Φρίκη στον Κολωνό: «Μας εξοργίζει η εισαγγελική πρόταση γι’ αυτό το τέρας, τον Μίχο» – Ξεσπά η θεία της 12χρονης

Η θεία και κηδεμόνας της 12χρονης από τον Κολωνό μιλά στην «R». Οι θυελλώδεις αντιδράσεις για την προτεινόμενη απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας και η δικαστική απόφαση που αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Των Π. ΣΟΥΡΕΛΗ, Α. ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Σοκ στην οικογένεια της 12χρονης από τον Κολωνό προκάλεσε η πρόταση της εισαγγελέως, στην κεκλεισμένων των θυρών δίκη, να κηρυχθεί ο Ηλίας Μίχος ένοχος για άλλα αδικήματα, αλλά αθώος για τον βιασμό και τη μαστροπεία.

Η θεία της 12χρονης, η οποία είναι και κηδεμόνας της, αφού έχει αναλάβει την επιμέλειά της μετά την προφυλάκιση της μητέρας της, ξεσπά, μιλώντας αποκλειστικά στη Realnews. «Δεν έχω λόγια… Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι… Είναι απίστευτα αυτά τα πράγματα που συμβαίνουν. Με εξοργίζει η εισαγγελική πρόταση γι’ αυτό το τέρας. Πώς γίνεται να τον αθωώνει, μετά από αυτά που είδαν τα μάτια μας στα βίντεο; Πώς γίνεται να μην τον καταδικάζει για τη μαστροπεία, όταν έχουμε στα χέρια μας τα μηνύματα», αναρωτιέται, αναφερόμενη στο υλικό που είδε στο κινητό της ανήλικης.

Εκτός από τον Μίχο, η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί αθώος ένας από τους 23 «πελάτες»-κακοποιητές της ανήλικης και συγκεκριμένα ένας άνδρας πακιστανικής καταγωγής. «Αθώοι όλοι, λοιπόν! Αθώος και ο Πακιστανός! Κανείς δεν βίασε! Σε λίγο θα μας πουν ότι τους βίασε το παιδί! Απορώ πώς δεν έβαλαν στη φυλακή και τη μικρή…», τονίζει η θεία του παιδιού, με την οργή και την αγανάκτηση να ξεχειλίζουν.

«Μας τιμωρούν»

Μετά το σοκ από την εισαγγελική πρόταση για τον Μίχο, οι συγγενείς του παιδιού έμειναν στήλη άλατος όταν άκουσαν το «κατηγορώ» για τη μητέρα. Η εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθεί ένοχη για μαστροπεία με θύμα την κόρη της, για διανομή υλικού πορνογραφίας, αλλά και για εκβίαση της πρώην συζύγου του Μίχου. «Είναι τραγική η πρόταση για τη μητέρα του παιδιού. Ζητούν την ενοχή της χωρίς να υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Είναι δυνατόν να έκανε όλα αυτά που την κατηγορούν και μόνο σε ένα παιδί; Κανένα παιδί της δεν την έχει κατηγορήσει. Πώς την παρουσιάζουν ως μαστροπό; Έβγαλε λεφτά από αυτό και έκανε πλουσιοπάροχη ζωή και δεν το ξέρουμε;», λέει η θεία της 12χρονης.

Τα παιδιά της κατηγορούμενης μητέρας, όταν πληροφορήθηκαν της πρόταση της εισαγγελέως, ξέσπασαν σε κλάματα, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην «R» η θεία τους, η οποία είχε αποκαλύψει το δράμα που ζούσε η ανιψιά της, όταν βρήκε στο κινητό της τα ανήθικα μηνύματα του Μίχου. «Τα παιδιά της είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, θρηνούν για τη μητέρα τους. Τιμωρούν οκτώ παιδιά που υποφέρουν. Τόσο καιρό βιώνουμε έναν πόλεμο και μια εγκατάλειψη, μας έχουν αφήσει στο έλεος. Πόση τιμωρία να υποστούμε επειδή μιλήσαμε;», καταλήγει η θεία.

Τα στοιχεία για τη μητέρα

Τρία είναι τα βασικά σημεία που επιβάρυναν δραματικά τη θέση της κατηγορούμενης μητέρας. Η 39χρονη κατηγορείται ότι εξώθησε τη 12χρονη στην πορνεία, ασκώντας της αφόρητες πιέσεις και ζητώντας της επιτακτικά χρήματα. Σύμφωνα με στοιχεία που αξιολογήθηκαν από την εισαγγελέα, η κατηγορούμενη συνδέεται με πέντε άνδρες με τους οποίους συνευρέθηκε η 12χρονη, καθώς και με άλλους πέντε, αγνώστους μέχρι σήμερα, χρήστες της εφαρμογής Blindchat, οι οποίοι αντάλλαξαν μηνύματα με τη μικρή, όμως δεν τη συνάντησαν. Στον λογαριασμό της βρέθηκε μικρό χρηματικό ποσό που φέρεται να έδωσε ένας από τους κακοποιητές του παιδιού.

Η 39χρονη μητέρα κατηγορείται ακόμη ότι πούλησε υλικό πορνογραφίας σε δύο άνδρες. Στον πρώτο εμφανίζεται να έστειλε φωτογραφίες και βίντεο της κόρης της, ενώ ο άνδρας παρακολούθησε το παιδί και live με βιντεοκλήση στο κινητό, πληρώνοντας 50 ευρώ κάθε φορά. Όσο για τον δεύτερο άνδρα, κατηγορείται ότι του πούλησε φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου, εισπράττοντας συνολικά 140 ευρώ, με κατάθεση στον τραπεζικό της λογαριασμό.

Όταν η κατηγορούμενη έμαθε από τη θεία της 12χρονης ότι ο Μίχος κακοποιούσε σεξουαλικά το παιδί της, φέρεται να επιχείρησε να εκβιάσει τον ίδιο και τη σύζυγό του για να μην προχωρήσει σε καταγγελία. Έλαβε συνολικά 300 ευρώ, ενώ ζήτησε ακόμη 150 ευρώ, στέλνοντας το μήνυμα: «Θα πας 150 ευρώ πάλι σε φάκελο στο φαρμακείο απέναντι από τον φούρνο… Αυτά είναι τα τελευταία που ζητάω και φθηνά την έβγαλες με 450 ευρώ για να μην σε καταγγείλω, πολύ φθηνά».

Οι δικηγόροι της κατηγορούμενης μητέρας, Απόστολος Λύτρας και Σοφία Πολυζωγοπούλου, δηλώνουν στην «R»: «Η εισαγγελική πρόταση ήταν τουλάχιστον πρόχειρη και αντίθετη με τα στοιχεία της δικογραφίας και τα όσα προέκυψαν κατά την ακροαματική διαδικασία, ως προς το σκέλος της που αφορά τη μητέρα της 12χρονης, αλλά και ως προς το αδίκημα του βιασμού που αποδίδεται στον πρώτο κατηγορούμενο. Η κυρία εισαγγελέας, ενώ δέχθηκε ως ειλικρινή, αληθή και λεπτομερή την κατάθεση της ανήλικης σε όλα της τα σημεία, δεν αποδέχεται τα όσα έχει καταθέσει η ανήλικη για τον καταγγελλόμενο βιασμό της, καθώς και για τη μη εμπλοκή της μητέρας της. Εντύπωση, επίσης, προκαλεί το γεγονός ότι ουδεμία αναφορά έγινε από την κυρία εισαγγελέα στις καταθέσεις ειδικών που εξετάστηκαν από το δικαστήριο, τις οποίες προκλητικά αγνόησε. Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο δεν θα υιοθετήσει την εισαγγελική πρόταση, αλλά θα βασιστεί στα αποδεικτικά στοιχεία και θα εκδώσει μια ορθή απόφαση, αποδίδοντας δικαιοσύνη για τα όσα αδιανόητα βίωσε αυτό το παιδί, απαλλάσσοντας ταυτόχρονα τη μητέρα».

Αρχές Απριλίου αναμένεται η δικαστική απόφαση

Συνεχίζονται οι θυελλώδεις αντιδράσεις για την προτεινόμενη απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου για τα αδικήματα του βιασμού και της μαστροπείας

Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται η απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για τους συνολικά 26 κατηγορουμένους στην υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης από τον Κολωνό. Την περασμένη Παρασκευή ξεκίνησαν οι αγορεύσεις των δικηγόρων μετά την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί της ενοχής όσων κάθονται στο εδώλιο. Η πρόταση της εισαγγελικής λειτουργού προς το δικαστήριο για την απαλλαγή του βασικού κατηγορουμένου Ηλία Μίχου για τα αδικήματα του βιασμού, της μαστροπείας σε οίκους ανοχής και της μαστροπείας μέσω εξαναγκασμού με αποκόμιση πορνικών εσόδων προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Οπως υποστηρίζουν εκείνοι που θεωρούν παράλογη την εισαγγελική κρίση, δεν είναι δυνατόν να πιστεύει κάποιος ότι δεν βιάστηκε αυτό το παιδί, ότι πήγε με έναν 55χρονο με τη θέλησή του και ότι το ίδιο το κορίτσι αναζητούσε και έβρισκε «πελάτες», με τον Mίχο απλώς να το… διευκολύνει.

Υπάρχει, όμως, και η άλλη πλευρά, εκείνη που συνιστά ψυχραιμία, καθώς η εισαγγελική πρόταση, η οποία αναμφισβήτητα έχει τη βαρύτητά της, δεν είναι απόφαση. Το δικαστήριο είναι αυτό που έχει τον τελευταίο λόγο για την ενοχή ή μη των κατηγορουμένων, όπως και για τις ποινές που θα πρέπει να τους επιβληθούν. Το δεύτερο που επισημαίνεται είναι πως οι συνεδριάσεις έγιναν κεκλεισμένων των θυρών προκειμένου να προστατευτεί η ανήλικη. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τους παράγοντες της δίκης (δικηγόρους, δικαστικούς λειτουργούς, κατηγορουμένους), κανείς άλλος δεν γνωρίζει τι στοιχεία προσκομίστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία. Γιατί προφανώς η εισαγγελέας της έδρας «πάτησε» πάνω σε αυτά και από την αξιολόγησή τους κατέληξε σε όσα πρότεινε. Ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας, για το εάν τα αξιολόγησε σωστά ή όχι, αυτή ήταν η κρίση της.

Οι ένορκοι

Από εκεί και πέρα, επειδή πολλοί μιλούν και για το «κοινό περί δικαίου αίσθημα», η συγκεκριμένη υπόθεση εκδικάζεται από Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Αποτελείται, δηλαδή, από τρεις δικαστές και τέσσερις ενόρκους, πολίτες που εκφράζουν την κοινωνία και έχουν μάλιστα και την πλειοψηφία. Όσον αφορά τώρα αυτά καθαυτά τα αδικήματα, ο βιασμός, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στον ποινικό κώδικα, απαιτεί βία ή απειλή. Εκ της προτάσεώς της, συνάγεται ότι η εισαγγελέας δεν είδε τα εν λόγω χαρακτηριστικά στα όσα υπέστη η ανήλικη, αν και, όπως λέει η πλευρά της, το παιδί στις καταθέσεις του έχει περιγράψει περιστατικά που παραπέμπουν σε εκφοβισμό.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, εκείνο που διευκρινίζουν πολλοί νομικοί είναι ότι με την πρότασή της η εισαγγελέας δεν απαλλάσσει τον 55χρονο κατηγορούμενο, καθώς και τα τρία βασικά αδικήματα για τα οποία προτείνει την ενοχή του επισύρουν ποινές κάθειρξης έως 15 έτη. Η διακεκριμένη περίπτωση κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, εξηγούν, δεν σημαίνει συναίνεση, αλλά ότι εκμεταλλεύτηκε το παιδί, την ανηλικότητά του, την ανέχεια μέσα στην οποία ζούσε και το χρησιμοποίησε για να ικανοποιεί τις αρρωστημένες ορέξεις του. Η κατοχή πορνογραφικού υλικού με ανήλικο κάτω των 12 ετών είναι ένα επίσης σοβαρότατο αδίκημα, ενώ η διευκόλυνση της ανήλικης να εκδίδεται συνιστά μια μορφή μαστροπείας. Το ότι το τελευταίο αδίκημα, κατά την κρίση της, τελέστηκε χωρίς εξαναγκασμό, ενώ δεν υπήρχε σκοπός κέρδους από την πλευρά του 55χρονου, δεν σημαίνει, τονίζουν οι ίδιες πηγές, ότι αποδέχεται πως το παιδί τα έκανε όλα μόνο του. Και αυτό γιατί τη διακεκριμένη περίπτωση μαστροπείας, δηλαδή την εξώθηση του κοριτσιού στην πορνεία έναντι αμοιβής που κάποιος καρπώνεται, την αποδίδει σε δύο άλλους κατηγορουμένους, στη μητέρα της ανήλικης και στον αποκαλούμενο «Μιχάλη».

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ