«Φωτογραφίστε τα πεζοδρόμια – παγίδες»

«Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Η προσπάθεια τριών πολιτών που κατέφυγαν στο Facebook για να δοθεί λύση σε μία διαχρονική παθογένεια.

Το 2020, η σύζυγος του οικονομολόγου και συγγραφέα Θανάση Φροντιστή, ο οποίος υπήρξε κάποτε, μεταξύ άλλων διοικητικών θέσεων, αναπληρωτής πρόεδρος του ΟΤΕ, σκόνταψε σε πεζοδρόμιο στη Νέα Κηφισιά και έσπασε το χέρι της. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αποφάσισε να κάνει κάτι για την ανυπαρξία, όπως λέει στην «Καθημερινή», πεζοδρομίων στην Ελλάδα. Έτσι, δημιούργησε μια ομάδα στο Facebook – την ονόμασε «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς». Πολύ γρήγορα ξεκίνησαν να συμβάλλουν δύο παλιοί του φίλοι, ο οικονομολόγος Γιάννης Φούρλας και ο διαφημιστής Τάκης Κιουσόπουλος, ο οποίος μέχρι τη συνταξιοδότησή του ήταν διευθύνων σύμβουλος της Adel Saatchi & Saatchi.

«Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια και είναι αίσχος για την Ελλάδα και επικίνδυνο για τους τυφλούς, τα καροτσάκια, τις μάνες με μικρά παιδιά, για τον κόσμο που κυκλοφορεί στον δρόμο» δηλώνει στην εφημερίδα ο κ. Φροντιστής, τονίζοντας πως όλοι θεωρούν το πεζοδρόμιο… επέκταση της ιδιοκτησίας τους. Πριν δημιουργήσει την ομάδα δεν είχε σχέση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια φωτογραφίζει πεζοδρόμια σε διάφορα σημεία της Αθήνας και τα αναρτά. Δεν είναι ο μόνος.

Πολλοί από τους 698 χρήστες που πλέον αριθμεί το «Αποδώστε τα πεζοδρόμια στους πεζούς» ανεβάζουν φωτογραφίες στο γκρουπ: πεζοδρόμια σε διάφορες πόλεις που περιορίζονται λόγω φύτευσης δένδρων, κολονών και παρκαρισμένων αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. «Βλέπουμε μια ηθελημένη ή αθέλητη αδιαφορία για το θέμα από τους υπεύθυνους. Εμείς επιμένουμε, ζητούμε να εφαρμοστούν οι νόμοι, οι δήμοι οφείλουν να ελέγξουν αν το πεζοδρόμιο είναι προσπελάσιμο από τους πεζούς», λέει ο κ. Κιουσόπουλος.

Έπειτα από τρία χρόνια προσπαθειών, τώρα αποστέλλουν επιστολή στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την κυβέρνηση, τη Βουλή και τα ΜΜΕ. Ζητούν οι παρόδιοι ιδιοκτήτες να βγάλουν τα εμπόδια από τα πεζοδρόμια, την αστυνομία να τιμωρεί με αυστηρά πρόστιμα την παράνομη στάθμευση, να μεταφερθούν οι κολόνες από το μέσον του πεζοδρομίου στο κράσπεδο κ.α.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ