Θεσσαλονίκη: Νέα αναβολή στη δίκη για την ομοφοβική επίθεση σε τρανς στην Αριστοτέλους

Αναβλήθηκε εκ νέου η δίκη για την ομοφοβική επίθεση εναντίον δύο μελών της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, το βράδυ της 9ης Μαρτίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη.  Συγκεκριμένα, το  Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ανέβαλε την εκδίκαση της υπόθεσης για τις 31 Οκτωβρίου, λόγω κωλύματος συνηγόρου υπεράσπισης ενός εκ των 9 κατηγορούμενων.

Σε βάρος των εν λόγω κατηγορουμένων είχε ασκήσει ποινική δίωξη η εισαγγελέας για εξύβριση, κατά συρροή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, ενώ δύο εξ αυτών κατηγορούνται επιπλέον για απόπειρα απλής σωματικής βλάβης, κατά συρροή.

Να υπογραμμισθεί πως  είχαν αφεθεί ελεύθεροι μετά την πρώτη αναβολή που χορηγήθηκε, καθώς έλειπαν μάρτυρες.

Θεσσαλονίκη: «Νιώθω συνέχεια να με ακολουθούν άτομα», είπε συντετριμμένο το θύμα

Στο δικαστήριο βρέθηκε σήμερα Παρασκευή (22/3) ένα από τα δύο θύματα (αμφότερα είναι ηλικίας 21 ετών και παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες προς υποστήριξη της κατηγορίας). Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της διαδικασίας ανέφερε ότι «κάποια από αυτά τα άτομα εκείνη τη μέρα πέταξαν αντικείμενα, κάποια άλλα με έβρισαν», ενώ τόνισε ότι ο αριθμός αυτών που συνελήφθησαν είναι μικρότερος σε σχέση με αυτούς που του επιτέθηκαν.

Περαιτέρω, επισήμανε ότι δεν φοβάται μεν, από την άλλη όμως ανέφερε πως «τις τελευταίες μέρες νιώθω να με ακολουθούν άτομα συνέχεια και φοβάμαι για τη σωματική μου ακεραιότητα, είτε από το διαδίκτυο είτε σε δημόσιο χώρο». Αποκάλυψε δε, ότι έχει δεχθεί και κατά το παρελθόν ανάλογες επιθέσεις και πρόσθεσε ότι αυτό που του δίνει ελπίδα είναι η αλληλεγγύη που εισέπραξε μετά το περιστατικό.

Για το ίδιο επεισόδιο σχηματίστηκε και δεύτερη δικογραφία με κατηγορούμενους 12 ανήλικους που διώκονται για εξύβριση κατά συρροή (με τον αντιρατσιστικό νόμο) και παραπέμφθηκαν να δικαστούν ενώπιον Δικαστηρίου Ανηλίκων (με κλήση που θα λάβουν). Επιπλέον, με εισαγγελική παραγγελία σχηματίζονται δικογραφίες τόσο κατά αγνώστων για το αδίκημα της απειλής όσο και κατά των γονιών των ανηλίκων, καθώς εξετάζεται εάν υπάρχουν ευθύνες εναντίον τους για παραμέληση εποπτείας.

Αναβλήθηκε και η δεύτερη δίκη στη Θεσσαλονίκη

Στο μεταξύ, στο πινάκιο του ίδιου δικαστηρίου είχε προσδιοριστεί να διεξαχθεί και η δεύτερη ομοφοβική επίθεση που καταγγέλθηκε δύο μέρες μετά το επεισόδιο στην πλατεία Αριστοτέλους, με θύμα το ένα από τα δύο παραπάνω άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και δράστη αυτή τη φορά έναν 32χρονο (διώκεται για εξύβριση και απειλή, με ρατσιστικά χαρακτηριστικά). Και αυτή η δίκη αναβλήθηκε για την ίδια μέρα (31/10) λόγω κωλύματος του συνηγόρου του.

«Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου τη ζωή»

Αποφασισμένα να φτάσουν στα άκρα για να τιμωρηθούν τέτοιου είδους συμπεριφορές δηλώνουν τα δύο τρανς άτομα, θύματα της επίθεσης.

«Δεν θα μείνετε ατιμώρητοι, θα μάθετε τι σημαίνει σεβασμός, θα μάθετε να εσωτερικεύετε όλο αυτό τον θυμό με τους εαυτούς σας και όχι να εκφράζεστε επιθετικά σε άλλα άτομα», ανέφερε χαρακτηριστικά ένα εκ των θυμάτων της σοκαριστικής ομοφοβικής επίθεσης σε ανάρτησή του στα social media, αποκαλύπτοντας πως δεν είναι η πρώτη επίθεση που δέχεται, ποτέ ξανά όμως σε τέτοιο βαθμό.

«Αλλά θα σας πω ότι δεν θα το βάλω κάτω, θα φτάσω στα άκρα να τιμωρηθούν και να παραδειγματιστούν τέτοιου είδους συμπεριφορές! Άμα χρειαστεί θα πληρώσω και με την ίδια μου τη ζωή!

Για όλα τα 20 χρόνια που ζω και παλεύω θα τα χαρίσω προς όλα τα άτομα που έχουν χαθεί άδικα.

Μπορεί να νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να επιτίθεστε σε μειονότητες, αλλά στην πραγματικότητα δεν έχετε καμία ελευθερία, όχι κοινωνική αλλά προσωπική, και για αυτό σας λυπάμαι πραγματικά, που δεν έχετε εκφραστεί ούτε μια φορά στη ζωή σας αληθινά, που δεν θα καταφέρετε ποτέ να μάθετε τι σημαίνει αλληλεγγύη», έγραψε επίσης στην ανάρτησή του λίγες ώρες μετά την επίθεση που δέχθηκε.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ