Το Νο1 σύμπτωμα του μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νευρολόγο

Σχεδόν 800.000 άτομα υφίστανται κάθε χρόνο εγκεφαλικό επεισόδιο σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ). Τα περισσότερα από αυτά τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι ισχαιμικά, που σημαίνει ότι προκαλούνται από την παρεμπόδιση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο.

Άτομα που έχουν βιώσει τέτοιου είδος εγκεφαλικού επεισοδίου, μπορεί να έχουν ήδη περάσει ένα μικροαγγειακό επεισόδιο.

«Τα μικροαγγειακά επεισόδια, επίσης γνωστά ως παροδικές ισχαιμικές κρίσεις, είναι σύντομα περιστατικά που προκαλούνται από έλλειψη παροχής αίματος σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου», λέει ο Dr. Ahmed Itrat, MD από το Νευρολογικό Ινστιτούτο της Cleveland Clinic.

Ο Dr. Itrat αναφέρει ότι άτομα που βιώνουν μικροαγγειακά επεισόδια έχουν υψηλότερο κίνδυνο να πάθουν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στον επόμενο χρόνο. Στοιχεία του CDC δείχνουν ότι περίπου το 10 με 15% των ατόμων θα υποστούν σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα σε τρεις μήνες από ένα μικροαγγειακό επεισόδιο.

Κατά τη θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων, ο χρόνος είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές.

«Η γρήγορη αντίδραση όταν κάποιος βιώνει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, καλώντας τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και φτάνοντας στο νοσοκομείο εγκαίρως, μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επιβίωση και τη μείωση της αναπηρίας», λέει ο Dr. Itrat.

Τα συμπτώματα ενός μικρού και ενός σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου δεν διαφέρουν πολύ, αλλά ο Dr. Itrat επισημαίνει ότι τα συμπτώματα ενός μικροαγγειακό επεισόδιο υποχωρούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Και στις δύο περιπτώσεις, το να καλέσετε βοήθεια είναι ζωτικής σημασίας.

Ωστόσο, ο Dr. Itrat τονίζει ότι είναι εύκολο να αγνοήσουμε τα σημάδια ενός μίνι εγκεφαλικού ή παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου.

Το Νο1 σημάδι του μίνι εγκεφαλικού επεισοδίου που οι περισσότεροι αγνοούν

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα που αγνοούν οι άνθρωποι όταν περνούν ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο (μικροεγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο) είναι η ξαφνική ζαλάδα ή η δυσκολία στο περπάτημα.

«Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να αποτελούν ένδειξη εξελισσόμενου εγκεφαλικού επεισοδίου», λέει ο Dr. Itrat. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν την αίσθηση ότι ο ασθενής ή ο χώρος γύρω του περιστρέφεται. «Μπορεί επίσης να συνοδεύεται από ναυτία, έμετο και δυσκολία στο περπάτημα», προσθέτει ο Dr. Itrat.

Επειδή τα συμπτώματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία, γιατί οι άνθρωποι τα αγνοούν; «Η ζαλάδα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που μπορεί να έχει πολλά άλλα αίτια εκτός από το εγκεφαλικό επεισόδιο», εξηγεί ο Dr. Itrat. «Οι άνθρωποι συχνά αποδίδουν τη ζαλάδα σε ίλιγγο που σχετίζεται με δυσλειτουργία του έσω ωτός και δεν αναλαμβάνουν άμεσα δράση. Η ξαφνική ζαλάδα, ειδικά σε άτομα με παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και να αξιολογείται άμεσα».

Υπάρχει λόγος που νιώθετε ζαλάδα όταν έχετε ένα μίνι ή οξύ εγκεφαλικό επεισόδιο, και αυτό έχει να κάνει με το τι συμβαίνει μέσα στο σώμα σας. «Η οξεία ζαλάδα ή η αστάθεια, που ονομάζεται ‘αταξία’, σε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ή μικροεγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται λόγω της διακοπής της ροής του αίματος στη βάση του εγκεφάλου, η οποία περιέχει δομές ζωτικής σημασίας για την ισορροπία και τον συντονισμό του σώματος», εξηγεί ο Dr. Itrat.

Αυτός ο συντονισμός περιλαμβάνει συνδέσεις από τον έσω ακουστικό πόρο και ένα τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται παρεγκεφαλίδα, η οποία ελέγχει την ισορροπία που απαιτείται για το περπάτημα και την ορθοστασία.

«Εάν δεν αντιμετωπιστεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη σε κοντινά τμήματα του εγκεφάλου που είναι κρίσιμα για ζωτικές λειτουργίες του σώματος, όπως η αναπνοή και η διατήρηση της συνείδησης», λέει ο Dr. Itrat.

Για να είμαστε σαφείς, η ζαλάδα δεν είναι σίγουρο σημάδι ενός μικροεγκεφαλικού επεισοδίου.

Σύμφωνα με έρευνα του 2018 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke, η ζαλάδα είναι η αιτία για 4,4 εκατομμύρια επισκέψεις στα επείγοντα ετησίως, ενώ το εγκεφαλικό επεισόδιο ευθύνεται για το 3% έως 5% αυτών των περιπτώσεων. Ωστόσο, η άμεση αναζήτηση βοήθειας είναι ζωτικής σημασίας για τον εντοπισμό της αιτίας της ξαφνικής αίσθησης ζαλάδας.

Άλλα σημάδια που μπορεί να υποδεικνύουν μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο Dr. Itrat τονίζει ότι ο ξαφνικός ίλιγγος αποτελεί ένα ενδεικτικό σημάδι για πιθανό παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (mini-stroke), ωστόσο δεν είναι το μοναδικό.

Σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν:

 • Απρόσμενη μονόπλευρη μυϊκή αδυναμία: Αδυναμία που εμφανίζεται ξαφνικά και επηρεάζει μόνο τη μία πλευρά του σώματος.
 • Δυσκολία στην ομιλία: Αδυναμία ομιλίας με σαφήνεια ή δυσκολία στην άρθρωση των λέξεων.
 • Διπλή όραση ή απώλεια όρασης στο ένα μάτι: Ξαφνική διπλή όραση ή απώλεια όρασης που περιορίζεται μόνο στο ένα μάτι.

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να αποτελούν ενδείξεις σοβαρού εγκεφαλικού επεισοδίου. Παράλληλα, μπορεί να σχετίζονται και με άλλες παθήσεις ή προβλήματα υγείας, όπως οι ημικρανίες.

Ωστόσο, ο Dr. Itrat επισημαίνει ένα βασικό χαρακτηριστικό που βοηθά τους γιατρούς να διαγνώσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Τα συμπτώματα του παροδικού ισχαιμικού επεισοδίου ή του εγκεφαλικού επεισοδίου συνήθως επηρεάζουν τη μία πλευρά του σώματος», εξηγεί ο ειδικός. «Αυτό το χαρακτηριστικό τα διαφοροποιεί από άλλες διαταραχές, όπως οι ημικρανίες ή η νευροπάθεια, όπου τα άτομα μπορεί να εμφανίσουν πιο γενικευμένα συμπτώματα, όπως μυρμήγκιασμα και στις δύο πλευρές του σώματος».

Τι να κάνετε αν νομίζετε ότι παθαίνετε μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο

Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή κάποιος γνωστός σας ενδέχεται να περνάει ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο, είναι κρίσιμο να ζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Γιατί να καλέσετε ασθενοφόρο;

Ακόμα κι αν τα συμπτώματα εξαφανιστούν γρήγορα, δεν σημαίνει ότι το παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο δεν είναι σοβαρό. Ο Dr. Itrat τονίζει: «Επειδή δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα συμπτώματα θα υποχωρήσουν πλήρως, καλό είναι να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα καλώντας το ΕΚΑΒ για να μεταφερθείτε στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών».

Μπορείτε να αναρρώσετε από ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο;

Εξ’ ορισμού ναι. Ο Dr. Itrat εξηγεί: «Ένα μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο αναφέρεται σε ένα περιστατικό που περιορίζεται αυτόματα και ως εκ τούτου, δεν αναμένεται να έχουν οι πάσχοντες κάποια μόνιμη αναπηρία».

Χρόνος Αποκατάστασης

Ο χρόνος που απαιτείται για την υποχώρηση των επεισοδίων μπορεί να διαφοροποιηθεί. «Αυτά τα επεισόδια διαρκούν από μερικά λεπτά έως μερικές ώρες», αναφέρει ο Dr. Itrat. «Εάν κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου για περισσότερες από 24 ώρες, δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι έχει μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο».

Παράγοντες κινδύνου για μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο

Οι παράγοντες κινδύνου για μίνι εγκεφαλικό επεισόδιο δεν διαφέρουν από εκείνους για τα σοβαρότερα εγκεφαλικά επεισόδια. Σύμφωνα με τον Dr. Itrat μπορούν να τροποποιηθούν και περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Κάπνισμα
 • Παχυσαρκία
 • Αυξημένη χοληστερόλη
 • Άτυπος καρδιακός ρυθμός, όπως κολπική μαρμαρυγή
 • Αποφρακτική υπνική άπνοια
 • Κατανάλωση αλκοόλ
 • Σαхарώδης διαβήτης

Ο Dr. Itrat επισημαίνει πως τον κίνδυνο εγκεφαλικού αυξάνουν:

 • κάποιο προϋπάρχον καρδιακό νόσημα,
 • οι διαταραχές πήξης του αίματος και
 • το οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων,

«Παρατηρούμε μια ανησυχητική τάση αύξησης των ποσοστών εγκεφαλικών επεισοδίων σε νεότερους ανθρώπους, και ο έγκαιρος έλεγχος για παράγοντες κινδύνου που μπορούν να προληφθούν είναι ζωτικής σημασίας».

Συμβουλή:

Συζητήστε τις ανησυχίες και τους παράγοντες κινδύνου με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας κάνει εξετάσεις αίματος και να σας παραπέμψει σε ειδικούς εάν χρειαστεί.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ