Άγιοι Ανάργυροι: Η ΕΔΕ, οι «αθώοι» αστυνομικοί και τα βίντεο

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται το πόρισμα της εσωτερικής έρευνας της αστυνομίας για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Στο ρεπορτάζ που παρουσιάστηκε στο κεντρικό Δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, οι έξι αστυνομικοί, οι οποίοι ελέγχονται πειθαρχικά για τις ενέργειές τους φέρονται να αποποιούνται κάθε ευθύνη για τον θάνατο της Κυριακής Γρίβα έξω από το αστυνομικό τμήμα των Αγίων Αναργύρων.

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στις έγγραφες εξηγήσεις που έδωσαν στο πλαίσιο της εν εξελίξει ΕΔΕ επιρρίπτουν ευθύνες ο ένας στον άλλον.

«Δεν υπήρχε κανένας λόγος να ενημερώσω τον διοικητή μου. Παρούσα ήταν η υποδιοικήτρια, η οποία εκτελούσε χρέη Επόπτη Ασφαλείας. Από τη στιγμή που εκείνη ήταν ενήμερη, είναι σαν να ενημερώθηκε ο Ταξίαρχος, ο προϊστάμενος ολόκληρης της Διεύθυνσης, δηλαδή», φέρεται να ανέφερε η 22χρονη αστυφύλακας που εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας όταν ρωτήθηκε γιατί δεν ενημέρωσε τηλεφωνικά τους ανωτέρους της.

Όμως και ο υπαρχιφύλακας που εκτελούσε χρέη σκοπού αρνήθηκε κάθε ευθύνη: «Κανένας, ούτε η κοπέλα, ούτε η Αξιωματικός Υπηρεσίας ή η Επόπτης Ασφαλείας, με ενημέρωσαν πως η 28χρονη δεχόταν απειλές για τη ζωή της. Δεν γνώριζα το περιεχόμενο της καταγγελίας της, ότι κάποιος την είχε παρακολουθήσει στο σπίτι της, ότι θα ζητούσε βοήθεια από πλήρωμα της Άμεσης Δράσης. Μόλις αντιλήφθηκα το περιστατικό, έδρασα άμεσα».

Ο ανώτατος αξιωματικός που διενεργεί την ΕΔΕ θα συντάξει το πόρισμά του και θα προτείνει τις πειθαρχικές ποινές. Σημαντικό στοιχείο, σε κάθε περίπτωση, είναι και το βιντεοληπτικό υλικό.

Η οικογένεια της 28χρονης υποστηρίζει ότι το οπτικό υλικό που δόθηκε αρχικά στην ανακρίτρια έχει υποστεί αλλοίωση.

Η δικηγόρος της μητέρας της άτυχης Κυριακής, Ελένη Τζούλη, τόνισε: «Έδωσε κατεπείγουσα εντολή να κατασχεθεί όλο το οπτικοακουστικό υλικό και από το αστυνομικό τμήμα, αλλά και από παρακείμενα κτίρια και σπίτια, γιατί και το υλικό που είχε εκείνη εις χείρας της και στην κατοχή της ήταν πραγματικά κομμένο. Στην κυριολεξία πετσοκομμένο».

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται ξεχωριστή έρευνα από τα στελέχη της υπηρεσίας εσωτερικών υποθέσεων για τυχόν ποινικές ευθύνες των αστυνομικών, στο πλαίσιο της οποίας έχουν καταθέσει ξεχωριστά άτομα από το περιβάλλον της Κυριακής Γρίβα, αλλά και αυτόπτες μάρτυρες.

Στη δικογραφία που θα υποβληθεί στον εισαγγελέα θα συμπεριλαμβάνονται: το πόρισμα της ΕΔΕ, όλα τα βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας μαζί με το ηχητικό από την κλήση στο “100”, οι εσωτερικές διαταγές για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και το καθηκοντολόγιο των αστυνομικών, που είχαν βάρδια εκείνη τη νύχτα.

Ο εισαγγελέας εξετάζοντας τα στοιχεία θα αποφασίσει αν στοιχειοθετείται αδίκημα και σε βάρος ποιων θα ασκήσει δίωξη.

Δείτε το βίντεο:

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ