Αλαλούμ με τα… Ρίχτερ – Ένας ο σεισμός στις Στροφάδες

Ένας ήταν τελικά ο σεισμός που σημειώθηκε ανοιχτά της Ηλείας περίπου στις 9:10 το πρωί της Παρασκευής (29/3).

Η σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητή στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Μεσσηνία σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, καθώς και στην Αττική.

Σύμφωνα με τo Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσια περιοχή 14 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται σε 21,4 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα και με την μέτρηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου, η σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο ήταν στο θαλάσσιο χώρο, 36 χιλιόμετρα δυτικά από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας.

Το μπέρδεμα με τους σεισμούς

Αρχικά, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρθηκε ότι έγιναν δύο δίδυμοι σεισμοί, μεγέθους 5,7 Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή.  Ωστόσο, επρόκειτο για λάθος. Μετά το αλαλούμ που δημιουργήθηκε, τελικά ξεκαθαρίστηκε πως πρόκειται για έναν σεισμό, και όχι για διπλή σεισμική δόνηση.

Σημειώνεται ότι λίγα λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί στις 9:11 ένας μικρότερος σεισμός, στην ίδια περιοχή, της τάξεως των 4,3 Ρίχτερ.

Επίσης, μετά τον ισχυρό σεισμό των 5,7 Ρίχτερ, ακολούθησαν δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 2,9 και 3 Ρίχτερ.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ