H No1 συνήθεια που πρέπει να κόψετε για καλύτερη μεταβολική υγεία, σύμφωνα με διατροφολόγους

Σταματήστε από σήμερα αυτή τη συνήθεια για να βελτιώσετε το μεταβολισμό σας. Μήπως το αγαπημένο σας παντελόνι δεν είναι πλέον τόσο άνετο όπως πριν και θεωρείτε ότι γι’ αυτό φταίει ο μεταβολισμός σας; Ο μεταβολισμός συχνά θεωρείται γρήγορος ή αργός και συνδέεται με τις διακυμάνσεις του βάρους μας. Ωστόσο, ο μεταβολισμός μας λειτουργεί συνεχώς και πολλές φορές δεν του δίνουμε την αξία που του αρμόζει.

«Ο μεταβολισμός αναφέρεται σε μια σειρά αντιδράσεων που συμβαίνουν συνεχώς στο σώμα για να αξιοποιήσει τα θρεπτικά συστατικά από τις τροφές, τα ροφήματα, τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής. Κάθε κύτταρο του σώματος εμπλέκεται στον μεταβολισμό με κάποιο τρόπο, ώστε να παράγει ενέργεια για τις καθημερινές σας δραστηριότητες», εξηγεί η Elizabeth Shaw, M.S., RDN, CPT, διατροφολόγος και συγγραφέας των βιβλίων μαγειρικής For Dummies Instant Pot και Air Fryer.

Σύμφωνα με το MedlinePlus ο μεταβολισμός μας τροφοδοτεί όλες τις βασικές διεργασίες του σώματός μας, όπως:

  • την αναπνοή,
  • την πέψη των τροφών και
  • την κυκλοφορία του αίματος σε όλο το σώμα μας.

Αν και δεν μπορούμε να ελέγξουμε απόλυτα το μεταβολισμό μας, υπάρχουν ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε για να επηρεάσουμε τη λειτουργία του και να υποστηρίξουμε την μεταβολική μας υγεία.

Υπάρχει μια συνήθεια που μπορείτε να σταματήσετε ξεκινώντας από σήμερα προκειμένου να βελτιώσετε την μεταβολική σας υγεία.

Ποια είναι η Νο1 συνήθεια που πρέπει να σταματήσετε για καλύτερη μεταβολική σας υγεία

Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει! Η νούμερο ένα συνήθεια που πρέπει να σταματήσετε δεν είναι άλλη από το να μην τρώτε αρκετά. Όταν δεν τρώτε αρκετά, δεν προσλαμβάνετε αρκετές θερμίδες για να υποστηρίξετε βασικές μεταβολικές λειτουργίες, όπως η αναπνοή ή η πέψη.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην τρώνε αρκετά λόγω:

  • δίαιτας χαμηλών θερμίδων,
  • περιοριστικής διατροφής,
  • υπερβολικής άσκησης ή
  • παραλείποντας γεύματα.

Είτε σκόπιμα είτε άθελά σας, η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε κακή μεταβολική υγεία.

Η Shaw εξηγεί: «Σκεφτείτε το σώμα σας σαν αυτοκίνητο. Όταν δεν βάζετε αρκετή βενζίνη στο αυτοκίνητό σας, σταματάει να λειτουργεί. Όπως το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί με άδειο ρεζερβουάρ, έτσι και το σώμα σας δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά». Και το να μην τρώτε αρκετά μπορεί να οδηγήσει σε πολλές συνέπειες για την υγεία σας.

Γιατί η υποφαγία είναι επικίνδυνη για τον μεταβολισμό σας

Έχετε πέσει ποτέ θύμα της γοητείας μιας δίαιτας-αστραπής, εξαιτίας των γρήγορων αποτελεσμάτων που υπόσχεται; Μετά από μερικές εβδομάδες αυστηρής δίαιτας, μπορεί να δείτε την ζυγαριά να κατεβαίνει, αλλά ίσως παρατηρήσατε επίσης ότι τα επίπεδα ενέργειάς σας έχουν πέσει κατακόρυφα.

Η Caroline Thomason, RD, CDCES, διατροφολόγος με έδρα την Ουάσινγκτον, εξηγεί: «Η υποφαγία, δηλαδή η κατανάλωση λιγότερων θερμίδων από όσες καίει ο μεταβολισμός σας καθημερινά, μπορεί να είναι επιβλαβής για τον μεταβολισμό σας, καθώς το σώμα σας θα προσαρμοστεί με την πάροδο του χρόνου για να χρησιμοποιεί λιγότερες θερμίδες. Αυτό μειώνει τον μεταβολισμό σας και σας θέτει σε κίνδυνο για συμπτώματα όπως:

  • χαμηλά επίπεδα ενέργειας,
  • κόπωση,
  • μειωμένη γνωστική λειτουργία,
  • μειωμένη δραστηριότητα και
  • χαμηλότερο μεταβολικό ρυθμό».

Εάν καταφέρετε να ακολουθήσετε μια δίαιτα για μερικές ακόμη εβδομάδες ή μήνες, ίσως παρατηρήσατε ότι τα αποτελέσματα σταμάτησαν να είναι τόσο εντυπωσιακά. Μαζί με τα αποτελέσματα, έχει επιβραδυνθεί και ο μεταβολισμός σας».

Με την πάροδο του χρόνου, η υποφαγία μπορεί να οδηγήσει σε:

  • διατροφικές ελλείψεις,
  • εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις,
  • υψηλότερα επίπεδα στρες και
  • αύξηση βάρους

Μια ανασκόπηση του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Nutrients διαπίστωσε ότι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Η ανεπαρκής πρόσληψη αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βιταμίνες και μέταλλα, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τον μεταβολισμό. Όπως αναφέρει το National Institutes of Health, η μη λήψη αρκετών θρεπτικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες λοιμώξεις και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2019 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Biological Rhythms, τα ακανόνιστα πρότυπα διατροφής, όπως το να τρώτε πρωινό τη μια μέρα και να το παραλείπετε την άλλη, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων όπως:

  • ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2,
  • οι καρδιαγγειακές παθήσεις και
  • η παχυσαρκία.

Επιπλέον, σύμφωνα με άρθρο του 2023 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Endocrinological Investigation, ο περιορισμός θερμίδων μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία επιβραδύνει τις φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού μας. Χωρίς να αναφέρουμε όλες τις άλλες αρνητικές συνέπειες του αυξημένου στρες, όπως:

  • το άγχος,
  • ο ανήσυχος ύπνος και
  • η αυξημένη πιθανότητα υπερκατανάλωσης λιγότερο θρεπτικών τροφών.

Διατροφή για βέλτιστο μεταβολισμό: 2 βασικά βήματα

Ο μεταβολισμός παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας μας. Ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές διατροφής, μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να λειτουργεί πιο αποδοτικά.

Σταθερές ώρες γευμάτων:

Ξέρουμε ότι υπάρχουν μέρες που νιώθετε τόσο πολυάσχολοι που δεν έχετε ούτε λεπτό να φάτε. Ωστόσο, όλοι αξίζουν χρόνο για να αναπληρώσουν ενέργεια. Το να μην τρώτε σε σταθερές ώρες και να έχετε ακανόνιστο πρόγραμμα διατροφής, όπως πρωινό στις 8 π.μ. τη μία μέρα, να το παραλείψετε την επόμενη και να τρώτε το πρώτο σας γεύμα αργά το απόγευμα την επόμενη, δεν κάνει καλό στον μεταβολισμό σας. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εσωτερικό σας ρολόι, επίσης γνωστό ως κιρκαδικό ρυθμό, ο οποίος επηρεάζει τη λειτουργία πολλών συστημάτων στο σώμα μας, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού μας.

Συμβουλή: Σκεφτείτε ποια ώρα σας βολεύει καλύτερα να τρώτε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό στις περισσότερες μέρες της εβδομάδας και κατοχυρώστε τουλάχιστον ένα παράθυρο 15 λεπτών γύρω από αυτές τις ώρες για να διατηρήσετε ένα πιο σταθερό πρόγραμμα διατροφής.

Πλήρες και ισορροπημένο πιάτο:

Σε κάθε γεύμα, φροντίστε να δημιουργείτε ένα ισορροπημένο πιάτο που περιλαμβάνει μια πηγή:

  • υδατανθράκων,
  • πρωτεϊνών και
  • φρούτων ή λαχανικών.

Αυτό θα σας βοηθήσει να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα μακροθρεπτικά και μικροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Η εξάλειψη σημαντικών ομάδων τροφίμων (όπως οι δίαιτες της μόδας) μπορεί να οδηγήσει σε ελλείψεις σε βιταμίνες ή μέταλλα, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν τη λειτουργία του μεταβολισμού σας.

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνες, η συμπερίληψη μιας πηγής πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα και σνακ υποστηρίζει τον υγιή μεταβολισμό και τα σταθερά επίπεδα ενέργειας, καθώς χρειάζεται περισσότερο χρόνο για το σώμα σας να το διασπάσει και να το αφομοιώσει.

Σύμφωνα με το Joslin Diabetes Center, το να έχετε μια πηγή υψηλής ποιότητας πρωτεΐνης και υδατανθράκων με πολλές ίνες, καθώς και φρούτα και λαχανικά στο πιάτο σας, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διατήρηση σταθερού του σακχάρου στο αίμα σας και στην πρόληψη αιχμών ή πτώσεων.

Η σημασία της επαρκούς πρόσληψης θερμίδων για την υγεία σας

Η επαρκής ημερήσια πρόσληψη θερμίδων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της υγείας σας συνολικά. Ας δούμε γιατί:

  • Περισσότερη ενέργεια: Καταναλώνοντας αρκετές θερμίδες κάθε μέρα, εξασφαλίζετε τον απαραίτητο ενεργειακό εφοδιασμό για να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.
  • Ικανοποίηση διατροφικών αναγκών: Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη θερμίδων συμβάλλει στην κάλυψη των αναγκών σας σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
  • Υγιής μεταβολισμός: Ο περιορισμός των θερμίδων ή η συχνή παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολικό σύνδρομο. Η επαρκής διατροφή υποστηρίζει έναν υγιή μεταβολισμό, βοηθώντας τον οργανισμό σας να αξιοποιεί αποτελεσματικά την ενέργεια.
  • Ενίσχυση ανοσοποιητικού: Η κατανάλωση αρκετών θερμίδων ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας σας πιο ανθεκτικούς σε ασθένειες.
  • Μείωση κινδύνων: Η επαρκής πρόσληψη θερμίδων μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων και αποφευκτών ασθενειών.
  • Ισορροπημένη διατροφή: Η σωστή πρόσληψη θερμίδων διασφαλίζει την κάλυψη των αναγκών σας σε μακροθρεπτικά και ιχνοστοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού

Η επαρκής σίτιση δεν είναι εχθρός της απώλειας βάρους. Αντιθέτως, συμβάλλει στην ενίσχυση του μεταβολισμού σας, στη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και στην αποφυγή ελλείψεων σε θρεπτικά συστατικά.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ