doValue Greece: «Δώστε αξία» στην ευζωία και την ευεξία – Μικρές αλλαγές στις συνήθειες και πρόληψη για καλύτερη υγεία

«Δώστε αξία» στην υγεία και την ευζωία. Αυτό είναι και το σύνθημα που υιοθετεί η doValue Greece, η οποία μέσω του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, #Αξίες Ζωής αφιέρωσε την πρώτη από τις δράσεις της στην ενημέρωση των ανθρώπων της από διακεκριμένους επιστήμονες σχετικά με το πώς μπορούν να υιοθετήσουν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Ο Νοέμβριος ονομάστηκε μήνας της «Ευζωίας & Ευεξίας» και στο πλαίσιο αυτό η doValue Greece θέλησε μέσα από την εκδήλωση που έφερε τον τίτλο «Πρόληψη και Ευζωία: Υιοθετώντας έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής στην εργασία και το σπίτι» να στείλει το μήνυμα ότι μπορούμε όλοι με μικρές αλλαγές στις συνήθειες και τη συμπεριφορά μας να εξασφαλίσουμε καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια της ζωής μας.

Η υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι η κατάσταση της πλήρους σωματικής, ψυχικής και κοινωνικής ευεξίας και όχι μόνο η απουσία ασθένειας ή αναπηρίας. Η ευζωία, όπως αποδεικνύουν οι επιστήμονες, αποτελεί μία «κατάκτηση», που επιτυγχάνεται μέσω της προληπτικής ιατρικής και της υιοθέτησης υγιεινών συνηθειών, τόσο στην προσωπική όσο και στην επαγγελματική ζωή των ανθρώπων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Υποστηρικτικής Ιατρικής «Δίπλα στη Γυναίκα» που υλοποιείται στο Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, με την υποστήριξη της doValue Greece, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Μέσα από αυτή την πολύτιμη, για τις γυναίκες ασθενείς με καρκίνο, σύμπραξη της doValue με το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δημιουργήθηκε το πρώτο pampering room. Ένας καινοτόμος χώρος φιλοξενίας για τις γυναίκες με καρκίνο και τις οικογένειες τους, όπου τους παρέχεται ολιστική υποστήριξη, ευεξία και χαλάρωση αλλά και εξειδικευμένες συμβουλές για τις νέες συνήθειες που πρέπει να υιοθετήσουν και με τις οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Οι συνήθειες εκείνες που μας οδηγούν σε έναν πιο υγιεινό καθημερινό τρόπο ζωής, λειτουργούν πάντως όχι μόνο ως θεραπεία αλλά και ως πρόληψη για την υγεία των ανθρώπων και την καλύτερη ζωή. Σε αυτές εστίασαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Νίκος Βλάχος, καθηγητής Μαιευτικής, Γυναικολογίας και Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διευθυντής της Μαιευτικής Γυναικολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου και η κυρία Καλλιόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, Lifestyle Medicine & Culinary Coaching, Υπεύθυνη Ιατρείου Τρόπου Ζωής Ευρωκλινικής Αθηνών, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Β’ ΠΠΚ Αττικού Νοσοκομείου Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

 

Νίκος Βλάχος: Η σημασία της πρόληψης στην αναπαραγωγή για το ζευγάρι

Η σημασία της πρόληψης στην αναπαραγωγή για το ζευγάρι, αποτέλεσε την πρώτη θεματική ενότητα της συζήτησης. Ο κ. Νίκος Βλάχος μίλησε για «τρομακτικό δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας», το οποίο χαρακτήρισε «βόμβα για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, την ίδια στιγμή που για την αναπλήρωση του πληθυσμού υπολογίζεται πως κάθε γυναίκα χρειάζεται να κάνει τουλάχιστον 2,1 παιδιά, στην Ελλάδα ο αριθμός αυτός είναι μόλις 1,33.

Επεσήμανε ότι πέραν του οικονομικών αιτιών, η υπογεννητικότητα στη χώρα μας είναι πλέον θέμα και αλλαγής κουλτούρας ενώ αναφέρθηκε αναλυτικά σε όλους τους παράγοντες, είτε υγείας, είτε  που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. οι οποίοι συνήθως συντελούν στην υπογονιμότητα ενός ζευγαριού. Πάντως, όπως είπε ο κ. Βλάχος, το 2022 η πιο συχνή αιτία υπογονιμότητας ήταν η ηλικία.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της πρόληψης σχετικά με την γονιμότητα και την αναπαραγωγή ο κ. Βλάχος εξήγησε πως «με τη σημασία της πρόληψης εννοούμε: την ενημέρωση, την προφύλαξη από όλους τους παράγοντες που μπορούν να δημιουργήσουν υπογονιμότητα καθώς και στους τρόπους διατήρησης της γονιμότητας (πχ κατάψυξη ωραρίων).

Καλλιόπη Καλαϊτζή: Ο τρόπος της ζωής στην υγεία και στη νόσο

«Ασχολούμαστε, γενικότερα, κυρίως με την ασθένεια και λιγότερο με την υγεία» ανέφερε η κυρία Καλλιόπη Καλαϊτζή στη δεύτερη ενότητα της συζήτησης με τίτλο: «Ο τρόπος της ζωής στην υγεία και στη νόσο», εστιάζοντας στο πώς μπορούν οι άνθρωποι να αυξήσουν το υγιές προσδόκιμο της ζωής τους.

«Αν μπορούσαμε να αυξήσουμε το υγιές προσδόκιμο όλου του πληθυσμού της γης κατά έναν χρόνο, αυτός ο χρόνος θα προσέθετε στην παγκόσμια οικονομία 38 τρισ. δολάρια», σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε.

Πολλές επίσης είναι, τα τελευταία χρόνια, οι παγκόσμιες μελέτες οι οποίες εστιάζουν στην προσπάθεια αναστροφής της γήρανσης των ανθρώπων. «Φαίνεται ότι έχουν ήδη γεννηθεί οι άνθρωποι, που μπορούν να ”επιλέξουν” πόσα χρόνια θα ζήσουν» σημείωσε η Καλλιόπη Καλαϊτζή.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 80% των μη μεταδοτικών νοσημάτων μπορεί να προληφθεί μέσω των αλλαγών του τρόπου της ζωής μας, εξήγησε, αναλύοντας τους 6 πυλώνες του Lifestyle Medicine, το οποίο στοχεύει στην αιτία των νοσημάτων και όχι μόνο στην απάλυνση των συμπτωμάτων. «Εκεί όπου θα πρέπει εστιάσουμε», όπως ανέφερε η κυρία Καλαϊτζή, «είναι στη σωστή διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα, τον επαρκή ύπνο, τις υγιείς σχέσεις στο κοινωνικό μας περιβάλλον, την αποφυγή των εθισμών κάθε είδους αλλά και την καλή ψυχική υγεία.

Συνήθειες και συμπεριφορές που αν επιλέξουμε να έχουμε στην καθημερινότητα μας, μπορούν να μας οδηγήσουν σε καλύτερη υγεία για τα επόμενα χρόνια της ζωή μας».

 

 

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ