Οι συνήθειες ύπνου που αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής έως και 5 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη

Γνωρίζατε ότι οι σωστές συνήθειες ύπνου μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής; Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε από το American College of Cardiology, η τήρηση μιας υγιεινής ρουτίνας ύπνου μπορεί να προσθέσει έως και 2,5 χρόνια στη ζωή μιας γυναίκας και 4,7 χρόνια στη ζωή ενός άνδρα.

Ήρθε η ώρα να φορέσετε τις πιο άνετες πιτζάμες σας, να τρυπώσετε κάτω από τα σκεπάσματα και να αρχίσετε να εφαρμόζετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες ύπνου το συντομότερο δυνατό.

Η έρευνα για τον ύπνο και την μακροζωία

Μια μελέτη αποκαλύπτει τη σημαντική σύνδεση μεταξύ ποιοτικού ύπνου και μακροζωίας. Η συγκεκριμένη έρευνα εξέτασε δεδομένα από πάνω από 172.000 άνδρες και γυναίκες που συμμετείχαν στην Εθνική Έρευνα Συνεντεύξεων Υγείας των ΗΠΑ από το 2013 έως το 2018. Το 54% των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες.

Οι 5 παράγοντες του ποιοτικού ύπνου

Οι ερευνητές παρατήρησαν και αξιολόγησαν πέντε βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην ποιότητα του ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των:

  • Η ιδανική διάρκεια ύπνου που είναι 7-8 ώρες κάθε βράδυ
  • Η δυσκολία να αποκοιμηθείτε το πολύ για 2 νύχτες την εβδομάδα
  • Η δυσκολία παραμονής σε κατάσταση ύπνου το πολύ για 2 νύχτες την εβδομάδα
  • Ο ύπνος χωρίς τη χρήση φαρμάκων
  • Το ξύπνημα με αίσθηση ξεκούρασης μετά τον ύπνο για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα

Κάθε παράγοντας βαθμολογήθηκε με ένα σύστημα βαθμών που υποδεικνύει την καλύτερη ποιότητα ύπνου, με μηδέν ή ένα βαθμό για κάθε παράγοντα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας

Οι συμμετέχοντες που βίωσαν και τις πέντε παραπάνω καταστάσεις που σχετίζονται με τον ποιοτικό ύπνο (συνολική βαθμολογία 5) έδειξαν σημαντικά υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες αυτής της κατηγορίας ζούσαν κατά μέσο όρο 4,7 χρόνια περισσότερο, ενώ οι γυναίκες 2,4 χρόνια περισσότερο σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν μόνο μηδέν ή ένα από τα “θετικά στοιχεία” του καλού ύπνου.

Οι συνήθειες ύπνου που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο

Ο καλός ύπνος δεν σας κάνει μόνο να νιώθετε πιο ξεκούραστοι και γεμάτοι ενέργεια την επόμενη μέρα, αλλά συμβάλλει και στην συνολική σας υγεία και μακροζωία. Σύμφωνα με μια μελέτη, ο επαρκής ύπνος, που διαρκεί 7-8 ώρες κάθε βράδυ, είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία.

Ο ύπνος αποτελεί το «κλειδί» για την διαδικασία αποκατάστασης του σώματός σας. Επιπλέον, σας βοηθά να ανταποκριθείτε με επιτυχία στις καθημερινές σας δραστηριότητες, εξηγεί το Ίδρυμα Ύπνου (Sleep Foundation).

Δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου που οδηγούν σε κακή ποιότητα ύπνου. Παραδόξως, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί δηλώνουν ότι νιώθουν κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, 3 έως 7 ημέρες την εβδομάδα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Ύπνου. Επιπλέον, περίπου το 35% των ενηλίκων στις Η.ΠΑ. αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο κοιμούνται λιγότερο από 7 ώρες κάθε νύχτα.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας για έναν ποιοτικό ύπνο είναι η σταθερότητα. Το να σηκώνεστε πολλές φορές τη νύχτα ή να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, μειώνει τα οφέλη του ποιοτικού ύπνου. Η μελέτη αποκαλύπτει ότι αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει περισσότερες από 2 φορές την εβδομάδα. Δυστυχώς, ο ακατάστατος ύπνος μπορεί να αποτελεί πρόκληση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Υπνικής Άπνοιας (American Sleep Apnea Association), τα προβλήματα ύπνου επηρεάζουν περίπου 50 έως 70 εκατομμύρια Αμερικανούς, με την αϋπνία να αποτελεί μια από τις πιο συχνές διαταραχές ύπνου.

Επιπλέον, για τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα, είναι σημαντικό να νιώθετε πραγματικά ξεκούραστοι όταν ξυπνάτε. Τέλος, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε φάρμακα ύπνου για να κοιμηθείτε καλά.

Σε γενικές γραμμές, οι έρευνες δείχνουν ότι οι καλές συνήθειες ύπνου μπορούν να σας χαρίσουν περισσότερα χρόνια ζωής.

«Εάν οι άνθρωποι έχουν όλες αυτές τις ιδανικές συνήθειες ύπνου, είναι πιο πιθανό να ζήσουν περισσότερο. Εάν μπορέσουμε να βελτιώσουμε συνολικά τον ύπνο, και ο εντοπισμός των διαταραχών ύπνου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, ίσως μπορέσουμε να αποτρέψουμε κάποιο ποσοστό πρόωρων θανάτων», δήλωσε ο Dr. Frank Qian, συν-συγγραφέας της μελέτης, κλινικός συνεργάτης στην ιατρική σχολή του Harvard και ειδικευόμενος γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Beth Israel Deaconess Medical Center στη Βοστώνη.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ