Γιάννης Σμαραγδής: «Ήταν προσωπικό χρέος απέναντι στη γυναίκα μου γιατί ήταν η τελευταία της επιθυμία»

Ο Γιάννης Σμαραγδής μίλησε στα Παραπολιτικά και τη Σάσα Σταμάτη για τη νέα ταινία του Ιωάννη Καποδίστρια με πρωταγωνιστή τον Αντώνη Μυριαγκό.

Ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης χαρακτήρισε «ύψιστο και ιερό χρέος»  προς την Ελλάδα τη νέα του ταινία η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη της συζύγου του. 

Τι σημαίνει για εσάς το ότι έπειτα από πολλές περιπέτειες, αναβολές, δυσκολίες και εμπόδια η πολυαναμενόμενη ταινία σας, «Καποδίστριας», επιτέλους ξεκίνησε;

Σημαίνει ότι το όνειρο της ζωής µου, να κάνω ταινία τη ζωή του μεγαλύτερου Έλληνα πολιτικού και οραματιστή, μετά τον Περικλή των αρχαίων Αθηνών, αρχίζει να πραγματοποιείται…

Από εδώ και στο εξής πώς προχωράει η ταινία;

Η τύχη της ταινίας «Καποδίστριας» είναι ότι Έλληνες µε ευαισθησία και αγάπη για την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό έλαβαν και λαμβάνουν μέρος στη χρηματοδότησή της, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κεφάλαια για την παραγωγή της. Επικεφαλής αυτής της εθνικής συ στράτευσης είναι η συμβουλευτική εταιρεία COB Advisors, που µε πίστη και αγάπη εργάζεται για την ολοκλήρωση αυτής της ταινίας-χρέους προς την πατρίδα.

Γιατί επιλέξατε να κάνετε ταινία τον Ιωάννη Καποδίστρια;

∆εν επιλέγουμε εμείς τα θέματα, τα θέματα µας επιλέγουν. Οι λευκοφόροι καλλιτέχνες στην πραγματικότητα είναι «διάμεσοι». Όταν τους χαρίζεται ένα θέμα, σημαίνει ότι τους χαρίζεται μέρος του θεϊκού φωτός. Η υποχρέωσή τους είναι να µην το λαβώσουνε, ώστε να «κατέβει» στους ανθρώπους αλώβητο και ακέραιο. Και για να γίνει αυτό, οι διάμεσοι καλλιτέχνες πρέπει να βάλουνε την αγάπη τους, ώστε να γίνει ο βατήρας πάνω στον οποίο θα οικοδομηθεί το μέρος του θείου φωτός που τους χαρίστηκε.

Και αν τον έχετε επιλέξει εσείς, γιατί το κάνατε;

Για το τεράστιο μέγεθος της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια. Επιπλέον, γιατί ήταν ένας άγιος άνθρωπος, που πίστευε στον Θεό και υπεραγαπούσε την Ελλάδα µας. Και κυρίως θυσιάστηκε για ανώτερους σκοπούς, ακολουθώντας τον «δρόμο του Χριστού». Είχε πλήρη συναίσθηση ότι, ερχόμενος στην Ελλάδα, θα δολοφονηθεί. Και ήρθε αψηφώντας τον θάνατο. Αυτό δείχνει το μεγάλο εσωτερικό του μέγεθος.

Πιστεύετε ότι ένα κινηματογραφικό έργο μπορεί να επηρεάσει τις ψυχές των θεατών και σε ποιον βαθμό;

Ένα κινηματογραφικό έργο µε αγαθή ψυχή, ναι, μπορεί. Κοιτάξτε, η τέχνη του κινηματογράφου που υπηρετώ είναι η μεγάλη λαϊκή τέχνη των καιρών µας, που ασκεί τεράστια επιρροή στις ψυχές των ανθρώπων. Αυτή λοιπόν τη μεγάλη λαϊκή τέχνη και τη μυστική επιρροή της στους θεατές επιθυμώ να βάλω σε κίνηση, αναδεικνύοντας τον ανεξίτηλο Ιωάννη Καποδίστρια.

Τι είναι για εσάς ο Ιωάννης Καποδίστριας;

Η Ελλάδα ευλογήθηκε µε τη γέννηση του Κύπριου εκ μητρός και Κερκυραίου εκ πατρός Ιωάννη Καποδίστρια. Όλη του η ζωή ήταν ένα στρατήγημα. Ένα στρατήγημα του Θεού, για να μπορέσει η Ελλάδα να σταθεί όρθια, και γι’ αυτό ο Καποδίστριας εξετέλεσε την εντολή, έριξε τον σπόρο, μετά ανέβηκε τον Γολγοθά του και, ακέραιος, άσπιλος και λευκοφόρος, επέστρεψε στην κεντρική πηγή, στο θείο. Η ευθύνη όλων µας είναι να µη χαθεί ο ευλογημένος σπόρος που έριξε.

Θεωρείτε ότι επιτελείτε χρέος προς την πατρίδα κάνοντας αυτή την ταινία;

Ναι… Θεωρώ ότι είναι το ύψιστο και ιερό χρέος µου προς την Ελλάδα, που µε γέννησε. Αλλά και προσωπικό χρέος απέναντι στη γυναίκα µου, Ελένη, γιατί ήταν η τελευταία επιθυμία της πριν φύγει για τη μακάρια αθανασία, εκεί, στους «βαθείς, κρυφούς κυπαρισσώνες». Ο Θεός να δώσει η τελευταία επιθυμία της να πραγματοποιηθεί, µε τη βοήθεια των απανταχού Ελλήνων πατριωτών.

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ