Τα μπλόκα των αγροτών προβληματίζουν την κυβέρνηση – Ευρεία σύσκεψη στο Μαξίμου την Κυριακή

Η σκληρή στάση των αγροτών που διεκδικούν τα αιτήματά τους και προχωρούν σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, φαίνεται πως ανησυχούν το Μαξίμου, όσο αυξάνεται η ένταση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κάτιας Μακρή στον ΑΝΤ1, τα πράγματα είναι διαφορετικά αυτή τη φορά, από τις κινητοποιήσεις που γίνονται κάθε χρόνο. «Τώρα, υπάρχουν τρία πράγματα.

Τα πάγια αιτήματα που ακούμε σχεδόν κάθε χρόνο, όπως π.χ. η μείωση-μηδενισμός ΦΠΑ, το αφορολόγητο πετρέλαιο κλπ. Παράλληλα, υπάρχουν οι αγρότες της Θεσσαλίας, που εκεί είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Έχουν πάρει τα μισά χρήματα, και περιμένουν τα υπόλοιπα 110 εκατ. Ζητάνε δρόμος και γεφύρια για να φτάσουν στα χωράφια τους. Την ίδια ώρα, είναι οι αγρότες όλης της χώρας, που ακούνε την Ευρώπη για την νέα αγροτική πολιτική, που τους κόβουν λεφτά ουσιαστικά, και βλέπουν τους συναδέλφους τους σε 8 ευρωπαϊκές χώρες στον κόσμο στους δρόμους.

Στην αρχή δεν ανησυχούσαν στην κυβέρνηση, ωστόσο πλέον αυξάνεται η ανησυχία, όσο αυξάνεται και η ένταση. Από όσο γνωρίζω, την Κυριακή θα γίνει μία πολύ μεγάλη σύσκεψη, στην οποία θα είναι πάρα πολλοί εμπλεκόμενοι υπουργοί, υπό τον πρωθυπουργό, για να δουν τι μπορούν να δώσουν στους αγρότες».

Οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων αποφάσισε ο ΕΛΓΑ

Από την πλευρά του, ο Τάσος Τέλλογλου αποκάλυψε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 πως αυτήν την εβδομάδα συνεκλήθη η διοίκηση του ΕΛΓΑ για να διαπιστώσει τι μπορεί να πληρώσει από τα 180 εκατομμύρια ευρώ που έχει διαθέσιμα.

Οι βεβαιωμένες ζημιές είναι πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ, εξ αιτίας των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα λόγω του «Daniel» και των πληγμάτων που δέχθηκαν οι Θεσσαλοί αγρότες. «Όταν λέμε βεβαιωμένες ζημιές, εννοούμε ζημιές που έχουν βεβαιώσει οι συνεργάτες του Οργανισμού. Όμως ο Οργανισμός, με βάση τον νόμο μπορεί να πληρώσει ότι εισπράττει σε ασφάλιστρα από τους πελάτες του, που είναι οι παραγωγοί. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχουν 20 με 25 εκατομμύρια παλαιότερων ετών που δεν έχει πληρώσει ακόμα στους παραγωγούς, οι πληρωμές στους δικαιούχους μπορούν να γίνουν μόνο εφόσον περικοπούν οι αποζημιώσεις . Οι πληροφορίες μας λοιπόν είναι ότι αποφασίστηκε οριζόντια περικοπή των αποζημιώσεων κατά 35% επί της εκτίμησης ώστε να βγαίνει η εξίσωση. Το θέμα είναι τώρα να βρει ένα τρόπο η κυβέρνηση να το πει στους παραγωγούς».

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ