“Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία οι μεγάλοι στα σχολεία” της Άλκης Ζέη από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας

Η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας ετοίμασε και παρουσιάζει στις 4-7 Ιανουαρίου 2024, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας την πρώτη της θεατρική παράσταση για το 2024 από τη εφηβική ομάδα του συλλόγου.

Το έργο έχει τίτλο “Ματίας ο Πρώτος, τα παιδιά στην εξουσία οι μεγάλοι στα σχολεία” της Άλκης Ζέη από το ομώνυμο βιβλίο του Γιάνους Κόρτσακ. Η σκηνοθεσία ανήκει στη Γιώλικα Πουλοπούλου, η πρωτότυπη μουσική στο Τάσο Καρακατσάνη, τα σκηνικά και το φροντιστήριο στην Κατερίνα Μηλιαρέση, η κατασκευή του σκηνικού στο Γιώργο Αγγελόπουλο, η αφίσα, το βίντεο, η φωτογράφιση στο Νίκο τζαβάρα. Βοηθός σκηνοθέτη ο Μιχάλης Κατασαρέας.

Παίζουν:

Ματίας: Δημήτρης Κεχαγιάς

Φαρδαμπούρδα: Τόνια Κυριαζή

Υπουργός Εσωτερικών: Νεφέλη Κρητικάκη

Υπουργός Οικονομικών: Περικλής Νόκας

Υπουργός Άμυνας: Τόνια Οικονομάκου

Υπουργός Παιδείας: Γιάννης Αρβανίτης:

Υπουργός Δικαιοσύνης: Αναστασία Μαυρέα

Τίτος: Γιώργος Μούντανος

Ρόζα: Σοφία Δασκαρόλη

Κική: Αγγελική Βασιλοπούλου

Φάφας: Γιάννης Πολυχρονόπουλος

Κάρολος: Φοίβος Λαμπρόπουλος

Δασκάλα: Χαρά Μπακέα

Γιαγιά Καρολίνα: Ζωή Κεχαγιά

Μπαμπάς Φάφας: Σωτήρης Βουρλάκος

Μπαμπάς Τίτος: Ορφέας Χριστακούδης

Μαμά Κική: Λυδία Γιαννακοπούλου

Στρατηγός: Νικολέττα Σαρέλα

Στρατιώτες: Κατερίνα Γαρατζιώτη, Ηλιάνα Σγούρου

Εφημεριδοπώλες: Γεωργία Σκόκου, Δημήτρης Παντολέων, Νίκος Φαββατάς

Το έργο

Στο έργο «Ο Ματίας ο Πρώτος» ο ήρωας και οι φίλοι του έρχονται σε επαφή με τη βαρβαρότητα του πολέμου μόνο και μόνο για να μας θυμίσουν πως οι πόλεμοι πρέπει να σταματούν. Τα παιδικά μάτια δεν αντέχουν τον πόλεμο. Η φιλία δεν ανέχεται τον πόλεμο. Η αγάπη μπορεί να σταματήσει τον πόλεμο.

Με όπλο την αθωότητα της παιδικής ηλικίας και τη διαύγεια της παιδικής ματιάς και σκέψης, ο Ματίας και οι φίλοι του έρχονται να μας θυμίσουν πόσα μικρά και απλά πράγματα αρκούν για να πεις όχι στον πόλεμο, όχι στη βία και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην αγάπη και στην ειρήνη. Τί νόημα έχει να κυβερνούν οι μεγάλοι, αφού έχουν χάσει ολόκληρη την ουσία και την χαρά της ζωής;  «Τα παιδιά στην εξουσία, οι μεγάλοι στα θρανία» ! είναι ο υπότιτλος του έργου.                                                                                                                   Ο Ματίας λοιπόν φτιάχνει ένα δικό του κόσμο, ακριβώς όπως τον θέλει. Ορκίζεται να μην ξεχνά ποτέ και να είναι πάντα παιδί για να θυμίζει στους μεγάλους τα λάθη τους

Η  Άλκη Ζέη, ζωντανεύει και μεταφέρει στη σκηνή το έργο του σπουδαίου Πολωνού παιδαγωγού και παιδιάτρου Γιάνους Κόρτσακ, ένα αντιπολεμικό παραμύθι που υμνεί τη φιλία, την αγάπη και την παιδική αθωότητα.

Μια παράσταση, γεμάτη μουσική, δράση, χιούμορ αλλά και συγκίνηση, όπου παρακολουθούμε τον αγώνα των παιδιών να διορθώσουν τα λάθη των μεγάλων και να αλλάξουν τον κόσμο!!!    Θα το κατορθώσουν άραγε;

Χορηγοί Επικοινωνίας : Έμφασις 91.8 Life fm 88EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ