Λίμνη Κάρλα: Επτά μήνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel” τα νερά δεν έχουν υποχωρήσει – Δείτε εικόνες

Επτά ολόκληρους μήνες μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας “Daniel”, που σάρωσε στο πέρασμά της ολόκληρη τη Θεσσαλία προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές, τα χωράφια της γύρω περιοχής εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το νερό, αφού η στάθμη της λίμνης Κάρλα δεν έχει επανέλθει ακόμη στα φυσιολογικά της επίπεδα.

Οι συνεχείς πλημμύρες στην περιοχή κατά τη δεκαετία του 1960 και οι καταστροφές στις αγροτικές καλλιέργειες οδήγησαν στην αποξήρανση της Λίμνη Κάρλα το 1962.

Η αποξήρανση της Λίμνης Κάρλα άρχισε στο τέλος Αυγούστου του 1962 και ήταν από τα σημαντικότερα έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας. Ο βασικός λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η αποξήρανση τότε ήταν η ανάγκη εξασφάλισης περισσότερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην περιοχή.

Αποδόθηκαν τότε περίπου 80.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης στους αγρότες της Θεσσαλίας, σε μία εποχή που η ελληνική γεωργία πραγματοποιούσε τα πρώτα βήματά της προς την εκβιομηχάνιση. Το 2010, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας ταμιευτήρας μεγέθους μικρότερου της αρχικής έκτασης της Κάρλας και να γεμίσει νερό έτσι ώστε να γίνει επανασύσταση της λίμνης. Σήμερα μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel» η εικόνα θυμίζει πλέον την αρχική έκταση της λίμνης, καθώς πάνω από 180.000 στρέμματα έχουν πλημμυρίσει.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΧΗΡΑΣ

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ