Η Νο1 χειρότερη συνήθεια για τον πόνο στα κόκκαλα, σύμφωνα με ρευματολόγο

Η αρθρίτιδα είναι μια εξαιρετικά συχνή και αρκετά επώδυνη πάθηση. Σύμφωνα με τον οργανισμό Arthritis Foundation, αποτελεί την κύρια αιτία αναπηρίας στις ΗΠΑ. Γιατροί τονίζουν ότι η αποφυγή συγκεκριμένων συνηθειών μπορεί να ωφελήσει τις αρθρώσεις σας.

Ενώ υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές μέθοδοι, είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε οτιδήποτε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας σας ή να προκαλέσει αυξημένο πόνο στις αρθρώσεις.

Ακολουθούν όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χειρότερη συνήθεια που επιδεινώνει τον πόνο στα κόκκαλα καθώς και άλλες συνήθειες που πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με αρθρίτιδα.

Η Νο1 χειρότερη συνήθεια για τον πόνο στα κόκκαλα

Η καθιστική ζωή, εκτός από το ότι συνδέεται με πολλά άλλα προβλήματα υγείας, μπορεί να επιδεινώσει σημαντικά τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η Dr. Elaine Husni, MD, MPH, ρευματολόγος του Ιδρύματος Αρθρίτιδας και αντιπρόεδρος του Τμήματος Ρευματικών και Ανοσολογικών Νοσημάτων της Cleveland Clinic, τονίζει: «Μια από τις μεγαλύτερες παρανοήσεις που συναντάμε ως ρευματολόγοι είναι η πεποίθηση ότι η άσκηση επιδεινώνει την αρθρίτιδα. Πρόκειται για έναν κοινό μύθο που θέλουμε να διαλύσουμε, καθώς η τακτική άσκηση μπορει πραγματικά να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας».

Η Dr. Husni υπογραμμίζει τα οφέλη της άσκησης για άτομα με αρθρίτιδα και πόνο στις αρθρώσεις, πάντα προσαρμοσμένη στις δυνατότητες και τη φυσική κατάσταση του κάθε ατόμου.

«Θέλουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι η άσκηση είναι ευεργετική για την αρθρίτιδα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να γυμναζόμαστε σε επίπεδα κατάλληλα για εμάς. Εάν η φυσική σας κατάσταση δεν είναι ιδανική, ίσως να ξεκινήσετε με ασκήσεις στο νερό και σταδιακά να προχωρήσετε σε ασκήσεις εδάφους. Εάν είστε αθλητής υψηλού επιπέδου, ίσως χρειαστεί να συνεργαστείτε με έναν προπονητή για να βεβαιωθείτε ότι δεν καταπονείτε υπερβολικά τον εαυτό σας».

Άλλες κακές συνήθειες για άτομα με αρθρίτιδα: Πώς να τις αποφύγετε

Η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής είναι σημαντικό κομμάτι της διαχείρισης της αρθρίτιδας. Ας δούμε κάποιες συνήθειες που καλό θα ήταν να αποφεύγετε για να διατηρήσετε την ευλυγισία σας και να μειώσετε τον πόνο στις αρθρώσεις.

  • Ανθυγιεινή Διατροφή
  • Άβολα παπούτσια
  • Βαριές τσάντες και σακίδια

Ανθυγιεινή διατροφή

Όπως η διατροφή και η άσκηση πάνε μαζί, έτσι και η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών επιδεινώνει τον πόνο στις αρθρώσεις.

Η Dr. Kathryn Dao, Ρευματολόγος στο UT Southwestern Medical Center, εξηγεί: «Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, επεξεργασμένη ζάχαρη και λιπαρά συνδέονται με αύξηση βάρους, καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη. Το αυξημένο βάρος επιβαρύνει τις αρθρώσεις. Για άτομα με αρθρίτιδα και περίσσεια βάρους, η απώλεια του 10% του σωματικού βάρους μπορεί να μειώσει την πίεση στις αρθρώσεις που σηκώνουν το σωματικό βάρος κατά 40-50%».

Η Dr. Dao επισημαίνει ότι οι γιατροί συχνά προτείνουν τη μεσογειακή διατροφή για άτομα με αρθρίτιδα, η οποία δίνει έμφαση στα υγιεινά έλαια, τα φυτικά τρόφιμα και περιορίζει το κόκκινο κρέας.

«Αυτή η διατροφή συμβάλλει επίσης στη μείωση του βάρους, των καρδιακών παθήσεων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Επιπλέον, ορισμένοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να επιδεινωθούν με κακή διατροφή. Για παράδειγμα, οι κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας συνδέονται με την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, οστρακοειδών και αλκοόλ».

Άβολα παπούτσια

Εάν έχετε αρθρίτιδα ή πόνους στα κόκκαλα, δώστε προσοχή στα παπούτσια σας. «Τα στενά ή πολύ φαρδιά παπούτσια και τα ψηλά τακούνια μπορεί να επηρεάσουν τον τρόπο που περπατάτε και να μετατοπίσουν το κέντρο βάρους, επιδεινώνοντας τον πόνο στις αρθρώσεις», λέει η Dr. Dao.

«Η δυσφορία στα πόδια μπορεί να μεταφραστεί σε πόνο στα γόνατα, τους γοφούς και τη μέση. Τα καλύτερα παπούτσια για την αρθρίτιδα είναι εκείνα που παρέχουν σταθερότητα, καλή υποστήριξη της καμάρας και απορρόφηση κραδασμών».

Βαριές τσάντες και σακίδια: Εχθροί της μέσης και των αρθρώσεων

Το να κουβαλάτε συνεχώς βαριές τσάντες ή σακίδια μπορεί να επιβαρύνει την πλάτη σας, αλλά είναι επιπλέον επιβλαβές για τον πόνο στις αρθρώσεις, ειδικά για όσους πάσχουν από αρθρίτιδα.

Η Dr. Dao επισημαίνει: «Το κουβάλημα αντικειμένων με μεγάλο βάρος ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, ειδικά όταν το βάρος δεν είναι καλά κατανεμημένο. Οι μεγάλες τσάντες και τα σακίδια που κουβαλάμε στον ένα ώμο μπορούν να επηρεάσουν το βάδισμα και το κέντρο βάρους μας. Αυτή η άνιση κατανομή των δυνάμεων ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις αρθρώσεις, προκαλώντας τενοντίτιδα ισχίου, οστεοαρθρίτιδα γονάτων, πόνο στον αυχένα και στη μέση».

Μπορεί το “κρακ” των δαχτύλων να προκαλέσει αρθρίτιδα; 

Υπάρχει ένας μύθος που λέει ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την αρθρίτιδα.

Η Dr. Husni εξηγεί πως δεν υπάρχει απάντηση σε αυτό το ερώτημα επειδή δεν έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες μελέτες που να συγκρίνουν τα ποσοστά διάγνωσης αρθρίτιδας μεταξύ των ανθρώπων που έχουν αυτή τη συνήθεια και εκείνων που δεν το κάνουν.

Παρόλα αυτά, δεν συνιστούμε το “κρακ” των δαχτύλων για τους εξής λόγους:

  • Τέντωμα των αρθρώσεων πέραν του φυσιολογικού εύρους: Ο ήχος που παράγεται κατά το “κρακ” προέρχεται από την απότομη διάταση των αρθρώσεων πέραν του φυσιολογικού εύρους κίνησής τους.
  • Πιθανότητα βλάβης των αρθρώσεων: Η επαναλαμβανόμενη διάταση των αρθρώσεων με αυτόν τον τρόπο μπορεί να προκαλέσει δυσφορία και μικροτραυματισμούς με την πάροδο του χρόνου.

Εν ολίγοις, παρόλο που δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το “κρακ” των δαχτύλων προκαλεί άμεσα αρθρίτιδα, δεν είναι μια συνήθεια που συστήνεται από τους γιατρούς. Η επαναλαμβανόμενη αυτή κίνηση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία των αρθρώσεων σας μακροπρόθεσμα.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ