Λύθηκε το μυστήριο: Γιατί τα ούρα είναι κίτρινα – Τι σημαίνει

Οι ερευνητές εντόπισαν το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα στα ούρα, βρίσκοντας τη λύση σε ένα μυστήριο που απασχολεί τους επιστήμονες εδώ και χρόνια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Microbiology.

«Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι ένα καθημερινό βιολογικό φαινόμενο παρέμενε ανεξήγητο για τόσο καιρό, και η ομάδα μας είναι ενθουσιασμένη που μπορέσαμε να το εξηγήσουμε», δήλωσε ο Brantley Hall, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Κυτταρικής Βιολογίας και Μοριακής Γενετικής του Πανεπιστημίου του Maryland.

Τι κάνει τα ούρα κίτρινα;

Τα ούρα είναι ένας συνδυασμός νερού, ηλεκτρολυτών και αποβλήτων που τα νεφρά φιλτράρουν από το αίμα. Πριν από περισσότερα από 125 χρόνια, οι επιστήμονες αναγνώρισαν την urobilin ως την κίτρινη χρωστική ουσία στα ούρα, αλλά δεν ήξεραν τι ήταν υπεύθυνο για την παραγωγή της.

Αποδεικνύεται λοιπόν τώρα ότι το χρώμα των ούρων συνδέεται με τα ερυθρά αιμοσφαίρια του σώματος. Καθώς τα ερυθρά αιμοσφαίρια αποικοδομούνται, παράγεται μια λαμπερή πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται χολερυθρίνη. Η χρωστική ουσία εκκρίνεται τυπικά στο έντερο, όπου μπορεί στη συνέχεια να απεκκριθεί ή να επαναπορροφηθεί μερικώς. Μόλις η χολερυθρίνη φτάσει στο έντερο, οι μικροοργανισμοί εκεί μπορούν να μετατρέψουν τη χολερυθρίνη σε άλλα μόρια, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Τα μικρόβια του εντέρου κωδικοποιούν το ένζυμο αναγωγάση της χολερυθρίνης που μετατρέπει τη χολερυθρίνη σε ένα άχρωμο υποπροϊόν που ονομάζεται ουροχολινογόνο», δήλωσε ο Δρ. Hall, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Το ουροχολινογόνο στη συνέχεια αποικοδομείται αυθόρμητα σε ένα μόριο που ονομάζεται urobilin, το οποίο είναι υπεύθυνο για το κίτρινο χρώμα που όλοι γνωρίζουμε».

Οι συγγραφείς της μελέτης είπαν ότι πριν από την έρευνά τους, οι επιστήμονες πίστευαν ότι εμπλέκονται πολλά ένζυμα, αντί για μόνο ένα.

Πού οδηγούνται οι επιστήμονες

Η ανακάλυψη του ενζύμου αναγωγάση της χολερυθρίνης θα μπορούσε να βοηθήσει τους ερευνητές να μάθουν περισσότερα για την υγεία του εντέρου, τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου και τον ίκτερο. Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι το ένζυμο υπάρχει σχεδόν σε όλους τους υγιείς ενήλικες, αλλά συχνά λείπει από νεογέννητα και άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.

«Τώρα που εντοπίσαμε αυτό το ένζυμο, μπορούμε να αρχίσουμε να ερευνούμε πώς τα βακτήρια στο έντερό μας επηρεάζουν τα επίπεδα χολερυθρίνης στην κυκλοφορία και τις σχετικές παθήσεις όπως ο ίκτερος», δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης και ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας των ΗΠΑ, Xiaofang Jiang. «Αυτή η ανακάλυψη θέτει τα θεμέλια για την κατανόηση του άξονα εντέρου-ήπατος».

Τι σημαίνει εάν τα ούρα σας δεν είναι κίτρινα

Τα ούρα ενός υγιούς, ενυδατωμένου ατόμου θα πρέπει να είναι άχρωμα, που μπορεί να είναι σημάδι ότι πίνετε πολύ νερό ή να έχουν το χρώμα του ανοιχτού άχυρου και του μελιού, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Γίνονται πιο σκούρο κίτρινο ή πορτοκαλί σε όσους δεν πίνουν αρκετό νερό.

Άλλα χρώματα μπορεί να προέρχονται από τη διατροφή ή τις ιατρικές καταστάσεις. Τα σκούρα καφέ ούρα θα μπορούσαν να είναι σημάδι επικίνδυνης αφυδάτωσης, σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ. Το χρώμα μπορεί επίσης να σημαίνει ότι υπάρχει χολή στα ούρα σας, η οποία είναι σημάδι ηπατικής νόσου. Τα πορτοκαλί ούρα είναι επίσης μερικές φορές σημάδι αφυδάτωσης, αλλά μπορεί ακόμη να σημαίνει ότι έχετε πάθηση του ήπατος ή του χοληδόχου πόρου.

Το χρώμα θα μπορούσε επίσης να συνδεθεί με βαφές τροφίμων ή φάρμακα. Ορισμένες τροφές και φάρμακα μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε μπλε ή πράσινα ούρα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Harvard Health, το αντικαταθλιπτικό αμιτριπτυλίνη και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο ινδομεθακίνη μπορεί να μετατρέψουν τα ούρα σε μπλε.

Το ροζ έως κοκκινωπό χρώμα μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας ή μπορεί απλώς να σημαίνει ότι έχετε φάει παντζάρια ή βατόμουρα. Εάν αυτά τα τρόφιμα δεν ήταν στη διατροφή σας και τα ούρα σας είναι ακόμα ροζ ή κοκκινωπά, μπορεί να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το χρώμα μπορεί να είναι σημάδι πολλών καταστάσεων, όπως νεφρική νόσος, δηλητηρίαση από μόλυβδο και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Πηγή: oloygeia.gr

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν παραλείπετε το πρωινό: 6 συνέπειες

Αδυνάτισμα: 5 συμβουλές επιτυχίας κορυφαίων ειδικών από όλο τον κόσμο

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ