Χούθι: Ελληνόκτητο το ένα από τα τέσσερα πλοία που δέχτηκαν επίθεση

Ελληνόκτητο είναι το ένα από τα τέσσερα πλοία που δέχτηκαν επίθεση από τους Χούθι της Υεμένης. Πρόκειται για το φορτηγό πλοίο «Cyclades» που έπλεε υπό σημαία Μάλτας.

Το πλοίο «Cyclades», χωρητικότητας 60384 dwt, ναυπηγήθηκε το 2017 και ανήκει στη ναυτιλιακή εταιρεία Eastern Mediterranean  του Θανάση Μαρτίνου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλήρωμα δεν υπάρχουν Έλληνες. Αρχικές αναφορές έκαναν λόγο ότι δεν υπήρξε τραυματισμός και το πλοίο συνέχισε κανονικά την πορεία του.

Στο στόχαστρο των Χούθι μπήκαν και δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά και το MSC Orion στον Ινδικό Ωκεανό, όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος του κινήματος Γιαχία Σάρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Από τα μέσα Νοεμβρίου, οι αντάρτες, μέρος του λεγόμενου «άξονα της αντίστασης», χαλαρής συμμαχίας προσκείμενης στο Ιράν, εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων κυρίως στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, θαλάσσιες οδούς μείζονος σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο. Αρχικά έβαζαν στο στόχαστρο πλοία κατ’ αυτούς συνδεόμενα με το Ισραήλ —πλέον θεωρούν επίσης στόχους πλοία συμμάχων του, ιδίως των ΗΠΑ και της Βρετανίας—, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, θύλακο που βομβαρδίζεται και πολιορκείται από τον ισραηλινό στρατό από την 7η Οκτωβρίου.

Οι επιθέσεις τους ανάγκασαν μεγάλες ναυτιλιακές να αναστείλουν τα δρομολόγια στην περιοχή στρατηγικής σημασίας, από όπου διερχόταν πριν από τον πόλεμο το 12% ως 15% του παγκόσμιου εμπορίου, κι αύξησαν τα κόστη των θαλάσσιων μεταφορών, αφού πλέον τα πλοία είναι αναγκασμένα να κάνουν τον γύρο της αφρικανικής ηπείρου.διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ