Αυτές οι 8 τροφές σας προκαλούν φούσκωμα, σύμφωνα με γιατρό του Χάρβαρντ- Με ποιες να τις αντικαταστήσετε

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους εμφανίζει φούσκωμα αφού καταναλώσει κάποιες τροφές, συνήθως με την μορφή αερίων ή άβολες ενοχλήσεις στην στην κοιλιά.

Η γαστρεντερολόγος και αναπληρώτρια καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, Jacqueline Wolf εξηγεί τι προκαλεί το φούσκωμα και πώς μπορούμε να το σταματήσουμε. Όπως ανέφερε είναι δύσκολη κατάσταση να την κατανοήσουμε αφού κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και υπάρχουν πολύ πιθανοί παράγοντες.

«Αλλά μια κοινή αιτία σχετίζεται με το τι τρώμε, ιδιαίτερα τα τρόφιμα που απορροφώνται ελάχιστα από το έντερο», σημείωσε η γιατρός. Έτσι παρακάτω θα διαβάσετε τις 8 τροφές που πρέπει να αποφύγετε για να μειώσετε το φούσκωμα μετά το φαγητό.

Αυτές οι 8 τροφές σας προκαλούν φούσκωμα, σύμφωνα με γιατρό του Χάρβαρντ:

  • Τροφές με ζάχαρη και γλυκαντικά
  • Φρούτα πλούσια σε σάκχαρα και φρουκτόζη
  • Λαχανικά με φρουκτάνες και γαλακτάνες
  • Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Φασόλια
  • Υποκατάστατα ζάχαρης
  • Σιτηρά
  • Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τροφές με ζάχαρη και γλυκαντικά

Μεγάλος μέρος του πληθυσμού εμφανίζει δυσκολία στην απορρόφηση της ζάχαρης και των γλυκαντικών, όπως η φρουκτόζη. Αυτές οι ουσίες είναι δύσκολο να απορροφηθούν από το έντερο μας και γι’ αυτό παρουσιάζουμε φούσκωμα.

Λίγη φρουκτόζη είναι καλή, αλλά αποφύγετε τα τρόφιμα που έχουν γλυκαντικά σε υψηλή περιεκτικότητα και ζάχαρη όπως:

  • Καραμέλα
  • Αρτοσκευάσματα
  • Συσκευασμένα φρούτα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα με ζάχαρη όπως το γιαούρτι
  • Σάλτσες σαν κέτσαπ
  • Αναψυκτικά
  • Χυμούς

Αντί αυτών των τροφών επιλέξτε ολόκληρα τρόφιμα και ποτά με λιγότερη ζάχαρη. Επίσης και το ανθρακικό μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, γι’ αυτό προτιμήστε νερό ή χυμούς λαχανικών.

Φρούτα πλούσια σε σάκχαρα και φρουκτόζη

Εάν είστε ευαίσθητοι στη φρουκτόζη και την ζάχαρη, αποφύγετε (ή καταναλώνετε μόνο με μέτρο) γλυκά φρούτα όπως:

  • Μήλα
  • Καρπούζι
  • Σταφύλια
  • Γκρέιπφρουτ
  • Νεκταρίνι
  • Δαμάσκηνα
  • Ροδάκινα
  • Ώριμες μπανάνες
  • Σταφίδες

Για να καλύψετε τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού σας σε φρούτα μπορείτε να επιλέξετε βατόμουρα, φράουλες, ανανά, μανταρίνια, λεμόνια ή σφιχτές μπανάνες.

Λαχανικά με φρουκτάνες και γαλακτάνες

Ακόμη και τα λαχανικά μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα, ειδικά αν έχουν πολλές φρουκτάνες και γαλακτάνες (υδατάνθρακες που διασπώνται από βακτήρια του εντέρου, που μπορεί να οδηγήσουν σε αέρια).

Τα λαχανικά που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν φούσκωμα:

  • Σπαράγγι
  • Κολοκύθι
  • Κρεμμύδια
  • Πράσα
  • Αγκινάρες
  • Παντζάρια
  • Λαχανάκια Βρυξελλών
  • Λάχανο Σαβοΐας
  • Μάραθο
  • Μπιζέλια

Κάνετε επιλογές με λιγότερη ζάχαρη όπως καρότα, μελιτζάνες, αβοκάντο, πράσινα φασόλια, φύτρα φασολιών, σέλινο, κουνουπίδι και μαρούλι.

Γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η δυσανεξία στη λακτόζη επηρεάζει το 68% του πληθυσμού και γίνεται ακόμη πιο συχνή όσο μεγαλώνουμε. Τα προϊόντα χωρίς λακτόζη μπορούν να αντικαταστήσουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα ή παγωτό) για να μειώσετε το φούσκωμα.

Το γιαούρτι χωρίς ζάχαρη είναι ανεκτό από τους περισσότερους ανθρώπους, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της λακτόζης διασπάται. Τα σκληρά ή παλαιωμένα τυριά (παρμεζάνα, μπρι, μοτσαρέλα, ελβετικό και κατσικίσιο τυρί) είναι πιο πιθανό να γίνουν ανεκτά από τον οργανισμό σε σχέση με τα μαλακά τυριά.

Φασόλια

Οι φακές, ο αρακάς και πολλά φασόλια περιέχουν ραφινόζη, ένα είδος ζάχαρης που το σώμα δυσκολεύεται να διασπάσει. Τα φασόλια είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες και η υψηλή πρόσληψη τους μπορεί να αυξήσει την αέρια.

Τα μαύρα φασόλια, τα φασόλια και η σόγια είναι πιο πιθανό να σας προκαλέσουν αέρια. Γι’ αυτό μπορείτε να προτιμήσετε πράσινα και μαυρομάτικα φασόλια.

Υποκατάστατα ζάχαρης

Αποφύγετε τις αλκοόλες ζάχαρης (που τελειώνουν σε -όλη), όπως η σορβιτόλη, η μαννιτόλη, η ξυλιτόλη και η ερυθριτόλη. Προκαλούν αέρια και συχνά φούσκωμα γιατί δεν μπορεί ο οργανισμός μας να τις διασπάσει. Η στέβια είναι πιο υγιεινή και λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αέρια ή φούσκωμα.

Σιτηρά

Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα σε άτομα με δυσανεξία. Εάν έχετε και εσείς δυσανεξία στην γλουτένη τότε πρέπει να αποφύγετε το σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Προτιμήστε τρόφιμα που είναι λιγότερο βαριά στο έντερο, όπως ρύζι, κινόα, βρώμη και άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη.

Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση

Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορούν να ενισχύσουν το μικροβίωμα του εντέρου σας. Ωστόσο μερικά μπορεί να προκαλέσουν προσωρινό φούσκωμα και αέρια.

Άλλοι τρόποι για να μειώσετε το φούσκωμα

Εκτός από τη διατροφή η γιατρός του Χάρβαρντ συμβουλεύει τους ασθενείς της να κάνουν και άλλα πράγματα για να αποτρέψουν το φούσκωμα. Αποφύγετε να καταπίνετε αέρα την ώρα που τρώτες. Μασήστε αργά και προσεκτικά. Μην μιλάτε όσο μασάτε και μην πίνετε υγρά. Πιείτε άφθονο νερό πριν και μετά το γεύμα.

Επιπλέον μπορείτε να κάνετε έναν σύντομο περίπατο 10 έως 15 λεπτά μετά το φαγητό. Έρευνα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι βοηθάει, καθώς μειώνει τον χρόνο που χρειάζεται για να μετακινηθεί η τροφή από το στομάχι στο λεπτό έντερο.

Τέλος κάντε μασάζ στην κοιλιά σας για να μετακινήσετε τα αέρια και τα κόπρανα. Εάν ολόκληρη η κοιλιά σας είναι φουσκωμένη, κάντε μασάζ από το δεξί ισχίο προς τα πάνω στη δεξιά σας πλευρά, κατά μήκος του άνω μέρους της κοιλιάς σας και κάτω από την αριστερή πλευρά μέχρι τη λεκάνη σας.

Πηγή: FOXreport.gr

Τα 10 κορυφαία trend στο TikTok για το 2023 – Από την «Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» στον… Wes Anderson

Ύφασμα αλλάζει χρώμα με μία κίνηση μέσω AI

διαβάστε περισσότερα

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ