Αμετακίνητοι οι αγρότες: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους σε όλη την χώρα – «Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε» λέει ο Αυγενάκης

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες στην Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Ελλάδα ζητώντας τις αποζημιώσεις που -όπως καταγγέλλουν- δεν τους έχουν δοθεί ακόμα από την πολιτεία, τονίζοντας ότι η προκαταβολή που έχουν πάρει δε φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σημερινή συνέντευξή του απαντά ότι έχουν δοθεί γενναίες προκαταβολές, ύψους 160 εκατ. ευρώ, ενώ αναφέρει ότι είναι ευπρόσδεκτοι στο γραφείο του για να συζητήσουν. Ανέφερε ότι μέσα σε 18 ημέρες έχουν δώσει 17,5 εκατ. ευρώ στους 2.100 κτηνοτρόφους που δήλωσαν απώλεια ζωϊκού κεφαλαίου, ενώ με τους αγρότες έγινε σε δύο φάσεις μεγαλύτερος αριθμός, δόθηκαν 106 εκατ. και 27 εκατ., σύνολο 160.

Από την πλευρά τους, οι αγρότες δηλώνουν ότι η προκαταβολή δεν φτάνει για να σπείρουν ξανά τα χωράφια τους, δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν τους γεωπόνους, ενώ ακόμα δεν έχουν αντικαταστήσει τον χαμένο εξοπλισμό τους και την ίδια ώρα βλέπουν το κόστος παραγωγής να αυξάνεται κατακόρυφα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι σε πέντε μήνες θα έχει δοθεί το σύνολο των αποζημιώσεων με τους αγρότες να αντιτείνουν πως θα είναι αργά τότε αντιτείνουν οι αγρότες. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης στον ΑΝΤ1 μέχρι 30 Ιουνίου είναι η ημερομηνία που δώσαμε και ανακοινώσαμε ότι θα εξοφληθούν οι πάντες.

Στη Θεσσαλονίκη, οι αγρότες έχουν παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους σε διάφορα σημεία της πόλης, ενώ ορισμένα βγήκαν στους δρόμους. Συγκεκριμένα, διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε Επανομή, τη Θέρμη, την παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Σερρών και έξω από το δημαρχείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι αγρότες από την Επανομή κινήθηκαν προς τον κόμβο του αεροδρομίου “Μακεδονία“, με 30-40 τρακτέρ, διεκδικώντας μία σειρά από μέτρα για την ενίσχυση των εισοδημάτων τους, ενώ έπειτα από αρκετές ώρες, επέστρεψαν και πάλι στην Επανομή.

Φτάνοντας στο μπλόκο της αστυνομίας, οι αγρότες κατέβηκαν από τα τρακτέρ και ζήτησαν να τους επιτρέψουν την διέλευση, σε έντονους τόνους.

 

Αγρότες από τη Λητή βγήκαν με τα τρακτέρ τους περίπου στις 9:30 και κατευθύνθηκαν στον Λαγκαδά. Νωρίς το απόγευμα, σχεδιάζουν να τα παρατάξουν στο Δερβένι. Αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα παραλίμνια χωριά του Λαγκαδά και από τον βόρειο τομέα της περιοχής και το Ζαγκλιβέρι, θα προχωρήσουν σήμερα σε συμβολικό αποκλεισμό του κέντρου του Λαγκαδά με τα τρακτέρ τους.

Μηχανοκίνητη πορεία στο κέντρο της πόλης και, στη συνέχεια, προς τη ΖΕΠ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πραγματοποίησαν αγρότες από διάφορες περιοχές της Π.Ε. Κοζάνης, στην πρώτη σημαντική κινητοποίηση του φετινού χειμώνα, διεκδικώντας την υλοποίηση μιας σειρά αιτημάτων.

Στην Καστοριά, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της πόλης της Καστοριάς, στην λεωφόρο των κύκνων και έχουν προαναγγείλει για την Δευτέρα ολιγόωρο αποκλεισμό του κτιρίου της Περιφέρειας κατά την διάρκεια της συνάντησής τους με τον αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς. Ο Δημήτρης Μόσχος ανέφερε ότι την επόμενη βδομάδα μετά από συνεννόηση όλοι οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας με λεωφορεία θα μεταβούν στην παναγροτική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη.

Γέμισε από δεκάδες τρακτέρ και αγρότες το κέντρο της Λαμίας από τη μεγάλη κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι φτάνοντας μέχρι την είσοδο του νεοκλασικού στην πλατεία Ελευθερίας όπου άφησαν και μια μπάλα άχυρο κλείνοντας την είσοδο των γραφείων της ΠΕ Φθιώτιδας.

Στα Γρεβενά, οι αγροκτηνοτρόφοι αποσύρθηκαν από το κτίριο της Αντιπεριφέρειας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Εγνατίας οδού στην Μυρσίνα. Ο κ. Μπάμπης Ορφανίδης από το Καρπερό Γρεβενών μίλησε για τις επιπτώσεις των πράσινων πολιτικών της ΕΕ στην αγροτική παραγωγή επισημαίνοντας ότι «ενώ στο χώρο της αυτοκινητοβιομηχανίας, των λιπασμάτων, των αγροεφοδίων, πληρώνουμε ήδη ως καταναλωτές την ραγδαία άνοδο των τιμών, την ίδια στιγμή τα αγροτικά και κτηνοτροφικά μας προϊόντα που εφαρμόζουν περιβαλλοντικές πρακτικές πως εξηγείται οι τιμές τους να κατρακυλούν στο χωράφι».

Εξάλλου, κινητοποίηση συμβολικού χαρακτήρα έξω από το δημαρχείο Χαλκηδόνας πραγματοποίησαν σήμερα αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής, και αντίστοιχα στη Νάουσα και στις Σέρρες, ενώ οι αγρότες της Ημαθίας βγάζουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Κουλούρας την προσεχή Δευτέρα 29/1 σε συνέχεια σχετικής απόφασης που έλαβε η γενική τους συνέλευση.

Δείτε βίντεο:

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ