Υπερπλασία του προστάτη: 6 φυσικοί τρόποι να την αντιμετωπίσετε – Οι συμβουλές του Χάρβαρντ

Εάν είστε άνδρας άνω των 50 ετών, πιθανότατα ζείτε ο ίδιος ή γνωρίζετε κάποιον που ζει με τα συμπτώματα που προκαλεί η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη. Το πρόσφατο πρόβλημα υγείας του βασιλιά Καρόλου αποτέλεσε την αφορμή για πολλούς άνδρες  ώστε να ενημερωθούν για την συγκεκριμένη πάθηση.

Για λόγους που παραμένουν ασαφείς, ο αδένας του προστάτη, που έχει σχήμα καρυδιού κάτω από την ουροδόχο κύστη, συνεχίζει να αναπτύσσεται σταδιακά στους περισσότερους ενήλικες άνδρες. Κατά τη διάρκεια της ζωής, η σωρευτική ανάπτυξη μπορεί να είναι σημαντική.

Εάν ο αδένας διευρυνθεί αρκετά ώστε να εμποδίζει την κύστη, μπορεί να προκαλέσει ενοχλητικά συμπτώματα όπως αδύναμη ροή ούρων, δυσκολία στην πλήρη κένωση της κύστης και συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.

Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, καλό θα είναι να απευθυνθείτε άμεσα στο γιατρό σας. Μια φυσική εξέταση και ορισμένες εξετάσεις αίματος μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό του δρόμου που θα οδηγήσει στην ανακούφιση.

6 φυσικοί τρόποι να αντιμετωπίσετε την υπερπλασία του προστάτη

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπάρχουν όμως και μερικές απλές αλλαγές στη συμπεριφορά και στον τρόπου ζωής σας που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του ουροποιητικού είτε επιλέξετε θεραπεία είτε όχι.

Για παράδειγμα:

  1. Αποφύγετε να πίνετε υγρά για μία έως δύο ώρες πριν τον ύπνο.
  2. Περιορίστε την πρόσληψη υγρών πριν φύγετε από το σπίτι ή ξεκινήσετε ένα ταξίδι.
  3. Ουρήστε όταν εμφανίζεται για πρώτη φορά η ανάγκη.
  4. Πηγαίνετε στην τουαλέτα με πρόγραμμα, ακόμα κι αν δεν νιώθετε την ανάγκη να πάτε.
  5. Όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα, αφιερώστε χρόνο για να αδειάσετε εντελώς την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό θα μειώσει την ανάγκη για μετέπειτα επισκέψεις στην τουαλέτα.
  6. Τα κοινά φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως τα αντιισταμινικά και τα αποσυμφορητικά, μπορεί να επιβραδύνουν ακόμη περισσότερο τη ροή σας και ενδεχομένως να εμποδίσουν την ικανότητά σας να αδειάσετε την ουροδόχο κύστη σας.

Φαρμακευτικές επιλογές για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη

Ένας συνδυασμός αλλαγών στον τρόπο ζωής και φαρμακευτικής αγωγής είναι οι θεραπείες πρώτης γραμμής για την καλοήθη υπερπλασία προστάτη.

«Η μείωση της καφεΐνης και η μη κατανάλωση υγρών μετά το δείπνο μπορεί να βοηθήσει στη συνεχή ανάγκη για ούρηση, ειδικά κατά τη διάρκεια της νύχτας», λέει ο Δρ. Martin Kathrins, ουρολόγος στο Νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital που συνδέεται με το Χάρβαρντ.

Για τη θεραπεία της υπερπλασίας προστάτη έχουν εγκριθεί τρεις τύποι φαρμάκων: οι α-αποκλειστές, όπως η αλφουζοσίνη και η ταμσουλοσίνη, η ντουταστερίδη και η φιναστερίδη που ανήκουν στους αναστολείς της 5-α-αναγωγάσης και ο αναστολέας PDE5 ταδαλαφίλη, περισσότερο γνωστό ως φάρμακο για τη στυτική δυσλειτουργία.

Αυτά τα φάρμακα λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους για να ανακουφίσουν τα συμπτώματα. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει ένα ή περισσότερα, καθώς λειτουργούν καλά μαζί.

Για παράδειγμα, οι αναστολείς α χαλαρώνουν συγκεκριμένους μύες στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη για να βελτιώσουν την ούρηση και οι αναστολείς 5-α-ρεδουκτάσης συρρικνώνουν τον προστάτη, ώστε να μην πιέζει την ουρήθρα και το κάτω μέρος της ουροδόχου κύστης.

Η ταδαλαφίλη, τέλος, βοηθά στη χαλάρωση του λαιμού της ουροδόχου κύστης (που συνδέει την ουροδόχο κύστη με την ουρήθρα), διευκολύνοντας τη ροή των ούρων.

πηγή:oloygeia.gr

Πώς λειτουργεί ένας υγιής πνεύμονας και πώς ενός καπνιστή; Το βίντεο που πρέπει να δείτε αν καπνίζετε

Οι 3 λέξεις που θα σας κάνουν επιτυχημένο στέλεχος στο χώρο εργασίας

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ