Αγοραστός: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε υποστηρικτικό ρόλο» – Συγγενείς θυμάτων των Τεμπών βρέθηκαν απέναντι στον πρώην περιφερειάρχη

Απαντήσεις στα εξώδικα που είχε αποστείλει ο  Σύλλογος Θυμάτων των Τεμπών στο Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας, ζήτησαν τα μέλη του, που βρέθηκαν στη συνεδρίαση το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι Χρήστος Κωνσταντινίδης, Γιώργος Ηλιόπουλος και Ευδοκία Τσαγκλή βρέθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ζήτησαν εξηγήσεις για το λόγο που δεν απαντήθηκαν τα δύο εξώδικα που είχαν αποσταλεί τον περασμένο Αύγουστο και Σεπτέμβριο, με τον κ. Αγοραστό να απαντά για ακόμα μία φορά πως ο ρόλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας ήταν υποστηρικτικός και λειτούργησε βάσει του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, σύμφωνα με το larissanet.gr.

Συγκεκριμένα, όταν πήρε τον λόγο ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, δήλωσε πως, «αυτό που έζησαν και ζούνε οι άνθρωποι είναι αβάστακτο», δίνοντας συλλυπητήρια για ακόμα μία φορά, προσθέτοντας ότι, «η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε αποκλειστικά υποστηρικτικό ρόλο. Παρείχε σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣΟΠΠ τα μέσα για τον απεγκλωβισμό και την διάσωση όπως λέει και το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, που είναι και νόμος του κράτος που τέθηκε σε εφαρμογή μετά το τραγικό δυστύχημα. Αυτή είναι όλη η διαδικασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας».

Παράλληλα, η κα Δόκου, ως πρώην πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, έδωσε εξηγήσεις σχετικά με τα εξώδικα, σημειώνοντας ότι «κακώς κοινοποιήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι όχι στο γραφείο του περιφερειάρχη». Συμπλήρωσε μάλιστα πως δεν «υπάρχει υποχρέωση να απαντηθεί κι ακόμα κι αν υπάρχει η πρόθεση δεν θα μπορούσαν να απαντήσουν από τη στιγμή που θα δοθούν από την Ελληνική Δικαιοσύνη».

Το θέμα, έληξε με την ενημέρωση από την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Χρύσα Τσαγανού, να δηλώνει πως είναι αναρμόδιοι να δώσουν απαντήσεις, διαβεβαιώνοντας πως θα δοθεί όμως το περιεχόμενου του εξωδίκου.

«Ψεύδεται ο κ. Αγοραστός»

ο γονέας επιβάτη του μοιραίου τρένου και δικηγόρος Γιώργος Ηλιόπουλος. «Είχε σταλεί ένα εξώδικο στο οποίο ο κ. Αγοραστός απάντησε εν μέρη. Ψεύδεται απόλυτα, γι’ αυτό κινήθηκε ποινική δίωξη εναντίον του για παράβαση καθήκοντος. Πώς ανέχεστε έναν άνθρωπο που εμπλέκεται, τουλάχιστον εμένα με εκπλήσσει» σημείωσε, κάνοντας την περιφερειακό σύμβουλο κα Τάνια Δόκου από την παράταξη «Συμμαχία υπέρ των Πολιτών» να παρέμβει ζητώντας από την πρόεδρο κα Χρυσα Τσαγανού να προστατευθεί το μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Έχει το τεκμήριο της αθωότητας και δεν επιτρέπεται να διατυπώνονται τέτοιοι χαρακτηρισμοί» είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Ηλιόπουλος συμπλήρωσε «δε μπορεί η τοπική αυτοδιοίκηση να ανέχεται την εμπλοκή της. Στη δικαιολόγηση των δαπανών εμπλέκεται και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας αλλά και η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Λάρισας. Σε αυτές τις αποφάσεις αναφέρονται σε δήθεν αναγκαίες διανοίξεις, περιγράφεις, απεγκλωβισμό ατόμων, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναφέρονται σε κονδύλια και σχετικές αποφάσεις για τη μεταφορά συντριμμιών οπουδήποτε. Επειδή υλοποιήθηκε σχέδιο που αφορούσε τη διαχείριση επικίνδυνων χημικών ουσιών ως εμπορευμάτων και η όλη διερεύνηση αφορά την υγεία ανθρώπων που τραυματίστηκαν είναι αναγκαία η ενημέρωση. Γιατί έγινε αυτή η διαχείριση; Πώς μπορούμε να αποκαλύψουμε τι είδους χημικές ουσίες διέρρευσαν στο χώρο; Αυτό προϋποθέτει η δημοκρατία. Επειδή ήταν κι ο γιος μου στο τρίτο βαγόνι, δεν επιτρέπω σε κανένα κύριο ή ανδρείκελο να παίζει με τη ζωή και την υγεία του. Κάντε κάθε δυνατή ενέργεια αυτό το εξώδικο να απαντηθεί. Επειδή πιστεύω και στην εντιμότητα και στην ευθιξία, με αγωνία σας απευθύνω την παραίνεση να αποκαλυφθεί η αλήθεια».

 

Από πλευράς του ο σύζυγος θύματος και μέρος του Συλλόγου κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης επεσήμανε «από τον Αύγουστο έχουμε καταθέσει την πρώτη εξώδικη δήλωση στον κ. Αγοραστό. Μετά από 10 ημέρες πήραμε την απάντησή του πως επικαλέστηκε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και τις παρουσίες ανώτερου κλιμακίου και ήταν συναρωγός στην υπόθεση του μπαζώματος. Στις 11 Σεπτεμβρίου καταθέσαμε δεύτερο εξώδικο και παρόλα αυτά δεν πήραμε απάντηση. Ενώ είχε γίνει επίδοση του εξωδίκου, δεν βρέθηκε πουθενά. Οπότε το θέσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δούμε τι ακριβώς συνέβη. Περιμένουμε να δοθούν απαντήσεις δηλαδή από ποιον πήρε εντολές ο κ. Αγοραστός, για ποιο λόγο έγινε το συγκεκριμένο μπάζωμα και χωρίς την παρουσία δικαστικών αρχών, πού μεταφέρθηκαν τα βαγόνια, αλλά και πολλές απαντήσεις σχετικά με το δυστύχημα».

«Είναι επώδυνο να μας κατηγορούν. Να προβείτε σε ενέργειες για να προχωρήσουμε με στοιχεία. Θα μπορούσε να είναι μέσα στο τρένο το παιδί ή ο γονιός οποιουδήποτε» είπε η επιζήσασα του δεύτερου επιβατικού βαγονιού κα Ευδοκία Τσαγκλή.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ