην αστυνομία, μoυ είπαν πως πέρασαν οι μέρες και δεν μπορείς να κάνεις μήνυση. Με το πρώτο χαστούκι και άρρωστη ζήλια, με τα πρώτα σημάδια φεύγουμε», περιγράφει μία γυναίκα στην εκπομπή.
Ο ψυχίατρος, Δημήτρης Παπαδημητριάδης, σημείωσε πως ειδικά στις μικρές κοινωνίες είναι πολύ συχνό να υπάρχει αποτροπή στη γυναίκα που χρησιμοποιείται να μην φύγει γιατί ο κόσμος θα το σχολιάσει.
«Ο αστυνομικός δεν μπήκε στο σπίτι γιατί ήξερε τον πατέρα μου»
«Ως παιδί δεν μπορούσα να αντιληφθώ ότι η ενδοοικογενειακή κακοποίηση είναι κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει. Ο πατέρας μου με τραβούσε από τα μαλλιά και με έσερνε στο πάτωμα. Θεωρούσα ότι τα περιστατικά βίας τα έχω δει στον ύπνο μου αλλά συνέβησαν στην πραγματικότητα. Ντρεπόμουν όταν έβγαινα έξω και δεν μπορούσα να μιλήσω σε κανέναν. Έξω έπρεπε να προσποιούμαι ότι όλα είναι καλά και όταν γυρνούσα σπίτι κυριαρχούσε ένα αίσθημα φόβου. Θυμάμαι να μπαίνω στη μέση και να παρακαλώ τον πατέρα μου να σταματήσει να βιαιοπραγεί», είπε αρχικά μία άλλη γυναίκα, που έπεσε θύμα ενδοικογενειακής βίας.
Σύμφωνα με τα όσα είπε στην εκπομπή του Mega: «Όταν απευθυνθήκαμε στις Αρχές ο αστυνομικός που ανέλαβε την υπόθεση πήρε άδεια χωρίς να δώσει την υπόθεση σε κάποιον άλλον. Μπήκα ανάμεσα στη μητέρα και τον πατέρα μου, κάλεσα την αστυνομία. Ο αστυνομικός δεν μπήκε στο σπίτι γιατί ήξερε τον πατέρα μου και ντρεπόταν. Έβλεπα φόβο ακόμα και στον τρόπο που κινούνταν η μητέρα μου. Ως έφηβη αισθανόμουν ότι για κάποια πράγματα φταίω εγώ. Ο πόνος και οι αναμνήσεις δεν περνάνε ποτέ. Όταν ακούω τη λέξη “μητέρα” συγκινούμαι αλλά αναρωτιέμαι πώς δεν βρήκε το ψυχικό σθένος να κάνει κάτι. Αυτή τη στιγμή που δεν έχει εκδικαστεί η υπόθεση ζούμε κάτω από αυτές τις παθογένειες με έναν φόβο για το τι θα γίνει».
Ο Δημήτρης Παπαδημητριάδης ανέφερε πως πολλές φορές τα παιδιά νιώθουν πως φταίνε, όταν κακοποιούνται οι γονείς τους.
Στο «Ακόμα Δεν Είδες Τίποτα» μίλησε και η Μαρία – Σοφία Κυριακού, αστυνόμος Β’ και ψυχολόγος ΕΛ.ΑΣ.. «Χωρίς να γνωρίζω ακριβείς πληροφορίες για αυτές τις υποθέσεις, θα πω όμως, πως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει καμία σχέση με τη νομοθεσία. Υπάρχει η δυνατότητα να καταγγέλλει ο πολίτης σε οποιοδήποτε τμήμα. Αυτό ισχύει εάν το θύμα δεν θέλει να κάνει μήνυση σε συγκεκριμένο τμήμα. Ο αστυνομικός δεν έχει δικαίωμα να ντρέπεται να χειριστεί μία υπόθεση. Υπάρχει οδηγός που μπορούν να ενημερωθούν οι πολίτες για τις αρμοδιότητες του αστυνομικού».