Αγρότες: Αύριο η πανελλαδική σύσκεψη – Προτάσεις για κάθοδο στην Αθήνα και πολύωρους αποκλεισμούς Εθνικών Οδών

Με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή πανελλαδική σύσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Νίκαια της Λάρισας, οι αγρότες συντονίζονται και αποφασίζουν τις επόμενες κινήσεις τους. Μέχρι στιγμής, κάνουν λόγο για πολύωρους αποκλεισμούς Εθνικών Οδών, κάθοδο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αλλά και ακόμη σκληρότερες κινητοποιήσεις όπως αυτές που σημειώθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΑΝΤ1, οι αγρότες φαίνεται πως θα αποφασίσουν να κινηθούν σε ένα κοινό αρραγές μέτωπο. Οι Λαρισαίοι αγρότες αυτή την ώρα ενημερώνουν τους συναδέλφους τους για τις αποφάσεις τους. Αύριο, αναμένεται να προτείνουν πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων καθώς και κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα, αλλά και τοπικές δράσεις μέσα σε πόλεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος φαίνεται να κινούνται και οι αγρότες της Καρδίτσας, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το απόγευμα της Δευτέρας (05/02) την σύσκεψή τους. Και εκείνοι, κάνουν λόγο για πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων και κάθοδο στην Αθήνα.

Οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας, τονίζουν πως είναι μονόδρομος η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στη Χαλκιδική, αναμένεται να λάβουν απόψε τις αποφάσεις τους, και εκπρόσωποί τους, θα βρεθούν αύριο στην Νίκαια. Εκείνοι, θα καταθέσουν προτάσεις για επ’ αόριστον αποκλεισμό Εθνικών Οδών από μεθαύριο Τετάρτη, καθώς και κάθοδο στην Αθήνα μαζί με τους αγρότες από την Θεσσαλία, εφόσον αυτό αποφασιστεί.

Παράλληλα, πριν από λίγη ώρα, αγρότες από την δυτική Μακεδονία μαζί με κτηνοτρόφους, παρέταξαν τρακτέρ 300 μέτρα μακριά από το τελωνείο της Νίκης, στη Φλώρινα, και όπως ανακοίνωσαν αύριο αναμένεται να προχωρήσουν σε αποκλεισμό του μεθοριακού σταθμού, διευκρινίζοντας πως θα επιτρέπουν την διέλευση των φορτηγών από και προς την Μακεδονία, ωστόσο θα επιτρέπουν κανονικά την κίνηση των αυτοκινήτων. Σημειώνεται πως αυτή, ήταν μία τακτική των Γάλλων αγροτών.

Στο Αίγιο, σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, η πρόταση των αγροτών είναι μία: Να σκληρύνουν την στάση τους από αύριο το πρωί. Στη σύσκεψη της Νίκαιας, θα προτείνουν των αποκλεισμό των δρόμων, ενώ, όπως λένε χαρακτηριστικά, θα προτείνουν ακόμη και να παραταχθούν με τρακτέρ στο Σύνταγμα.

Αυτή την ώρα, στο Αίγιο άλογα έχουν αποκλείσει τον δρόμο στην είσοδο της πόλης, όπως επίσης και τρακτέρ, για 4η συνεχόμενη ημέρα.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι οι πόροι που έχει στη διάθεση της δεν είναι ανεξάντλητοι, γι΄αυτό δεν εξετάζει αυτή την ώρα και άλλα μέτρα στήριξης προς τους αγρότες, οι οποίοι όμως, παραμένουν στα μπλόκα.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, επαναλαμβάνει ότι η κυβέρνηση επιμένει στον διάλογο και υπενθυμίζει ότι στη Θεσσαλία δόθηκαν περισσότερο από μισό δισεκατομμύριο ευρώ και έως το τέλος Ιουνίου θα έχει καταβληθεί το σύνολο των αποζημιώσεων.

«Η οικονομία της χώρας βελτιώνεται γι’ αυτό και είμαστε σε θέση να διαθέσουμε αυτό το πακέτο μέτρων για την ενίσχυση των αγροτών. Οι πόροι όμως που έχουμε στην διάθεσή μας δεν είναι ανεξάντλητοι γι’ αυτό και δεν εξετάζονται επιπρόσθετα μέτρα. Κανείς δεν λέει ότι μία παρέμβαση από μόνη της λύνει ένα πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Όμως, νομίζω ότι αναγνωρίζεται μια προσπάθεια η οποία θα συνεχιστεί», εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ