Το Νο1 πράγμα που κάνουν οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι – «Πρέπει να είναι αδιαπραγμάτευτο κομμάτι της ρουτίνας σας»

Ο δρόμος προς την επιτυχία δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Έχει πολλά εμπόδια και απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Τουλάχιστον αυτό μας λένε συχνά. Εκατομμυριούχοι και Ολυμπιονίκες τονίζουν τη σημασία της σκληρής δουλειάς στο πλαίσιο του ανταγωνισμού, με στόχο να ξεπεράσετε τον εαυτό σας.

Ενώ αυτό μπορεί να ισχύει εν μέρει, η υπερπροσπάθεια δεν είναι αυτό που διαφοροποιεί τους επιτυχημένους ανθρώπους από τους υπόλοιπους, σύμφωνα με την Sarah Sarkis, ψυχολόγο και Διευθύντρια Αθλητικής Ψυχολογίας στην Exos.

Η Exos είναι μια εταιρεία συμβούλων επιδόσεων όπου η Sarkis και η ομάδα της, που αποτελείται από διατροφολόγους, φυσιοθεραπευτές και άλλους ειδικούς υγείας, διδάσκουν σε παίκτες του NFL, στελέχη κορυφαίων εταιρειών του Fortune 100 και άλλους επαγγελματίες πώς να αποδίδουν στο έπακρο σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης.

«Είναι λάθος να συνδέουμε την επιτυχία με το να έχουμε συνεχώς το πόδι μας πατημένο στο γκάζι, και νιώθουμε τύψεις όταν δεν το κάνουμε», εξηγεί η Sarkis. «Νομίζουμε ότι είμαστε τεμπέληδες, αδιάφοροι ή χωρίς πειθαρχία, ενώ τίποτα από αυτά δεν ισχύει».

Η Νο1 συνήθεια των πιο επιτυχημένων ανθρώπων

Η ξεκούραση είναι συχνά το “τελευταίο πράγμα που σκεφτόμαστε” όταν νιώθουμε κατακλυσμένοι, αγχωμένοι ή απλά πολύ απασχολημένοι, προσθέτει. Ωστόσο, εκείνοι που δίνουν προτεραιότητα στην ξεκούραση είναι αυτοί που βρίσκονται «στην κορυφή» και είναι «οι πιο ευτυχισμένοι».

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η εργασία χωρίς διακοπές:

  • μειώνει την παραγωγικότητα,
  • περιορίζει τη δημιουργικότητα και
  • μπορεί να επιδεινώσει το άγχος.

Συμβουλές για μέγιστη απόδοση

Δεν χρειάζεται να ανακαλέσετε πλήρως το πρόγραμμά σας για να ενσωματώσετε την ξεκούραση στην καθημερινότητά σας. Η ειδικός αποκατάστασης Jessica Sarkis ενθαρρύνει τους πελάτες της να ξεκινήσουν με έναν “ενεργειακό απολογισμό”:

  • Πώς και πού ξοδεύετε το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και της προσοχής σας;
  • Ποιες δραστηριότητες σας αποσυντονίζουν και ποιες σας γεμίζουν ενέργεια;

«Έχετε πιστώσεις και χρεώσεις: κάθε φορά που κάνετε κάτι που ωφελεί τη σωματική ή την ψυχική σας υγεία, όπως ύπνος ή άσκηση, λαμβάνετε πίστωση, ενώ δραστηριότητες που σας αποδυναμώνουν, όπως οι πολλές ώρες εργασίας ή η παράλειψη γευμάτων, είναι χρεώσεις», εξηγεί η Sarkis. «Αν αναλογιστείτε τις πιστώσεις και τις χρεώσεις στην καθημερινή σας ρουτίνα για μια εβδομάδα, θα μπορέσετε να εντοπίσετε τομείς βελτίωσης».

Εν τέλει, είναι χρήσιμο να βλέπετε την ξεκούραση ως «ένα παιχνίδι για το πόσο καλά αναπληρώνετε το σύστημα ενέργειάς σας», προσθέτει.

Εξετάστε θεραπευτικές δραστηριότητες όπως:

  • διαλογισμός,
  • γιόγκα,
  • γραφή ημερολογίου ή
  • περπάτημα στην εξοχή και
  • προγραμματίστε τις στο ημερολόγιό σας, όπως θα κάνατε με ένα ραντεβού στον γιατρό ή μια συνάντηση με τον προϊστάμενό σας.

Ό,τι κι αν χρειαστεί να κάνετε για να είστε συνεπείς στο να παίρνετε ένα διάλειμμα, αξίζει τον κόπο. Εκείνοι που δεσμεύονται σε μια τακτική πρακτική αποκατάστασης τελικά αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οφέλη, λέει η Sarkis: «Πρέπει να είναι ένα αδιαπραγμάτευτο, σταθερό κομμάτι της ρουτίνας σας».

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ