Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ αν έχετε δύσκολο ύπνο, σύμφωνα με ειδικούς

Η αϋπνία ταλαιπωρεί πολλούς ανθρώπους και η αναζήτηση λύσεων μπορεί να γίνει αγχωτική. Έχετε δοκιμάσει τα πάντα, από μελατονίνη μέχρι αποφυγή οθονών πριν τον ύπνο; Σύμφωνα με ειδικούς ύπνου, υπάρχει μια κοινή συνήθεια που διαταράσσει τον ύπνο σας χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Ειδικοί ύπνου αποκαλύπτουν πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και τι να αποφεύγετε αν έχετε δύσκολο ύπνο.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για να αποκοιμηθούμε

Ενώ κάποιοι κοιμούνται σχεδόν αμέσως, άλλοι ξαπλώνουν και παλεύουν για ώρες στο κρεβάτι μέχρι να κοιμηθούν. Τι θεωρείται φυσιολογικό;

Η Dr. Chelsie Rohrscheib, επικεφαλής επιστήμονας ύπνου και νευροεπιστήμονας στην Wesper, αναφέρει ότι ιδανικά, θα πρέπει να χρειαστούν από 5 και 15 λεπτά για να αποκοιμηθούμε. «Εάν σας παίρνει σταθερά περισσότερα από 30 λεπτά για να αποκοιμηθείτε τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα, αυτό είναι σημάδι ότι υποφέρετε από ανερχόμενη αϋπνία» λέει η ειδικός.

Ο Dr. Mark S. Aloia, επικεφαλής Ύπνου και Συμπεριφορικών Επιστημών στην Sleep Number και Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής στο Εθνικό Εβραϊκό Κέντρο Υγείας στο Ντένβερ, αναφέρει ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να χρειάζεται κάποιος περισσότερο από 30 λεπτά για να αποκοιμηθεί.

«Ένα μέρος του προβλήματος για ορισμένους ανθρώπους είναι ότι ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους χωρίς να σκοπεύουν να κοιμηθούν. Διαβάζουν, βλέπουν τηλεόραση ή εργάζονται στο κρεβάτι τους. Αυτό δεν είναι πρόβλημα εάν δεν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, αλλά αν αντιμετωπίζετε προβλήματα ύπνου, τότε αυτό στέλνει στο σώμα σας ανάμεικτα σήματα σχετικά με το τι να κάνει όταν ξαπλώνετε», λέει ο ειδικός.

Η Dr. Rohrscheib αναφέρει ότι ένας άλλος κοινός λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν είναι επειδή ασχολούνται με αγχωτικές ή διεγερτικές δραστηριότητες μέσα σε 2 ώρες πριν από τον ύπνο. Αναφέρει ότι αυτό περιλαμβάνει την εργασία, τις δουλειές του σπιτιού και την παρακολούθηση τηλεοπτικών εκπομπών που είναι πολύ διεγερτικές.

Σημειώνει επίσης ότι είναι σημαντικό να αποφεύγετε το έντονο φως την ώρα πριν τον ύπνο και να λαμβάνετε άφθονο φυσικό ηλιακό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. «Αυτό βοηθά στη διατήρηση ενός καλά ρυθμισμένου κιρκαδικού ρυθμού, καθώς ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τον φωτισμό για να γνωρίζει πότε πρέπει να είμαστε ξύπνιοι και κοιμισμένοι», λέει ο ειδικός.

Το μόνο πράγμα που δεν πρέπει να κάνετε ποτέ αν δυσκολεύστε να κοιμηθείτε

Προσπαθείτε να βελτιώσετε τον ύπνο σας αλλά δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε; Ακόμα κι αν ακολουθείτε συμβουλές για έναν ποιοτικό ύπνο, υπάρχει μια συνήθεια που μπορεί να σας δυσκολέψει, σύμφωνα με τους ειδικούς ύπνου: το ασταθές πρόγραμμα ύπνου.

Για παράδειγμα, ίσως τις καθημερινές να πέφτετε για ύπνο στις 10:30 μ.μ. και να ξυπνάτε στις 7:00 π.μ., ενώ τα Σαββατοκύριακα να μένετε ξύπνιοι μέχρι τα μεσάνυχτα και να κοιμάστε μέχρι τις 10:00 π.μ. Αυτές οι ασυνέπειες, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο σας.

Η Dr. Rohrscheib τονίζει: «Είναι σημαντικό να αποφεύγετε το ασταθές πρόγραμμα ύπνου, καθώς διαταράσσει σημαντικά τον κιρκαδικό ρυθμό σας, το εσωτερικό 24ωρο βιολογικό ρολόι του εγκεφάλου σας. Όταν δεν διατηρείτε σταθερό πρόγραμμα, δυσκολεύεται ο εγκέφαλός σας να προβλέψει πότε πρέπει να παράγει τις χημικές ουσίες που χρειάζονται για να αποκοιμηθείτε. Ακόμα και μια διαφορά 30 λεπτών μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τον ύπνο των ατόμων που είναι πιο ευαίσθητα στον ύπνο».

Ο Dr. Aloia συμφωνεί και επισημαίνει: «Εάν το πρόγραμμα ύπνου σας διαφέρει πολύ από μέρα σε μέρα, ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε να το σταθεροποιήσετε με όσο το δυνατόν πιο σταθερές ώρες ύπνου και αφύπνισης. Η συνέπεια παίζει πολύ σημαντικό ρόλο».

Εάν έχετε προσπαθήσει να κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης ενός σταθερού προγράμματος ύπνου, και εξακολουθείτε να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, και οι Dr. Rohrscheib και Dr. Aloia συνιστούν να επισκεφθείτε έναν ειδικό γιατρού ύπνου. Η αϋπνία μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενα ιατρικά προβλήματα. «Η αϋπνία μπορεί να είναι χρόνια και να σχετίζεται με κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας. Η υπνική άπνοια συναντάται στο 26% του πληθυσμού και μπορεί να μιμηθεί την αϋπνία», προσθέτει η Dr. Rohrscheib.

Το ότι δεν μπορείτε να κοιμηθείτε όσο γρήγορα θα θέλατε μπορεί να είναι απογοητευτικό, αλλά ένας ειδικός ύπνου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε λύσεις που ταιριάζουν σε εσάς. «Όταν έχετε προβλήματα ύπνου, είναι σημαντικό να ζητήσετε βοήθεια το συντομότερο δυνατό, επειδή ο κακός ύπνος με την πάροδο του χρόνου μπορεί να εξελιχθεί σε συνήθεια που είναι πολύ δύσκολο να βελτιωθεί. Όσο περισσότερο καιρό κοιμάστε άσχημα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σπάσετε τον κύκλο», λέει η Dr. Rohrscheib. Ζητήστε βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Ο βαθύς ύπνος είναι εφικτός.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ